Ketahui Lebih Lanjut mengenai Terapi Pertuturan bagi Orang yang Gagap

Jakarta - Ketika anda tidak dapat berbicara dengan lancar, misalnya, selalu tambahkan kata "eh" sebelum kalimat yang akan anda sampaikan. Atau apabila anda menyebutkan suara lebih dari sekali, sebenarnya adalah perkara biasa jika ia berlaku sekali-sekala. Walau bagaimanapun, jika kekerapan kejadiannya kerap berlaku, anda mungkin mengalami kegagapan.

Orang dengan gagap mengalami kesukaran untuk mengucapkan kata-kata, atau mengulang suku kata lebih dari sekali. Kesukaran bertutur ini lebih dari sekadar sekatan atau pengulangan pertuturan. Keadaan ini boleh berlaku apabila anda merasa tegang atau panik ketika berhadapan dengan banyak orang, atau ketika anda hendak bercakap di hadapan banyak orang.

Terapi Pertuturan untuk Gagap

Salah satu kaedah yang paling popular untuk mengatasi masalah pertuturan adalah terapi bercakap. Walau bagaimanapun, kejayaan terapi pertuturan bagi orang yang tergagap bergantung pada patologi yang dipilih, dan tujuan utama melakukan terapi.

Baca juga: Kanak-kanak yang Gagap Menjadi Mangsa Pembuli, Inilah Yang Harus Anda Lakukan

Terapi gagap untuk remaja dan orang dewasa bermaksud mengubah tingkah laku, emosi, dan sikap pertuturan jangka panjang. Ringkasnya, terapi ini mengubah cara kita berkomunikasi dan bercakap setiap hari. Sudah tentu, jenis dan tempoh terapi akan berbeza-beza, bergantung pada tujuan terapi. Biasanya, matlamat ini merangkumi:

  • Mengurangkan kekerapan kegagapan.

  • Mengurangkan tekanan atau kegelisahan yang timbul ketika gagap.

  • Kurangkan penghindaran kata.

  • Ketahui lebih lanjut mengenai kegagapan.

  • Ketahui cara berkomunikasi dengan lebih berkesan.

  • Ketahui bagaimana tidak tergagap dalam pelbagai situasi.

Ramai pesakit yang gagap tidak lagi percaya terapi bicara dapat membantu mereka pulih, kerana mereka telah mengalami pengalaman buruk dengan terapi ini, seperti tidak ada hasil yang signifikan walaupun sudah lama menjalani terapi. Sekiranya kegagapan berlaku sepanjang hayat, tidak mungkin kegagapan ini akan hilang. Namun, jangan pernah berputus asa, kerana banyak ahli patologi berjaya menjalankan terapi pertuturan bagi orang yang mengalami kegagapan dan membolehkan pesakit berkomunikasi dengan lebih baik.

Baca juga: Kanak-kanak yang gagap, Perlu Bantuan Psikologi?

Sebelum memulakan terapi, ahli patologi biasanya akan melakukan penilaian untuk menentukan jenis dan tempoh terapi yang digunakan. Proses penilaian ini biasanya berkisar antara dua hingga empat jam. Selanjutnya, hasilnya akan dijelaskan secara langsung oleh ahli patologi untuk kemudian menentukan jadual terapi. Jenis terapi berbeza-beza, bergantung pada tujuan dan keparahan kegagapan.

Beberapa program terapi menawarkan jumlah terapi standard dalam jangka waktu tertentu, seperti 40 jam dalam jangka waktu tiga minggu. Bagi kebanyakan orang, memerlukan masa yang lama untuk menyembuhkan kegagapan yang telah dialami sejak sekian lama. Ini bermaksud bahawa orang yang tergagap tidak sesuai untuk meneruskan program intensif.

Baca juga: Punca Gagah Pada Zaman Sekolah

Jangan malu jika anda gagap. Cuba lakukan terapi pertuturan agar kegagapan tidak mengganggu keselesaan anda ketika bercakap dengan orang lain. Terapi bicara untuk orang yang tergagap dianjurkan untuk mengatasi masalah komunikasi. Lakukan lebih awal, agar kegagapan yang anda alami tidak berpanjangan.

Sekiranya anda ragu-ragu, anda boleh meminta doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan penyelesaian terbaik. Anda boleh menggunakan aplikasi dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Muat turun permohonan melalui App Store atau Play Store dan pilih doktor yang anda mahukan. Ia mudah, bukan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found