Terdapat perlanggaran di mata, ini bahaya

, Jakarta - Mata adalah deria penglihatan yang memungkinkan kita melihat dengan jelas. Memandangkan mata adalah salah satu organ penting, kita mesti meminimumkan risiko yang boleh mencederakan mata. Sentuhan mata adalah keadaan yang menyebabkan kecederaan pada mata. Ini boleh berlaku semasa kita bersenam, bekerja, bermain atau melakukan aktiviti normal di dalam dan di luar rumah.

Baca juga: Bagaimana Vitamin Mempengaruhi Kesihatan Mata?

Kecederaan mata kecil masih boleh diubati dengan mudah. Sekiranya luka terlalu dalam dan mengganggu penglihatan dan menyebabkan kesakitan teruk, segera dapatkan bantuan perubatan untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut. Kecederaan mata biasanya dicirikan oleh gejala berikut:

 • Penglihatan terjejas dengan jelas;

 • Mata bengkak;

 • Penglihatan berganda;

 • Sakit teruk;

 • Kelopak mata koyak;

 • Kesakitan di sekitar mata dan kening;

 • Sakit kepala.

Sekiranya anda mengalami perlanggaran di mata anda dan melihat perubahan kemerahan mata anda, anda harus berjumpa doktor walaupun tidak menyebabkan kesakitan. Sebelum melawat hospital, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

Baca juga: 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa

Cara Melindungi Mata dari Kesan

Melihat kecederaan mata boleh membawa maut, berikut adalah cara untuk melindungi mata daripada terkena, termasuk:

 1. Gunakan Gelas

Kaedah terbaik untuk melindungi mata anda adalah dengan memakai cermin mata. Bagi seseorang yang mempunyai pekerjaan yang berkaitan langsung dengan bahan kimia, logam, kaca, atau benda lain yang boleh mencederakan mata, penting untuk memakai cermin mata keselamatan. Anda mesti memakai cermin mata keselamatan semasa menggunakan alat seperti mesin pemotong rumput, mesin pemotong atau peniup daun.

Jangan lupa membuang batu-batu kecil dan puing-puing lain dari rumput sebelum memotong rumput, supaya mesin pemotong tidak membuangnya ke mata anda. Pelindung mata harus dipakai untuk sukan seperti skuasy dan raket. Sekiranya anda mahu bermain besbol atau bola sepak , lindungi mata anda dengan pelindung yang dilekatkan pada topi keledar.

 1. Susun Perabot

Perabot yang tidak disusun dengan betul kadang-kadang boleh merosakkan mata. Atas sebab ini, aturkan perabot yang berisiko menyebabkan perlanggaran pada mata atau perlanggaran dengan bahagian lain yang diperlukan dengan betul. Contoh perabot yang menyebabkan perlanggaran adalah lukisan atau objek di dinding. Pastikan barang yang dipamerkan berada di tempat yang lebih tinggi.

 1. Pasang Lampu

Tempat yang gelap dan redup juga berisiko menyebabkan kerosakan mata. Oleh itu, sediakan pencahayaan di tempat yang kurang terdedah kepada cahaya. Di samping itu, anda juga harus memasang pegangan tangan di tangga untuk meningkatkan keselamatan.

Baca juga: 6 Makanan Ini Mempunyai Manfaat untuk Menjaga Kesihatan Mata

 1. Berhati-hati Semasa Membuka Botol

Apabila anda ingin minum minuman berkarbonat, elakkan meminumnya sebelum dibuka. Anda harus berhati-hati semasa membuka botol wain atau minuman berkarbonat. Menggoncang minuman berkarbonat sebelum dibuka boleh menutup penutup mata, dan membahayakan mata anda.

Sebenarnya, kecederaan pada mata boleh menjadi kecil atau teruk, dengan risiko menyebabkan kehilangan penglihatan kekal. Untuk itu, sentiasa berwaspada dan menjaga kesihatan mata.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Punca Teratas Kecederaan Mata.
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Kecederaan mata.
Ubat Johns Hopkins. Diakses 2019. Mencegah Kecederaan Mata.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Kecederaan mata: Petua untuk melindungi penglihatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found