Inilah Cara Mengatasi Bayi Yang Mengalami Kesukaran Menelan

Jakarta - Bagi ibu bapa yang mempunyai bayi yang baru memasuki tempoh pengenalan makanan, alias MPASI, mengajar anak-anak untuk makan bukanlah perkara yang mudah. Ibu mesti mempunyai kesabaran ekstra untuk menangani pelbagai tindak balas anak-anak ketika makan, mulai dari makanan panas, meludah, menutup mulut dengan ketat hingga sukar menelan.

Setiap hari, bayi menghabiskan masa mereka bermain, tidur, dan memberi makan ibu mereka. Semasa dia semakin tua, dia belajar perkara baru. Belajarlah di perut anda, di punggung, letakkan tangan dan objek apa pun di mulut anda, duduk, dan belajar makan.

Memang benar, tidak sedikit ibu yang risau apabila mendapati anak mereka mengalami kesukaran untuk menelan. Sebabnya, ini akan mempengaruhi pengambilan nutrien yang memasuki tubuh, pertumbuhan dan perkembangannya, serta berat badan. Tanpa rawatan, kekurangan zat makanan akan meningkatkan risiko anak-anak mengalami terbantut .

Baca juga: Hati-hati, Bahaya Gangguan Menelan Pada Kanak-kanak

Pelbagai Punca Kesukaran Menelan Bayi

Sebenarnya, bagaimana mengenali simptom bayi yang sukar menelan? Sangat mudah, perhatikan tabiat bayi ketika makan. Adakah dia cenderung mengunyah untuk waktu yang lama dan kemudian membawa kembali makanan yang masuk ke mulutnya? Sekiranya demikian, ini bermakna bayi sukar menelan.

Nampaknya, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan bayi mengalami kesukaran untuk menelan, termasuk:

  • Fungsi dan prestasi lidah yang optimum. Aktiviti makan, termasuk menelan, tidak dapat dipisahkan dari peranan lidah. Organ penting ini berfungsi untuk membantu mendorong makanan yang memasuki mulut ke dalam kerongkongan. Bukan hanya menyukarkan bayi untuk menelan, fungsi dan kerja lidah yang tidak optimum juga dapat membuat bayi selalu ingin muntah ketika makan.
  • Fungsi motor dan saraf otak belum dimaksimumkan. Semasa menelan, ia memerlukan kerjasama antara otak dan fungsi motor tubuh, termasuk lidah dan rongga mulut. Keadaan bayi yang kadang-kadang sukar menelan boleh bermakna bahawa fungsi ini belum sempurna.
  • Tumis. Masalah mulut ini memang dapat menghilangkan selera makan. Tidak hanya pada orang dewasa, juga bayi dan balita.
  • Menghidap radang amandel. Apabila berlaku pada bayi, amandel sememangnya dapat membuat bayi kehilangan selera makan, dan juga demam.

Baca juga: Sakit Tekak pada Bayi, Apa yang Menyebabkannya?

Mengatasi Kesukaran Menelan Bayi

Apabila ibu mendapati bayi sukar menelan makanan yang masuk ke mulutnya, jangan panik terlebih dahulu. Kaedah berikut dapat membantu anak kecil anda menelan dengan lebih mudah.

  • Perhatikan tekstur makanan. Sesuaikan tekstur makanan mengikut usia. Makanan bayi berusia 6 bulan biasanya dilumatkan dan sedikit pekat. Menjelang usia 8 atau 9 bulan, gunakan tekstur yang lebih kasar, sehingga akhirnya dia dapat makan, seperti ayah dan ibunya.
  • Makan perlahan-lahan. Jangan terburu-buru ketika memberi makan, kerana bayi masih memerlukan proses untuk belajar mengunyah dan menelan makanan. Hadkan waktu makan maksimum 30 minit, perhatikan isyarat lapar, kenyang, dan mengantuk pada anak-anak. Jangan biarkan makan menjadi aktiviti trauma bagi anak anda.
  • Tukar cawan atau botol yang digunakan untuk minum. Biasanya, jenama botol susu bayi atau gelas minum juga mempengaruhi kemampuannya menelan minuman.

Baca juga : 9 Punca Disfagia yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya bayi juga mengalami GERD bersama dengan disfagia atau kesukaran menelan, segera dapatkan rawatan di hospital terdekat atau minta doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Cukup gunakan aplikasi untuk bertanya dengan doktor dan membuat temu janji untuk rawatan di hospital.

Rawatan untuk kanak-kanak yang menghidap GERD termasuk memberi cairan dengan tekstur yang lebih tebal, menjaga anak dalam keadaan tegak sekurang-kurangnya satu jam setelah makan, minum ubat untuk membantu meringankan asid perut dan membantu makanan bergerak ke saluran pencernaan dengan lebih cepat, hingga pembedahan.Rujukan:
Hospital Kanak-kanak Boston. Diakses pada tahun 2020. Dysphagia.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Disfagia pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found