Mengenal Lebih Banyak Pneumotoraks Yang Boleh membawa maut

, Jakarta - Pneumothorax adalah kejadian paru-paru yang runtuh pada seseorang ketika udara bocor ke ruang antara paru-paru dan dinding dada. Udara dapat mendorong ke luar paru-paru seseorang dan menyebabkannya runtuh. Pneumothorax boleh menyebabkan keruntuhan paru-paru sepenuhnya atau sebahagian.

Pneumothorax boleh disebabkan oleh kecederaan dada, dari objek tumpul yang menembus, prosedur perubatan tertentu, atau kerusakan akibat penyakit paru-paru yang mendasari. Gangguan ini boleh berlaku tanpa sebab yang jelas. Gejala biasa termasuk sakit dada secara tiba-tiba dan sesak nafas.

Dalam beberapa kes, paru-paru yang runtuh boleh menjadi kejadian yang mengancam nyawa. Rawatan untuk pneumotoraks biasanya melibatkan memasukkan jarum atau tiub dada di antara tulang rusuk untuk membuang udara berlebihan. Pneumotoraks spontan juga boleh berlaku pada orang yang tidak mempunyai penyakit paru-paru yang jelas. Kelainan ini paling kerap berlaku pada lelaki kurus dan tinggi usia 20 hingga 40 tahun, yang merokok.

Baca juga: Perbezaan Antara Traumatik Pneumothorax dan Nontraumatic Pneumothorax

Gejala Pneumothorax

Gejala gangguan paru-paru ini mungkin sukar dilihat pada mulanya dan boleh dikelirukan dengan gangguan lain. Gejala pneumotoraks boleh berbeza dari ringan hingga mengancam nyawa. Berikut adalah kemungkinan gejala:

 • Susah bernafas.
 • Sakit dada, yang mungkin lebih parah di satu bahagian dada.
 • Sakit tajam semasa menyedut.
 • Tekanan di dada semakin teruk dari masa ke masa.
 • Warna biru pada kulit atau bibir.
 • Denyutan jantung meningkat.
 • Nafas pantas.
 • Kehilangan kesedaran atau koma.

Beberapa kes pneumotoraks yang berlaku, hampir tidak menunjukkan gejala sama sekali. Ia hanya dapat didiagnosis dengan sinar-X atau jenis imbasan lain. Oleh itu, seseorang yang menderita gangguan ini memerlukan rawatan perubatan kecemasan dan harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan perubatan segera.

Baca juga: Ketahui Pengurusan Pneumotoraks Berdasarkan Keparahan

Punca Pneumothorax

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab gangguan pada paru-paru, iaitu:

 1. Kecederaan dada

Kecederaan dada yang disebabkan oleh hentaman boleh menyebabkan keruntuhan paru-paru. Beberapa kecederaan boleh berlaku semasa serangan fizikal atau kemalangan kereta, sementara yang lain mungkin berlaku secara tidak sengaja semasa prosedur perubatan yang melibatkan memasukkan jarum ke dalam dada.

 1. Penyakit paru paru

Tisu paru-paru yang rosak lebih cenderung jatuh. Kerosakan paru-paru boleh disebabkan oleh banyak jenis penyakit yang mendasari, termasuk penyakit paru-paru obstruktif kronik, fibrosis kistik, dan radang paru-paru. Lepuh udara kecil (blbs) boleh berkembang di bahagian atas paru-paru. Gelembung ini kadang-kadang pecah, membiarkan udara keluar ke ruang sekitar paru-paru.

Faktor Risiko Pneumothorax

Secara amnya, lelaki lebih berisiko terkena pneumotoraks daripada wanita. Pneumotoraks jenis ini yang disebabkan oleh udara pecah kemungkinan besar terjadi pada orang yang berumur antara 20 hingga 40 tahun, terutamanya jika orang itu tinggi dan kurus. Faktor risiko yang meningkatkan pneumotoraks termasuk:

 • Asap: Merokok dapat meningkatkan risiko gangguan ini secara langsung dengan berapa lama anda merokok dan jumlah rokok yang dihisap setiap hari.
 • Genetik: Jenis pneumotoraks tertentu boleh dijalankan dalam keluarga.
 • Penyakit paru paru: Mempunyai penyakit paru-paru tertentu boleh menyebabkan pneumotoraks, terutamanya penyakit paru obstruktif kronik (COPD).
 • Adakah anda pernah mengalami pneumothorax sebelum ini?: Seseorang yang mengalami pneumotoraks mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kambuh pneumotoraks.

Baca juga: Lelaki Lebih Berisiko Pneumothorax

Itulah perbincangan mengenai pneumothorax yang harus anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found