Ini adalah 3 jenis kusta yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Pernah dengar kusta? Sekiranya ya, adakah anda faham mengenai penyakit ini? Kusta bukanlah penyakit kulit biasa. Penyakit kulit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium leprae kronik dan progresif. Sebab kusta tidak boleh dipandang remeh adalah kerana penyakit ini mempengaruhi saraf kaki, kulit, lapisan hidung, dan saluran pernafasan atas.

Individu yang dijangkiti kusta umumnya dicirikan oleh penampilan bisul pada kulit, mula mengalami masalah dengan saraf dan otot yang lemah. Walau bagaimanapun, gejala pada setiap individu. boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis kusta yang anda miliki. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , kusta dikelaskan kepada tiga jenis, iaitu:

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Kusta dan Psoriasis

 1. Klasifikasi Umum Kusta

Sistem klasifikasi kusta terbahagi kepada tiga jenis, iaitu tuberkuloid, lepromatous, dan borderline kusta. Pengumpulan kusta berikut ditentukan oleh tindak balas imun seseorang terhadap penyakit ini. Berikut adalah perbezaan antara ketiganya, iaitu:

 • Kusta tuberkuloid . Seseorang yang menderita kusta jenis ini mempunyai tindak balas imun yang baik dan jangkitan hanya menyebabkan beberapa luka. Kusta jenis ini masih agak ringan dan tidak mudah menular.

 • Kusta kusta. Berbeza dengan kusta tuberkuloid, kusta lepromatous menjadikan imuniti penderita semakin teruk. Jenis ini mempengaruhi kulit, saraf, dan organ lain. Kusta kusta dicirikan oleh lesi yang semakin meluas dan bahkan lesi yang membentuk nodul atau gumpalan besar. Selain itu, jenis kusta mesti lebih berhati-hati kerana mudah menular.

 • Kusta sempadan. Sementara itu, kusta sempadan adalah gabungan dari kusta tuberkuloid dan lepromatous.

 1. Klasifikasi Kusta Menurut WHO

WHO atau Pertubuhan Kesihatan Sedunia membahagikan kusta berdasarkan jenis dan bilangan kawasan kulit yang terjejas. Jenis kusta menurut WHO terbahagi kepada dua, iaitu: paucibacillary dan pelbagai kaum . Perbezaan antara keduanya, iaitu:

 • Paucibacillary. Kusta paucibacillary dicirikan oleh penampilan lima titik lesi atau luka yang lebih sedikit dan tiada bakteria yang dikesan pada sampel kulit.

 • Pelbagai kaum. Kusta dalam kategori pelbagai kaum jika lebih daripada lima lesi berlaku dan biopsi kulit didiagnosis mengandungi bakteria.

Baca juga: Waspada, kusta dapat menular melalui kontak langsung dengan haiwan

 1. Pengelasan Ridley-Jopling

Akhirnya, kusta juga dikelompokkan mengikut klasifikasi Ridley-Jopling. Dalam klasifikasi ini, kusta dikelompokkan menjadi lima bentuk berdasarkan keparahan gejala. Berikut ini adalah pengelompokan kusta mengikut klasifikasi Ridley-Jopling, iaitu:

 • Kusta tuberkuloid. Jenis ini dicirikan oleh luka rata dan sebahagiannya besar dan kebas akibat mempengaruhi saraf. Menurut klasifikasi Ridley-Jopling, kusta jenis ini mengehadkan diri, berterusan, dan boleh berkembang menjadi bentuk yang lebih parah.

 • Kusta tuberkuloid sempadan. Lesi kusta jenis ini serupa dengan tuberkuloid, tetapi lebih banyak. Di samping itu, kusta jenis ini mula mempengaruhi banyak titik saraf. Kusta tuberkuloid sempadan tidak sembuh dengan sendirinya tetapi boleh mereda dengan bentuk kusta tuberkuloid. Walau bagaimanapun, kusta ini pasti dapat bertahan atau berkembang menjadi bentuk yang lebih teruk.

 • Plak kusta kemerahan sempadan. Jenis ini menyebabkan kebas di banyak bahagian badan dan bahkan menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening. Kusta jenis ini dapat mereda menjadi jenis tuberkuloid garis batas atau berkembang menjadi jenis yang lebih serius.

 • Kusta lepromatous sempadan. Ia dicirikan oleh banyak luka, termasuk lesi rata, benjolan atau nodul dan plak yang juga bertambah banyak dan menyebabkan mati rasa. Kusta ini dapat mereda dengan bentuk sebelumnya, iaitu plak kusta kemerahan sempadan atau lebih parah.

 • Kusta kusta. Kusta kusta adalah bentuk yang paling teruk kerana lesi telah muncul lebih banyak dan disertai oleh bakteria. Kusta ini juga mempengaruhi saraf dengan lebih serius, sehingga rambut penghidap mulai gugur dan kakinya melemah. Kusta kusta mesti dirawat dengan segera kerana jenis ini akan terus memburuk.

Terdapat juga bentuk kusta yang disebut kusta tidak tentu. Walau bagaimanapun, borang ini tidak termasuk dalam sistem klasifikasi Ridley-Jopling. Jenis ini dianggap sebagai bentuk kusta paling awal di mana seseorang hanya akan mengalami satu luka kulit dan mengalami sedikit rasa mati rasa pada sentuhan. Sekiranya anda mengalami tanda dan gejala yang serupa dengan kusta, periksa dan jangan menangguhkan rawatan.

Baca juga: Tidak Diasingkan, Inilah Cara Mengubati Kusta

Sekiranya anda merancang untuk diperiksa, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi. Menangguhkan rawatan penyakit kusta akan meningkatkan risiko penyakit menjadi semakin teruk. Apabila semakin teruk, sudah tentu penyakit kusta akan lebih sukar untuk diubati.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kusta.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Pengelasan kusta.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found