5 Penyakit Paru-paru Ini Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Penyakit paru-paru adalah beberapa keadaan perubatan yang paling biasa di dunia. Ramai orang menghidap penyakit paru-paru. Umumnya, penyakit paru-paru dipicu oleh tabiat merokok, jangkitan, pencemaran udara, dan genetik.

Paru-paru adalah sebahagian daripada sistem tubuh yang kompleks, mengembang dan menguncup ribuan kali setiap hari untuk membawa oksigen dan mengusir karbon dioksida. Penyakit paru-paru boleh berlaku apabila terdapat masalah dengan sistem. Terdapat beberapa jenis penyakit paru-paru yang dibezakan oleh sebab dan keparahannya.

Baca juga: Jangan Meremehkan Penyakit Paru-Paru Basah! Inilah ciri & petua untuk mencegahnya

1. Empyema

Empyema juga disebut sebagai pyothorax. Penyakit ini adalah keadaan ketika nanah berkumpul di kawasan antara paru-paru dan permukaan dalaman dinding dada. Kawasan ini dikenali sebagai ruang pleura. Pus di kawasan pleura tidak dapat dikeluarkan ketika batuk. Ia perlu disalirkan secara pembedahan.

Keadaan ini biasanya timbul selepas radang paru-paru, yang merupakan jangkitan pada tisu paru-paru. Keadaan ini secara amnya boleh menyebabkan lapisan paru-paru dan rongga dada melekat dan membentuk sejenis kantung. Ini dipanggil empyema. Paru-paru mungkin tidak dapat mengembang sepenuhnya, jadi orang itu akan sukar bernafas.

2. Asma

Asma adalah keadaan pernafasan kronik yang menyebabkan badan sukar bernafas kerana radang saluran udara. Gejala asma termasuk batuk kering, berdehit, sesak dada, dan sesak nafas. Walaupun beberapa perkara yang boleh mencetuskan serangan asma termasuk reaksi alergi, jangkitan, dan pencemaran udara.

3. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik (COPD)

Ini adalah istilah umum yang meliputi beberapa penyakit pernafasan yang menyebabkan sesak nafas atau ketidakupayaan paru-paru untuk menghembus nafas secara normal. Gejala yang biasanya berlaku adalah sesak nafas dan batuk kahak disertai dengan lendir. Biasanya, simptomnya akan sangat teruk pada waktu pagi. COPD sukar dikenali pada sesetengah orang, kerana gejalanya sering dikelirukan dengan tanda-tanda penuaan.

Sebenarnya, COPD dapat berkembang selama beberapa tahun tanpa gejala sesak nafas. Itulah sebabnya penyakit ini sukar dikesan. Penyakit ini biasanya bermula ketika seseorang berusia 30-an atau 40-an dan memuncak pada usia 50-an, 60-an, dan 70-an.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

4. Bronkitis Kronik

Penyakit ini berlaku kerana jangkitan pada bronkus. Dalam keadaan ini, jangkitan akan berterusan selama tiga bulan dalam satu tahun dan akan berlaku lagi pada tahun berikutnya. Biasanya penyakit ini lebih mudah menyerang orang dewasa yang berumur 40 tahun ke atas.

Kerana bronkitis kronik adalah bentuk COPD, rawatannya sama. Bronkitis kronik berkembang dari jangkitan virus atau bakteria dan dapat dirawat dengan antibiotik. Gejala yang berkaitan dengan bronkitis kronik boleh mereda setelah jangkitan hilang.

5. Kanser paru-paru

Kanser ini sukar dikesan. Kanser paru-paru berkembang di bahagian utama paru-paru berhampiran kantung udara. Mutasi DNA di paru-paru menyebabkan sel tidak teratur membiak dan mewujudkan pertumbuhan sel atau tumor yang tidak normal. Tumor ini mengganggu fungsi paru-paru. Gejala barah paru-paru boleh bertahan selama bertahun-tahun. Gejala termasuk batuk kronik, perubahan suara, suara nafas kuat, dan batuk darah.

Baca juga: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat

Itulah beberapa penyakit paru-paru yang perlu anda perhatikan. Pada dasarnya berhenti merokok dan mengurangkan pendedahan kepada pencemaran udara adalah usaha untuk menjaga kesihatan paru-paru. Sekiranya anda mengalami simptom penyakit paru-paru, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut supaya penyakit itu dapat dikesan seawal mungkin. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Empyema.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Penyakit Paru.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Paru-paru Kronik: Punca dan Faktor Risiko.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found