Berhati-hatilah dengan 8 Gejala yang Mencetuskan Sindrom Sjogren

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami kekeringan pada mata dan mulut anda? Sebaiknya jangan dipandang rendah, anda perlu berhati-hati Sindrom Sjogren . Penyakit Sindrom Sjogren atau sindrom Sjogren adalah gangguan sistem imun yang dapat dikenal pasti oleh dua gejala yang paling biasa, iaitu mata kering dan mulut.

Sindrom Sjogren sering menyertai gangguan sistem imun, seperti rheumatoid arthritis dan lupus. Pada orang dengan sindrom Sjogren, mata dan mulut biasanya yang pertama terkena. Kesan sindrom Sjogren pada mata dan mulut boleh mengakibatkan penurunan pengeluaran air mata dan air liur. Sindrom Sjogren boleh mempengaruhi kelenjar yang mengeluarkan air mata dan menghasilkan air liur (air liur).

Sindrom ini boleh dialami pada usia berapa pun, tetapi kebanyakannya didiagnosis pada usia lebih dari 40 tahun. Sindrom ini, yang biasa terjadi pada wanita, dapat diubati. Biasanya, rawatan memberi tumpuan kepada melegakan gejala yang mungkin mereda dari masa ke masa.

Gejala Sindrom Sjogren

1. Mulut Kering

Walaupun terdapat banyak sebab, mulut kering dalam sindrom Sjogren adalah salah satu yang paling sukar untuk dirawat. Antibodi yang menyerang dan memusnahkan sel kelenjar eksokrin menyebabkan pemusnahan sel kelenjar air liur. Oleh itu, penghidap akan mengalami penurunan pengeluaran air liur. Keadaan ini menyebabkan mulut kering, sukar menelan, dan sukar mengunyah

 1. Karies gigi

Air liur penting untuk kesihatan mulut. Salah satu fungsi utamanya, selain pelinciran, ialah air liur membantu melawan kerosakan gigi. Air liur mengandungi banyak sebatian antibakteria seperti tiosianat, hidrogen peroksida, dan imunoglobulin A. Semua sebatian ini membantu memerangi dan mencegah karies gigi.

 1. Bengkak Kelenjar Lidah

Gejala lain sindrom Sjogren adalah pembengkakan kelenjar air liur. Bengkak sering dilihat di sudut mulut kerana pembengkakan kelenjar parotid.

 1. Mata Kering

Mata kering disebabkan oleh sel kelenjar lakrimal yang dimusnahkan oleh antibodi, mengakibatkan kekurangan pengeluaran air mata. Keadaan ini menyebabkan banyak masalah seperti kerengsaan teruk, mata yang sangat kering dan gatal, dan ulserasi kornea.

 1. Hidung dan Tekak Kering

Gejala sekunder sindrom Sjogren termasuk kekeringan pada hidung, tekak, dan paru-paru. Ini menyebabkan batuk, suara serak, epistaksis (mimisan), dll. Keadaan ini juga akan meningkatkan kerentanan seseorang terhadap penyakit paru-paru dan pernafasan, seperti radang paru-paru dan bronkitis.

 1. Kulit kering

Kerana penurunan aktiviti kelenjar sebum dan kelenjar peluh, kulit menjadi kering dan bersisik. Kulit kering menyebabkan kerengsaan dan peningkatan kerentanan terhadap penyakit kulit yang lain.

 1. Kemurungan dan Keletihan

Orang dengan sindrom Sjogren sering mengeluh dan menjadi marah dan menjadi tertekan. Orang itu mungkin mengadu kelemahan dan keletihan juga. Semua keadaan ini akhirnya menyebabkan penghidap kehilangan semangat untuk melakukan sebarang aktiviti yang biasanya diikuti oleh serangan kemurungan.

 1. Perubahan Dalaman

Perubahan tertentu pada organ dalaman juga mungkin berlaku, seperti di hati. Oleh kerana fungsi pelbagai kelenjar terganggu, penderita mungkin mengalami gangguan pencernaan dan masalah lain yang berkaitan.

Cara Mencegah Sindrom Sjogren

Oleh kerana penyebab sebenar sindrom Sjogren tidak diketahui, tidak ada kaedah pencegahan yang terbukti dapat mencegah sepenuhnya keadaan ini. Walau bagaimanapun, beberapa perkara diketahui dapat mencegah gejala yang semakin teruk, seperti:

 1. Meningkatkan kelembapan udara dan mengurangkan pendedahan anda kepada angin dapat mengurangkan kemungkinan mata kering dan mulut kering.
 2. Elakkan merokok. Merokok boleh menjengkelkan dan mengeringkan mulut.
 3. Kekalkan pengambilan cecair. Mengonsumsi jumlah air yang disyorkan (8 hingga 12 gelas 250 mililiter sehari) dapat mengelakkan mulut kering. Selain itu, elakkan minum alkohol atau kopi yang berlebihan kerana ia juga boleh mengeringkan mulut.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda atau gejala di atas, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di . Setiap badan mempunyai tindak balas yang berbeza. Lakukan soal jawab dengan doktor di untuk mencari jalan penyelesaian terbaik dalam situasi anda. Perbincangan dan pertanyaan serta jawapan dengan doktor menjadi lebih praktikal melalui aplikasi tersebut , anda boleh memilih melalui Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • 6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Sindrom Mata Kering
 • 4 Punca Kerengsaan Mata Berbahaya
 • 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Mata