Mengapa Mata Menjadi Merah Setelah Berenang?

, Jakarta - Berenang memang menyeronokkan. Selain manfaat maksimumnya seperti menguatkan otot dan tulang, berlatih bernafas, jantung yang sihat, dan melegakan artritis, berenang juga merupakan sukan yang terbukti memberikan sensasi relaksasi kerana aktiviti di dalam air. Malangnya, aktiviti kegemaran ini sering terganggu kerana mata merah setelah berenang.

Ada penjelasan mengapa mata sering berubah menjadi merah setelah berenang. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Mata merah selepas berenang disebabkan oleh pencemaran air kencing dan peluh mengikat klorin di dalam air yang menghasilkan sebatian kimia yang menjadikan mata menjadi merah ketika terkena mata.

Ternyata, keadaan yang lebih buruk dapat terjadi ketika berenang di dalam rumah. Kekurangan peredaran udara menimbulkan reaksi kimia yang menyebabkan kerengsaan yang lebih teruk. Klorin baik untuk membersihkan kolam renang, tetapi tidak akan memberi kesan yang diinginkan tanpa peredaran udara yang baik. Baca juga: Berikut adalah 6 kebaikan latihan otot kaki

Sebenarnya, bau klorin yang kuat yang telah kita anggap sebagai tanda bahawa kolam renang disterilkan dengan betul adalah gejala klorin yang telah tercemar dengan air kencing dan peluh. Kolam renang yang sihat tidak boleh mempunyai bau kimia yang kuat.

Namun, itu tidak bermaksud ini adalah penghalang untuk berenang. Sebenarnya, pengguna kolam harus lebih waspada dan tidak mengambil nasihat untuk selalu mencuci badan mereka sebelum dan selepas berenang dan mengawasi diri mereka agar tidak minum air kolam. Larangan untuk tidak membuang air kecil di kolam renang harus timbul dari dalam diri anda setelah mengetahui reaksi yang disebabkan oleh air kencing ke air di kolam renang. Baca juga: Berikut adalah 6 tanda bahawa anda harus berhenti bersenam

Tidak ada cara lain untuk mencegah mata menjadi merah ketika berenang dengan menyusun kolam yang harus dikunjungi. Mungkin anda tidak dapat mengetahui sama ada perenang lain menjaga kebersihannya atau tidak. Anda boleh bermula dari diri sendiri dengan memilih kolam renang yang cenderung lebih ketat dalam menjaga kebersihannya dan membersihkan diri dengan berhati-hati sebelum dan sesudah berenang.

Selain itu, menggunakan kacamata renang atau menanggalkan kanta lekap ketika berenang adalah cara lain untuk mencegah mata merah dan lebih dari itu menjaga kesihatan mata. Membasuh air mata dengan air bersih setelah berenang juga dapat menjadi salah satu cara untuk mengurangkan mata merah.

Sekiranya mata merah sangat mengganggu, anda boleh menggunakan titisan mata untuk meredakan sengatan dan kegatalan. Terdapat juga cara semula jadi untuk mengurangkan mata merah dari berenang dengan memampatkan mata dengan tuala sejuk, meletakkan beg teh bekas yang sebelumnya disimpan di dalam peti sejuk di kelopak mata dan dibiarkan selama 5-7 minit, meletakkan kepingan timun sejuk di kelopak mata, atau mungkin dengan baji kentang. Baca juga: 5 Khasiat Sardin untuk Kesihatan

Anda juga dapat melegakan keadaan mata merah dengan membuka dan menutup mata di udara bersih untuk meningkatkan peredaran udara bersih ke mata anda. Caranya adalah dengan membuka mata anda dengan lebar selama beberapa saat, kemudian tutup, tahan, dan ulangi beberapa kali. Jangan biarkan kerengsaan mata mengganggu aktiviti sukan anda. Sekiranya anda mempunyai masalah mata yang ingin anda tanyakan, anda boleh membincangkannya secara langsung . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found