Bolehkah Lelaki Berlebihan Kromosom X Sama dengan Wanita?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat lelaki yang mempunyai ciri fizikal yang agak serupa dengan wanita, seperti mempunyai payudara yang lebih besar dan menonjol? Nampaknya, keadaan ini dapat dijelaskan secara perubatan, anda tahu. Lelaki yang mempunyai ciri fizikal yang serupa dengan wanita mempunyai kromosom X tambahan di dalam badan mereka.

Sebelum bercakap lebih lanjut mengenai kromosom, harap maklum bahawa susunan kromosom normal antara lelaki dan wanita adalah berbeza. Lelaki mempunyai kromosom X dan Y, sementara wanita mempunyai dua kromosom X. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, lelaki boleh dilahirkan dengan kromosom X yang melebihi had normal. Keadaan di dunia media ini kemudian disebut sebagai sindrom Klinefelter.

Sindrom ini bukan gangguan genetik, tetapi kecacatan kromosom yang berlaku secara rawak setelah pembuahan. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa sindrom ini boleh dicetuskan oleh faktor persekitaran dan usia ibu yang berusia lebih dari 35 tahun ketika hamil. Di Indonesia, kebarangkalian berlakunya sindrom Klinefelter adalah sekitar 1 dari 100 ribu kelahiran.

Tanda dan Gejala Sindrom Klinefelter

Tanda dan gejala sindrom Klinefelter yang paling khas adalah testis kecil yang tidak turun ke skrotum. Lelaki dengan sindrom ini juga biasanya mempunyai payudara yang membesar ( ginekomastia ). Gejala ini muncul kerana kekurangan pengeluaran hormon testosteron, atau hormon seks lelaki.

Kekurangan testosteron tentunya mempengaruhi pelbagai perkara lain mengenai pembiakan. Ketika memasuki usia remaja, misalnya, lelaki dengan sindrom Klinefelter cenderung mengalami akil baligh yang tertunda atau tidak lengkap, serta tidak pertumbuhan rambut pada bahagian yang umumnya tumbuh pada lelaki, seperti janggut, misai, rambut kaki, rambut ketiak, dan rambut dada .

Selain itu, sindrom Klinefelter juga dapat menjadikan jisim otot lelaki lebih rendah daripada lelaki pada umumnya, sehingga badan mereka cenderung lembap. Dalam beberapa kes, lelaki dengan sindrom ini juga mengalami pinggul yang membesar seperti wanita, dan mempunyai lengan dan kaki yang lebih panjang daripada badannya. Lelaki yang menghidapi sindrom Klinefelter juga mempunyai risiko yang lebih tinggi terhadap beberapa penyakit seperti osteoporosis dan barah payudara.

Bolehkah Diubati?

Sebenarnya, tidak ada tindakan perubatan yang paling berkesan untuk mengatasi sindrom ini sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan masih boleh dilakukan untuk mengurangkan tanda dan gejala yang berlaku. Kaedah rawatan yang paling biasa adalah terapi ubat pengganti testosteron. Terapi ini dapat membantu menormalkan perkembangan semasa akil baligh, seperti jisim otot dan pertumbuhan rambut badan. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat membantu pertumbuhan testis dan memulihkan kemandulan.

Sebagai tambahan kepada terapi ubat penggantian hormon, beberapa kaedah rawatan lain yang boleh digunakan pada lelaki dengan sindrom Klinefelter adalah:

1. Rawatan kemandulan.

2. Pembuangan tisu payudara yang berlebihan.

3. Fisioterapi.

4. Terapi dan perundingan psikologi, untuk mengatasi kekurangan keyakinan diri.

Itulah sedikit penjelasan mengenai sindrom Klinefelter pada lelaki, yang disebabkan oleh kromosom X tambahan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai sindrom ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi. , melalui ciri Hubungi Doktor .

Perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Kromosom Mempengaruhi Kesamaan Anak dengan Ibu Bapa
  • Apa itu Penyakit Trisomi?
  • Sindrom Edward, Mengapa Boleh Berlaku Pada Bayi?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found