Ketahui Pembedahan untuk Sakit Lutut

, Jakarta - Jika anda menderita artritis (artritis), sakit parah, atau penurunan kualiti hidup kerana sakit lutut yang teruk, prosedur penggantian lutut mungkin menjadi pilihan. Pada dasarnya penggantian sendi yang dipakai dengan teruk boleh dilakukan dengan sendi buatan.

Lutut terdiri daripada tiga petak, iaitu bahagian tengah (bahagian dalam lutut bertentangan dengan lutut), patellofemoral (antara lutut dan tulang paha), dan sisi (sebelah luar lutut jauh dari lutut seterusnya kepadanya).

Pembedahan lutut dilakukan bergantung pada sejauh mana kerosakan pada lutut anda. Anda boleh menjalani penggantian separa atau tanpa ruang yang hanya menggantikan satu daripada tiga petak di atas, atau penggantian lutut total yang menggantikan ketiga-tiga petak tersebut.

Baca juga:4 Sukan Yang Boleh Menyebabkan Sakit Lutut

Sekiranya anda menjalani pembedahan untuk merawat sakit lutut, anda akan menjalani prosedur pembedahan. Pada permulaan prosedur pembedahan penggantian lutut, anda akan diminta untuk menukar pakaian khas dan diberi anestesia umum, jadi anda tidak akan sedar semasa operasi. Untuk mengumpulkan air kencing yang keluar semasa pembedahan, anda akan ditempatkan dengan kateter di saluran kencing. Sekiranya terdapat banyak rambut di tempat pembedahan, rambut akan dicukur untuk menjaga kebersihan kawasan pembedahan.

Bahagian lutut kemudian dilumurkan dengan larutan antiseptik untuk mencegah jangkitan semasa dan selepas pembedahan. Selepas itu, doktor kemudian akan membuat sayatan kulit (sayatan) di kawasan lutut, iaitu sekitar 6-10 sentimeter, untuk membuka lutut. Doktor ortopedik kemudian akan memotong dan membuang bahagian sendi lutut yang rosak, dan menggantinya dengan prostetik.

Kaedah penggantian sendi lutut biasanya dilakukan pada penderita, yaitu:

  1. Penggantian Lutut Jumlah

Pembedahan untuk merawat sakit lutut dilakukan dengan mengganti semua bahagian sendi lutut, termasuk tulang lutut, bahagian tulang paha, tulang shinbone, dan tulang betis. Selain mengganti tulang, bantalan sendi dan sendi lutut juga diganti dengan logam atau plastik.

Baca juga:4 Sebab dan Cara Mengubati Sakit Lutut Secara Mendadak

  1. Penggantian Lutut Separa

Penggantian separa lutut dilakukan dengan memotong tulang dan sendi hanya di kawasan yang mengalami keradangan. Sekiranya keradangan berlaku pada sendi lutut di tulang paha, doktor hanya akan memotong tulang dan menggantikan bantal sendi di kawasan ini.

Penggantian lutut separa membolehkan pesakit menjalani tempoh pemulihan yang lebih cepat daripada penggantian lutut total. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan pesakit harus menjalani operasi semula jika keradangan pada sendi lutut merebak ke bahagian lain.

  1. Penggantian Lutut Bilateral

Operasi ini dilakukan pada kedua lutut pada masa yang sama. Pesakit yang menjalani penggantian lutut dua hala hanya mereka yang telah didiagnosis menderita arthritis di kedua lutut. Penggantian lutut dua hala membolehkan pesakit menjalani kedua-dua sendi pada masa yang sama. Namun, penghidap akan menjalani tempoh pemulihan yang lebih lama.

Selepas operasi sendi lutut prostetik selesai, pakar bedah akan menguji sama ada lutut prostetik berfungsi dengan betul atau tidak. Caranya ialah membengkokkan dan memutar lutut dalam keadaan tidak sedar. Setelah menguji prostetik lutut, doktor akan menutup kembali sayatan dengan jahitan, kemudian menutupnya dengan pembalut steril untuk mengelakkan jangkitan pada sendi lutut. Pembedahan penggantian lutut biasanya berlangsung sekitar 2 jam.

Baca juga:Ketahui Punca Sakit Lutut yang teruk yang tidak dapat ditanggung

Sekiranya anda mengalami sakit lutut dan merasa perlu melakukan pembedahan lutut, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor di aplikasi . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found