Menguatkan Kekebalan Tubuh, Melancap Boleh Mencegah Virus Corona?

, Jakarta - Sejak beberapa bulan terakhir, penduduk dunia sedang melalui fasa yang sangat tidak menyenangkan. Ya, virus korona yang menyebabkan COVID-19 telah ditetapkan sebagai wabak global oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sejak Mac lalu. COVID-19 telah memaksa kita semua untuk melakukannya jarak fizikal dan kuarantin di rumah.

Kebanyakan orang pada mulanya hanya menganggap virus ini sepele seperti selesema biasa. Namun, kerana kes-kes telah meroket di berbagai negara, orang mulai panik dan bimbang dan mengambil pelbagai cara untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh. Selain mengamalkan gaya hidup sihat, adakah benar sistem ketahanan badan menjadi lebih kuat berkat melancap?

Baca juga: Tidak kira usia, orang muda juga boleh dijangkiti Virus Corona

Melancap Membantu Mencegah Corona, Benarkah?

Di Indonesia, bercakap mengenai melancap masih agak tabu. Sebenarnya, aktiviti seksual ini mempunyai banyak faedah kesihatan, salah satunya adalah meningkatkan sistem imun. Penyelidikan yang dilakukan oleh Jabatan Psikologi Perubatan di Klinik Universiti Essen , Jerman, menerbitkan hasil penyelidikan yang cukup menarik dalam jurnal itu Neuroimmunomodulasi pada tahun 2004.

Kajian ini memerhatikan sekumpulan lelaki yang terdiri daripada 11 orang peserta. Kajian ini melihat kesan orgasme melalui onani pada jumlah sel darah dan sistem imun. Kiraan sel darah putih setiap peserta dicatatkan lima minit sebelum dan 45 minit setelah mencapai satu orgasme. Akibatnya, sel darah putih bertambah banyak setelah lelaki mengalami orgasme.

Walau bagaimanapun, tidak semua penyelidik bersetuju dengan perkara ini. Gail Saltz, MD, profesor psikiatri di Presbyterian Weill-Cornell School of Medicine di New York-School Hospital , mengatakan bahawa setakat ini tidak ada kajian yang secara khusus membuktikan bahawa melancap meningkatkan sistem kekebalan tubuh dengan mencegah atau membantu melawan jangkitan. Menurutnya, rangsangan seksual dipercayai mempengaruhi pengeluaran bahan kimia yang berkaitan dengan sistem imun.

Sejauh ini, melancap untuk mencapai orgasme dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti mengurangkan tekanan, mengurangkan tekanan darah, meningkatkan keyakinan diri, menghilangkan rasa sakit, dan menjadikan tidur lebih baik. Semua perkara ini diperlukan untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Sekiranya anda ingin mengetahui apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan imuniti semasa wabak COVID-19 global ini, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda di . Ambil telefon pintar anda, dan buka ciri sembang dalam aplikasi . Doktor yang berpengalaman akan memberikan maklumat kesihatan dan petua untuk menjaga kesihatan semasa wabak ini. Muat turun permohonannya sekarang, ya!

Baca juga: Ketawa Dapat Membantu Mengatasi Kegelisahan Kerana Corona, Inilah Faktanya

Badan Lebih Tenang Berkat Melancap

Semasa wabak COVID-19 global ini, jelas bahawa kita semua ingin terdedah kepada berita yang tidak menyenangkan dari pelbagai media setiap hari. Bermula dari ancaman krisis ekonomi, kestabilan politik, hingga meningkatnya jumlah kematian yang membuat kita tertekan, cemas, dan mulai panik. Nah, di sinilah anda boleh mendapatkan faedah melancap.

Lancarkan Berfikir Besar , dopamin saluran masturbasi, yang merupakan sebatian kimia yang berkaitan dengan rasa senang. Terima kasih kepada aliran dopamin yang dilepaskan semasa orgasme, terdapat juga pelepasan hormon yang disebut oxytocin, yang lebih sering disebut sebagai "hormon cinta." Sebatian ini bukan sahaja dapat meningkatkan mood, tetapi juga dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan kelonggaran. Oxytocin juga berfungsi dengan mengurangkan kortisol, hormon stres yang meningkat apabila anda merasa cemas, takut, dan panik.

Orgasme juga merupakan aktiviti yang secara semula jadi akan meletup jumlah dopamin dalam tubuh manusia. Dengan meningkatkan kadar oksitosin dan dopamin dan menurunkan kortisol, otak akan menjadi lebih santai, gembira, dan tenang.

Baca juga: Tom Hanks dan Kisah Orang-orang yang Pulih dari Corona

Bukan itu sahaja, Klinik Mayo juga mengatakan bahawa hampir semua jenis senaman dapat bertindak sebagai penghilang tekanan. Kerana mereka terbukti dapat melepaskan endorfin. Kita juga boleh menganggap melancap sebagai aktiviti fizikal, bukan?

Ingat, walaupun melancap dapat menghentikan beberapa hormon penting badan, melancap tidak dapat membuat anda tidak jatuh sakit. Cara terbaik untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda adalah dengan mengamalkan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur. Atau anda juga boleh membincangkannya dengan doktor di !

Rujukan:
Berfikir Besar. Diakses pada tahun 2020. Melancap Meningkatkan Sistem Imun Anda, Membantu Anda Melawan Jangkitan dan Penyakit.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Melancap Meningkatkan Sistem Imun Anda? Kami Tanya Doktor.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Melancap pada Kesihatan Anda: Kesan Sampingan dan Faedah
Tirto. Diakses pada tahun 2020. Melancap Meningkatkan Sistem Imun dan Dapat Mencegah Jangkitan Virus.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found