Adakah benar urut boleh mengubah kedudukan bayi yang bersendi?

, Jakarta - Terdapat pelbagai faktor yang membantu ibu untuk memudahkan kelahiran anak, salah satunya adalah kedudukan bayi. Secara amnya, kepala bayi akan turun ke arah pelvis apabila bayi sudah siap dilahirkan. Apabila kaki atau punggung bayi berada di dekat saluran kelahiran, keadaan ini dikenali sebagai kedudukan breech.

Baca juga: Ini adalah 6 faktor yang menyebabkan bayi breech

Terdapat beberapa faktor pencetus yang menjadikan bayi berada dalam posisi breech, seperti jumlah cairan amniotik, ibu yang mengalami banyak kehamilan, bentuk rahim yang tidak normal, dan ibu mengalami keadaan plasenta previa. Lalu, adakah benar urut boleh mengubah kedudukan bayi yang bersendi? Ini adalah ulasan.

Kenali Versi Cephalic Luaran (ECV)

Lancarkan NHS Maklumkan Secara amnya, bayi dilahirkan dengan kepala terlebih dahulu dan menghadap ke bawah, dengan dagu menekan perut. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan bayi yang mempunyai posisi breech sebelum melahirkan. Terdapat beberapa kedudukan yang perlu diketahui, seperti:

  1. Frank Breech;

  2. Footling Breech;

  3. Breech Lengkap.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengatasi bayi yang kurang senang. Namun, adakah benar urut dapat mengatasi keadaan sungsang pada bayi? Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah menggunakan kaedah Versi Cephalic Luaran (ECV). ECV boleh dilakukan di semua kedudukan breech.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya boleh dilakukan oleh doktor atau bidan. Proses ECV dilakukan dengan memutar posisi bayi di dalam rahim dengan mengurut atau menekan dengan lembut pada permukaan perut wanita hamil.

Dilaporkan dari Web MD ECV sangat selamat untuk dilakukan oleh ibu hamil. Namun, proses ini kadangkala menyebabkan wanita hamil merasa tidak selesa dan sedikit menyakitkan. Sebenarnya, tidak jarang proses ECV menyebabkan beberapa risiko, seperti pemisahan plasenta, kelahiran pramatang, dan gangguan pada degupan jantung bayi.

Baca juga: Kedudukan Bayi Breech? Jangan panik, ini adalah penjelasan penuh

Melancarkan dari halaman Kelahiran Kehamilan dan Bayi ECV boleh dilakukan setelah 37 minggu kehamilan. Sebagai tambahan kepada usia kehamilan, terdapat beberapa keadaan ibu yang tidak disarankan untuk ECV, seperti kehamilan dengan komplikasi, kehamilan berganda, bentuk rahim yang tidak normal, mengalami kelahiran caesar sebelumnya, mengalami pendarahan vagina, mengalami previa plasenta, dan juga mengalami kesihatan masalah, yang lain, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.

Lancarkan NHS Maklumkan Selain ECV, ibu boleh melahirkan dengan pembedahan caesar. Langkah ini adalah prosedur yang paling selamat untuk wanita hamil yang mempunyai bayi dalam posisi sangkar di rahim. Jangan ragu untuk selalu bertanya kepada pakar obstetrik melalui aplikasi mengenai aduan yang dirasakan semasa mengandung sehingga dapat ditangani dengan baik.

Lakukan Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Breech

Elakkan melakukan urutan breech oleh sesiapa sahaja. Urut yang tidak dilakukan di bawah pengawasan perubatan meningkatkan pelbagai risiko kesihatan bagi ibu dan bayi. Tidak ada salahnya ibu melakukan pelbagai cara semula jadi pada usia kehamilan memasuki trimester ketiga, seperti berjalan lebih banyak. Lakukan tabiat ini selama 30 minit dalam satu hari. Berjalan kaki dapat membantu bayi anda mencari kedudukan yang betul.

Baca juga: Wanita hamil perlu tahu, berikut adalah 3 posisi untuk bayi breech

Di samping itu, ibu juga boleh tidur lena di atas tikar. Cuba menjaga perut anda lebih tinggi daripada kepala anda dan menjaga badan anda dalam keadaan selesa. Ibu dapat melakukannya dengan cara semula jadi yang disertai dengan muzik atau aromaterapi yang menyenangkan, fungsinya adalah untuk memastikan ibu tetap santai dan selesa. Tarik nafas dan hembus perlahan selama 15 minit setiap sesi. Lakukan rutin ini setiap hari sehingga bayi berada dalam kedudukan yang betul.

Rujukan:
Maklumat NHS. Diakses pada 2020. Bagaimana Bayi Anda Berbaring di Womb
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Apakah Versi Cephalic Luaran?
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Versi Cephalic Luaran

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found