Suka Menggunakan Wangian? Ketahui dahulu kesannya

, Jakarta - Kegiatan yang padat boleh menyebabkan berpeluh berlebihan, mengakibatkan bau badan. Salah satu cara untuk mengelakkannya adalah dengan menggunakan minyak wangi. Pewangi badan biasanya disembur di pergelangan tangan, leher, dan di sekitar pakaian untuk menjadikannya tahan lebih lama.

Dengan menjaga bau badan, keyakinan diri seseorang akan meningkat. Namun, anda juga harus mengetahui kesan buruk penggunaan minyak wangi. Memang perkara ini jarang disedari oleh banyak orang. Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan membincangkan kesan penggunaan minyak wangi secara teratur pada badan. Baca ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Adakah benar bahawa minyak wangi feromon dapat menarik minat lawan jenis?

Kesan Penggunaan Wangian pada Badan

Produk kecantikan umumnya sinonim dengan bahan kimia. Walaupun ada juga produk yang menggunakan bahan semula jadi, hampir semua produk kecantikan menggunakan bahan kimia. Salah satu produk kecantikan yang menggunakan bahan kimia untuk membuatnya tahan lebih lama adalah minyak wangi. Selain itu, wangian yang disebabkan oleh sebatian organik ini menguap ke udara, sehingga harumnya dapat dicium.

Sebilangan orang juga menggunakan produk tersebut secara langsung ke kulit, mengakibatkan sentuhan langsung. Sebenarnya, bahan kimia yang terkandung dalam wangian boleh menyebabkan kesan buruk sekiranya tidak sesuai untuk kulit orang yang memakainya. Selain itu, terdapat juga kesan lain menggunakan minyak wangi. Berikut adalah beberapa kesan buruk yang boleh berlaku:

  1. Kualiti Udara yang merosot

Kesan penggunaan minyak wangi pertama adalah bahawa ia dapat menjadikan kualiti udara lebih buruk. Ini berlaku terutamanya ketika seseorang berada di bilik kecil tanpa peredaran udara, sehingga kesan buruk terhadap kesihatan dapat terjadi. Seseorang yang terdedah kepada bahan kimia boleh mengalami sakit kepala dan kerengsaan mata, hidung, dan tekak.

Baca juga: 5 Wangian Aromaterapi Yang Dapat Meningkatkan Kerangsangan Seksual

  1. Menyebabkan Alahan

Alergi boleh berlaku kerana banyak perkara, salah satunya adalah penggunaan minyak wangi. Reaksi alergi boleh berlaku, walaupun anda hanya menyedut bahan kimia. Kandungan phthalates dalam wangian boleh mengganggu hormon dan kelainan pada bahagian intim. Di samping itu, serangan asma dan kambuh sinus boleh berlaku kerana kandungan kimia minyak wangi.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesan buruk penggunaan minyak wangi, doktor dari dapat menjawab soalan anda. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

  1. Menghidap Dermatitis

Semasa menggunakan minyak wangi pada tangan, ketiak, dan muka, seseorang mungkin mengalami dermatitis kerana terkena bahan kimia dari wangian. Reaksi yang berlaku di ketiak umumnya disebabkan oleh deodoran. Gangguan ini juga boleh merebak ke kawasan tubuh yang lain, jadi ia memerlukan rawatan segera jika ia berlaku.

  1. Urtikaria

Kesan buruk lain dari penggunaan minyak wangi adalah berlakunya urtikaria. Gangguan ini boleh menyebabkan gatal, bengkak, dan kemerahan di kawasan di mana wangian digunakan. Ia juga boleh menyebabkan anafilaksis. Nasib baik, gejala yang muncul dapat hilang dengan cepat. Sekiranya anda mengalami kesan ini, segera ganti wangian semasa dengan yang lain.

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Minyak Penting yang Perlu Anda Ketahui

  1. Photoallergy dan Phototoxicity

Gangguan lain yang boleh berlaku jika anda kerap menggunakan minyak wangi adalah alergi foto dan fototoksisiti. Gejala yang boleh timbul jika seseorang mengalami alergi foto adalah ekzema dan umumnya disebabkan oleh minyak wangi dengan bau kayu manis. Di samping itu, gejala fototoksisiti adalah kemerahan dan hiperpigmentasi. Penyebab gangguan ini adalah minyak wangi yang berasal dari tumbuhan.

Nah, sekarang anda tahu apa kesan penggunaan minyak wangi secara berkala. Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah anda mesti mengetahui bahan kimia apa yang tidak sesuai dengan badan anda. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan kesan buruk yang boleh berlaku.

Rujukan:
NIPH. Diakses pada tahun 2020. Wangian dan wangian - kesan yang tidak diingini
Uscanada. Diakses pada tahun 2020. Bahan Kimia Wangian

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found