Terus Diet Keto? Berhati-hatilah dengan Selesema Keto

, Jakarta - Dalam beberapa tahun terakhir, diet keto telah menjadi metode diet yang sangat diminati oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat. Namun, bagi anda yang hanya ingin menjalani kaedah diet ini, ada baiknya anda mengetahui kesan sampingannya juga. Salah satunya adalah selesema keto, yang biasanya dialami pada minggu pertama menjalani diet keto.

Selesema keto atau juga sering disebut keto flu, adalah kumpulan gejala yang sering dialami ketika seseorang baru memulakan diet keto. Kesan sampingan diet keto ini berlaku kerana tubuh berusaha menyesuaikan diri dengan diet rendah karbohidrat yang baru.

Ketika menjalani diet keto, tubuh akan terpaksa menukar sumber tenaganya dari glukosa menjadi keton, yang merupakan asid yang dihasilkan ketika tubuh mula menggunakan lemak sebagai tenaga. Peralihan sumber tenaga dari karbohidrat kepada lemak dikenali sebagai ketosis, yang kemudian menyebabkan pelbagai gejala sebagai tindak balas terhadap perubahan yang berlaku di dalam badan.

Gejala Disebabkan

Seperti namanya, selesema keto mempunyai gejala yang menyerupai selesema. Gejala ini biasanya akan muncul dalam 1 hingga 2 hari setelah memulakan diet keto, dan memerlukan masa hingga 2 minggu untuk sembuh sepenuhnya. Beberapa gejala yang akan dialami adalah seperti berikut:

1. Sakit kepala.

2. Cirit-birit.

3. Mual dan muntah.

4. Mudah letih.

5. Sakit perut.

6. Sembelit.

7. Sakit otot.

8. Kesukaran tidur.

Walau bagaimanapun, gejala biasa ini tidak selalu sama pada setiap orang. Bahkan mungkin ada orang yang sama sekali tidak mengalami kesan sampingan ini, ketika menjalani diet keto. Dengan kata lain, gejala selesema keto hanya muncul di dalam badan yang tidak dapat dengan cepat terbiasa dengan perubahan dalam diet.

Bolehkah Mencegah?

Pakar pemakanan dari New York, Amy Gorin, R.D.N., mengatakan bahawa selesema keto sebenarnya dapat dicegah, dengan tidak terburu-buru membuat perubahan diet yang drastik. Mulakan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat harian anda secara beransur-ansur, sambil meningkatkan pengambilan makanan yang tinggi lemak dan protein.

Dia juga menasihati untuk merancang dengan teliti, makanan apa yang akan dimakan pada minggu berikutnya. Jangan lupa meningkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran dalam menu harian anda untuk mengurangkan risiko sembelit. Sekiranya difikirkan perlu, rundingan langsung dengan pakar pemakanan juga dapat dilakukan, untuk mengetahui jenis pola makan apa yang dapat membantu melancarkan proses diet keto.

Sekiranya sudah berpengalaman

Bagi anda yang sudah mengalami selesema keto akibat diet keto, cara berikut dapat dilakukan, untuk membantu proses pemulihan:

1. Minum banyak air.

Selain mempengaruhi corak metabolisme tubuh, diet keto juga dapat mempengaruhi jumlah cairan dalam tubuh, berpotensi menyebabkan gejala dehidrasi dan sakit otot. Meningkatkan penggunaan air akan menjadi salah satu cara untuk menghilangkan pelbagai gejala ketika mengalami selesema keto.

2. Elakkan senaman yang berat.

Mengikuti diet yang digabungkan dengan senaman tentunya adalah perkara yang baik. Namun, jika anda baru memulakan diet keto, anda tidak boleh menyeksa badan anda lebih jauh dengan melakukan senaman yang berat. Kerana, tubuh bekerja keras untuk menyesuaikan diri dengan diet baru. Sekiranya anda ingin terus bersenam, lakukan sukan yang cenderung ringan, seperti berjalan kaki, yoga, atau berbasikal.

3. Rehat Cukup.

Salah satu gejala selesema keto adalah keletihan. Untuk mengatasinya, anda memerlukan tidur dan rehat yang mencukupi. Kerana, ketika anda kurang tidur, tubuh anda akan mengalami peningkatan hormon kortisol, atau hormon stres, yang dapat membuat anda merasa geram, dalam suasana hati yang buruk, dan memburukkan lagi gejala selesema keto.

Itulah sedikit penjelasan mengenai selesema keto. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai diet keto, anda boleh menggunakan ciri-cirinya Hubungi Doktor di aplikasi , dan mengarahkan perbincangan dengan pakar pemakanan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Keto Diet
  • Menurunkan berat badan bersama, ini adalah perbezaan antara diet keto dan paleo
  • Ini adalah 7 faktor yang menyebabkan kegagalan diet

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found