Harus Tahu, Ini Cara Mendiagnosis Pterygium

, Jakarta - Pterygium berlaku apabila selaput lendir tumbuh di bahagian putih mata di atas kornea. Pertumbuhan membran mukus masih agak jinak dan berbentuk seperti baji. Pterygium biasanya tidak menimbulkan masalah atau memerlukan rawatan khas, tetapi dapat dikeluarkan jika keadaannya mengganggu penglihatan.

Baca juga: Matlamat Katarak, Mula Menjaga Kesihatan Mata

Salah satu penyebab pterygium adalah kerana ia terdedah kepada cahaya ultraviolet terlalu banyak yang biasanya dialami oleh orang-orang yang tinggal di iklim yang hangat dan menghabiskan banyak masa di luar rumah. Pendedahan terhadap unsur-unsur, seperti debunga, pasir, abu, dan asap rokok, dan juga angin juga dapat meningkatkan risiko pterygium.

Gejala Pterygium

Pterygium tidak selalu menyebabkan gejala. Apabila keadaan ini berlaku, gejala biasanya masih agak ringan. Gejala biasa termasuk kemerahan, penglihatan kabur, dan kerengsaan mata. Pesakit juga mungkin merasakan sensasi terbakar atau gatal.

Sekiranya pterygium tumbuh cukup besar untuk menutup kornea, ia boleh mengganggu penglihatan dan orang itu akan merasa seperti mereka mempunyai benda asing di mata. Orang dengan pterygium dinasihatkan untuk tidak menggunakan kanta lekap kerana boleh meningkatkan kesan ketidakselesaan.

Dalam kes yang jarang berlaku, pterygium boleh menyebabkan parut kornea parut. Tisu parut yang tumbuh di kornea perlu dirawat kerana boleh menyebabkan kehilangan penglihatan. Untuk kes kecil, rawatan biasanya melibatkan titisan mata atau salap untuk merawat keradangan. Dalam kes yang lebih serius, rawatan mungkin melibatkan pembedahan membuang pterygium.

Diagnosis Pterygium

Pakar oftalmologi dapat mendiagnosis keadaan ini berdasarkan pemeriksaan fizikal menggunakan lampu celah. Lampu ini membolehkan doktor melihat mata dengan bantuan pembesaran dan pencahayaan yang terang. Sekiranya doktor perlu melakukan ujian tambahan, beberapa mungkin termasuk:

  • Ujian ketajaman visual. Ujian ini melibatkan membaca huruf pada carta mata.

  • Topografi kornea. Teknik pemetaan perubatan ini digunakan untuk mengukur perubahan kelengkungan kornea.

  • Dokumentasi foto. Prosedur ini melibatkan pengambilan gambar untuk mengesan kadar pertumbuhan pterygium.

Baca juga: Ketahui faedah dan risiko LASIK mata

Rawatan Pterygium

Pterygium biasanya tidak memerlukan rawatan apa pun, kecuali keadaannya mempengaruhi penglihatan atau menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Pakar oftalmologi mungkin ingin memeriksa mata sekali-sekala untuk melihat apakah pertumbuhannya menyebabkan masalah penglihatan.

Sekiranya pterygium menyebabkan banyak kerengsaan atau kemerahan, doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata atau salap mata yang mengandungi kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan.

Sekiranya titisan mata atau salap tidak membantu mengurangkan gejala, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuang pterygium. Pembedahan juga dilakukan ketika pterygium menyebabkan kehilangan penglihatan atau keadaan yang disebut astigmatisme.

Terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan pembedahan ini. Dalam beberapa kes, pterygium dapat kembali setelah pembedahan dikeluarkan. Mata mungkin terasa kering dan jengkel setelah prosedur pembedahan. Selepas prosedur pembedahan, doktor akan menetapkan ubat untuk mengurangkan risiko pterigium tumbuh semula.

Pencegahan Pterygium

Sekiranya boleh, elakkan terdedah kepada faktor persekitaran yang boleh menyebabkan pterygium. Anda boleh mencegah pterygium berkembang dengan memakai cermin mata hitam atau topi untuk melindungi mata anda dari sinar matahari, angin, dan debu. Sekiranya anda sudah mempunyai pterygium, menghadkan pendedahan kepada angin, debu, debunga, abu dan asap rokok, dan cahaya matahari dapat memperlambat pertumbuhannya.

Baca juga: Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keadaan perubatan lain, berjumpa dengan doktor anda . Klik ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!