Jenis Penyebab Konjungtivitis yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Mata kemerahan adalah salah satu gangguan mata yang paling biasa, tetapi juga boleh disebabkan oleh masalah yang boleh membahayakan jika tidak dirawat. Salah satu gangguan yang boleh menyebabkan mata menjadi merah adalah konjungtivitis. Ini disebabkan oleh keradangan yang berlaku di bahagian dalam mata.

Selain mata merah, konjungtivitis juga dapat menyebabkan mata berair dan keputihan. Walaupun begitu, masalah ini jarang berkembang menjadi sesuatu yang berbahaya, tetapi masih perlu diatasi. Setiap orang juga harus mengetahui beberapa penyebab gangguan ini untuk mengelakkannya. Inilah perbincangan mengenai beberapa sebab!

Baca juga: Inilah Cara Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Beberapa Punca Konjungtivitis yang Perlu Diperhatikan

Konjungtivitis, juga dikenali sebagai mata merah jambu, adalah masalah yang disebabkan oleh keradangan konjunktiva. Ini adalah tisu nipis dan jernih yang terletak di atas putih mata dan melapisi bahagian dalam kelopak mata. Penyakit mata ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan cepat merebak di persekitaran sekolah.

Walau bagaimanapun, konjungtivitis jarang menyebabkan masalah serius. Terutama jika anda segera menghadapinya atau ketika ibu melihat mata anak menjadi lebih merah dan berair lebih kerap. Beberapa penyebab gangguan ini perlu disedari, kerana mudah merebak kepada orang di sekitar. Berikut adalah beberapa sebab berikut:

1. Bakteria

Salah satu penyebab konjungtivitis perlu diperhatikan adalah apabila ia disebabkan oleh bakteria. Seseorang boleh mengalami gangguan ini kerana bakteria yang terkandung dalam penyakit kelamin seperti gonore boleh menyebabkan penyakit berbahaya. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, penghidapnya mungkin mengalami masalah penglihatan. Wanita hamil yang menderita gangguan ini juga boleh menyebabkan konjungtivitis pada bayi mereka yang dilahirkan melalui saluran kelahiran.

2. Virus

Virus adalah penyebab paling biasa apabila seseorang mengalami konjungtivitis. Beberapa virus ini adalah adenovirus, virus herpes simplex, virus varicella-zoster, dan pelbagai virus lain. Gangguan yang disebabkan oleh virus sama dengan bakteria kerana kedua-duanya sangat berjangkit. Semua orang dapat mengalami masalah ini melalui hubungan langsung atau tidak langsung dengan penghidapnya.

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

3. Alahan

Anda juga boleh mengalami konjungtivitis yang disebabkan oleh alahan yang biasanya mempengaruhi kedua-dua mata. Ini adalah tindak balas terhadap alergen atau alergen, seperti debunga. Semasa berinteraksi dengan alergen, tubuh menghasilkan antibodi yang disebut imunoglobulin E (IgE). Ini mencetuskan pembebasan histamin yang akhirnya menyebabkan gejala alergi, seperti mata merah akibat keradangan. Perkara lain yang boleh berlaku adalah gatal, merobek, bersin, dan keluar dari hidung.

4. Kerengsaan

Perkara lain yang boleh menyebabkan konjungtivitis pada mata adalah kerengsaan akibat percikan bahan kimia atau kemasukan benda asing. Anda mungkin mengalami mata merah dan jengkel ketika membersihkan mata dari beberapa perkara ini. Walau bagaimanapun, sebilangan bahan kimia boleh menyebabkan kerosakan mata kekal, yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Itulah beberapa penyebab konjungtivitis yang perlu anda sedari untuk mengetahui tindakan seterusnya yang boleh anda lakukan atau untuk mengelakkannya. Sentiasa pastikan untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, jika terasa seperti mata merah sudah terlalu lama atau mengganggu penglihatan anda.

Baca juga: Ketahui Rawatan Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai gangguan yang boleh menyebabkan mata merah, pakar oftalmologi dari sedia menolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan setiap hari untuk mendapatkan akses mudah yang berkaitan dengan kesihatan!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Mata merah jambu (konjungtivitis).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Konjungtivitis (Mata Pink).