Bukan Hanya Bawang, 5 Makanan Ini Boleh Menyebabkan Bau Buruk di Badan

, Jakarta - Sebilangan orang kadang-kadang menghadapi masalah bau badan. Terdapat banyak sebab mengapa seseorang mengalami masalah bau badan. Namun, ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami bau badan, seperti jangkitan pada kulit, kurang menjaga kebersihan badan, hingga makanan yang dimakan.

Setakat ini, bawang dan bawang putih dianggap sebagai salah satu makanan yang menyebabkan bau badan sehingga menjadi kurang enak. Ini berlaku kerana bawang mengandungi sebatian bau atau apa yang dikenali sebagai zat volatil sulfur yang akan hancur apabila dimasukkan dalam pencernaan seseorang. Kemudian, sebatian ini dapat dikeluarkan melalui peluh, air kencing, dan juga nafas.

Tetapi sebenarnya, bukan sahaja bawang dan bawang putih dapat menyebabkan seseorang mengalami bau badan yang tidak sedap. Berikut adalah beberapa makanan yang harus anda kurangkan sehingga anda tidak mempunyai bau badan yang kuat.

1. Daging Merah

Daging merah adalah salah satu makanan yang sukar dicerna usus kita. Ia memerlukan masa yang lama untuk mencerna daging merah di dalam badan. Proses pencernaan yang panjang menjadikan zat yang masih tersisa di dalam usus menjadi toksik bagi badan kita. Bahan ini kemudian dapat menjadikan daging merah sebagai makanan yang menyebabkan bau badan. Sekiranya anda peminat daging merah, tidak ada salahnya mengurangkan pengambilan daging merah setiap hari.

2. Alkohol dan Kafein

Sebilangan alkohol dan kafein akan diproses melalui hati. 10 peratus metabolisme alkohol dan kafein akan dikeluarkan oleh badan melalui peluh, nafas, dan air kencing. Alkohol juga boleh menjadikan badan anda menghasilkan lebih banyak peluh daripada biasa. Sebaliknya, hadkan pengambilan alkohol dan kafein supaya anda mengelakkan masalah bau badan.

3. Rempah

Sebaiknya elakkan makanan yang mengandungi rempah jika ingin mengelakkan masalah bau badan. Dalam proses metabolisme, rempah akan dicerna dan menghasilkan gas sulfur. Kesannya, anda akan mengeluarkan peluh dengan bau yang tidak menyenangkan.

4. Goreng

Makanan goreng adalah salah satu makanan paling senang dijumpai. Makanan goreng adalah salah satu makanan kegemaran bagi sesetengah orang. Tetapi sebenarnya, makanan goreng boleh menjadi salah satu penyebab masalah bau badan, anda tahu. Lemak dan minyak yang terdapat dalam makanan goreng sebenarnya boleh menyebabkan masalah pencernaan untuk kesihatan anda. Ini boleh menyebabkan anda mengalami masalah bau badan. Bukan hanya itu, masalah pencernaan yang tidak diatasi dengan segera juga dapat menyebabkan anda mengalami bau mulut. Anda harus mengelakkan terlalu banyak memakan makanan goreng, ya.

5. Rokok

Elakkan tabiat merokok jika anda tidak mahu mengalami masalah bau badan. Asap rokok yang masuk ke dalam badan anda akan bercampur dengan unsur makanan lain di dalam badan dan keluar melalui peluh. Kadang kala peluh yang keluar akan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Walaupun anda berhenti merokok, kadangkala kandungan rokok akan tetap tertinggal dan menyebabkan bau badan yang tidak menyenangkan.

Untuk mengelakkan bau badan ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk minum cukup air dan makan makanan yang mengandung serat tinggi. Dengan mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat, anda dapat mengelakkan masalah bau badan. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan, gunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Jangan merasa rendah diri, berikut adalah 6 cara untuk menghilangkan bau badan dengan betul
  • Menyingkirkan bau badan dengan makanan ini
  • Kisah Cinta Tidak Cantik Kerana Anosmia, Boleh?