Perhatikan 6 Gejala Hipoglikemia yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Hipoglikemia adalah keadaan yang disebabkan oleh kadar gula darah atau glukosa yang sangat rendah, yang merupakan sumber tenaga utama badan. Orang yang menghidap diabetes mendapat hipoglikemia atau gula darah rendah ketika badan mereka tidak mempunyai cukup gula untuk digunakan sebagai bahan bakar.

Ini boleh terjadi untuk beberapa alasan, termasuk diet, beberapa ubat dan keadaan, dan olahraga. Sekiranya anda menghidap hipoglikemia, perhatikan tarikh dan masa ia berlaku dan apa yang anda lakukan.

Bincangkan nota ini dengan doktor anda, supaya doktor dapat mencari corak dan menyesuaikan ubat yang akan diberikan. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu reaksi gula darah rendah yang tidak dapat dijelaskan seminggu, berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Pengenalan Hipoglikemia dan Cara Mengatasinya

Bagaimana Badan Mendapat Glukosa

Gula darah, juga dikenali sebagai glukosa, berasal dari makanan dan berfungsi sebagai sumber tenaga penting bagi tubuh. Karbohidrat diperoleh dari makanan seperti beras, kentang, roti, bijirin, buah, sayur-sayuran, dan susu, yang merupakan sumber utama glukosa tubuh.

Selepas anda makan, glukosa akan diserap ke dalam aliran darah anda, di mana ia akan diedarkan ke sel seseorang. Hormon yang disebut insulin, dibuat di pankreas, membantu sel-sel ini menggunakan glukosa untuk tenaga. Sekiranya anda makan lebih banyak glukosa daripada yang anda perlukan, badan anda akan menyimpannya di hati dan otot anda atau menukarnya menjadi lemak, jadi anda boleh menggunakannya sebagai tenaga apabila anda memerlukannya kemudian.

Tanpa glukosa yang mencukupi, badan anda tidak dapat menjalankan fungsi normalnya. Dalam jangka pendek, orang yang tidak mengambil ubat yang meningkatkan insulin memiliki glukosa yang cukup untuk menjaga kadar gula darah, dan hati dapat membuat glukosa jika diperlukan.

Namun, bagi seseorang yang mengambil ubat-ubatan tertentu ini, pengurangan gula darah dalam jangka pendek dapat menyebabkan banyak masalah. Gula darah akan dianggap rendah apabila turun di bawah 70 mg / dL. Rawatan yang cepat untuk kadar gula darah rendah adalah penting untuk mencegah gejala yang lebih serius daripada berkembang.

Baca juga: 7 Perkara Yang Menyebabkan Hipoglikemia

Gejala Hipoglikemia

Sebilangan besar orang akan mengalami simptom hipoglikemia apabila gula darah mereka mencapai 70 mg / dL atau lebih rendah. Setiap orang yang menghidap diabetes mungkin mempunyai simptom hipoglikemia yang berbeza. Gejala awal yang mungkin berlaku termasuk:

 • Kekeliruan.
 • Pening.
 • Rasa goyah.
 • Sakit kepala.
 • Mudah marah.
 • Jantung berdegup kencang dan nadi berdegup kencang.
 • Kulit pucat.
 • Berpeluh dan gemetar.
 • Kelemahan dan rasa gelisah.

Tanpa rawatan, anda mungkin mendapat gejala yang lebih teruk dan anda harus mengetahui beberapa perkara, termasuk:

 1. Koordinasi yang lemah.
 2. Kepekatan yang lemah.
 3. Rasa kebas pada mulut dan lidah.
 4. Kehilangan kesedaran.
 5. Kejang berlaku.
 6. Mengalami Koma.

Baca juga: Kenali Hipoglikemia, Komplikasi Akut pada Penghidap Diabetes

Rawatan Hipoglikemia

Rawatan untuk seseorang yang mempunyai hipoglikemia adalah rawatan awal segera. Rawatan awal bergantung pada gejala yang timbul. Gejala awal biasanya dapat diatasi dengan memakan 15 hingga 20 gram karbohidrat yang mengatasi gangguan itu dengan cepat. Karbohidrat yang dapat berlaku dengan cepat adalah makanan yang mudah diubah menjadi gula dalam badan, seperti tablet glukosa atau gel, jus buah, minuman ringan, dan gula-gula manis seperti licorice .

Makanan yang mengandungi lemak atau protein bukanlah rawatan yang baik untuk hipoglikemia, kerana ia boleh mempengaruhi penyerapan gula dalam badan. Setelah kadar gula darah kembali normal, penting untuk makan makanan ringan atau makan untuk menstabilkan gula darah anda. Ini juga untuk membantu tubuh mengisi simpanan glikogen yang mungkin telah habis semasa hipoglikemia.

Itulah beberapa gejala hipoglikemia yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found