Adakah vaksin berasaskan mRNA benar-benar mencetuskan barah?

, Jakarta - Hingga kini, ada berbagai jenis vaksin yang digunakan untuk mencegah penularan virus COVID-19. Beberapa di antaranya termasuk vaksin vektor, vaksin subunit protein, vaksin yang mengandungi virus yang tidak aktif, dan vaksin mRNA. Baru-baru ini, dilaporkan bahawa vaksin mRNA dapat memicu barah dalam tubuh manusia.

Vaksin mRNA sememangnya jenis vaksin baru untuk melindungi daripada penyakit berjangkit. Untuk mencetuskan tindak balas imun, vaksin mRNA berfungsi dengan mengajar sel-sel tubuh bagaimana membuat protein, sehingga memicu tindak balas imun dalam tubuh. Tindak balas imun ini kemudian menghasilkan antibodi. Jadi, adakah benar bahawa proses ini boleh mencetuskan barah? Lebih baik baca penjelasan berikut terlebih dahulu!

Baca juga: Kemas kini Vaksinasi Corona: Dari Jenis hingga Dos

Adakah benar bahawa vaksin mRNA boleh mencetuskan barah?

Berita ini pertama kali didedahkan dari artikel di media dalam talian Berita Alam. Artikel tersebut menyatakan bahawa vaksin berasaskan mRNA dapat memicu pertumbuhan sel barah. Artikel bertajuk " MEDICAL SHOCKER: Para saintis di Sloan Kettering menemui mRNA mengaktifkan protein penindas tumor, yang bermaksud dapat mempromosikan barah "Ia mengatakan bahawa vaksin berasaskan mRNA dapat memberi petunjuk kepada sel manusia yang berperanan menyebabkan barah tumbuh.

Artikel itu juga menyebutkan bahawa vaksin mRNA mampu menonaktifkan protein yang berfungsi untuk menekan tumor semula jadi di dalam badan. Penulis artikel itu mendakwa bahawa hasil kajian itu berasal dari makmal bebas yang tidak berkaitan dengan industri farmaseutikal yang menghasilkan vaksin.

Kemudian, Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering, yang ditulis dalam artikel mengesahkan bahawa tuntutan itu salah menafsirkan penemuan kajian ini. Ternyata, penemuan itu dibuat pada 2018, jauh sebelum wabak COVID-19. Oleh itu, kajian ini tidak berkaitan dengan vaksin COVID-19.

Baca juga: Penyelamat COVID-19 Baru Menerima 1 Dosis Vaksin mRNA

Bagaimana vaksin mRNA berfungsi

Sebilangan besar vaksin mengandungi beberapa patogen berjangkit. Walau bagaimanapun, dalam vaksin mRNA, vaksin ini berfungsi dengan memberikan petunjuk genetik untuk sel tubuh untuk membuat protein virus atau bakteria sendiri. Sistem kekebalan tubuh kemudian bertindak balas terhadap ini dan membina imuniti. Messenger RNA (mRNA) adalah molekul untai tunggal yang secara semula jadi terdapat di semua sel badan. Molekul-molekul ini membawa arahan untuk membuat protein dari gen yang terletak di nukleus sel, hingga sitoplasma, badan utama sel.

Enzim dalam sitoplasma kemudian menerjemahkan maklumat yang tersimpan dalam mRNA dan membuat protein. Vaksin mRNA memberikan arahan untuk menjadikan protein bakteria atau virus menjadi sel. Sistem kekebalan tubuh kemudian bertindak balas terhadap protein ini dan mengembangkan alat untuk bertindak balas terhadap jangkitan patogen pada masa akan datang. Teknologi vaksin mRNA bukanlah perkara baru dan kini telah disetujui untuk digunakan dalam vaksin COVID-19. Kesimpulannya, vaksin COVID-19 berasaskan mRNA sangat selamat dan tidak akan mencetuskan barah.

Walau bagaimanapun, tentu ada kesan sampingan pemberian vaksin tersebut. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan adalah sakit di tempat suntikan, keletihan, sakit kepala, sakit otot, menggigil, sakit sendi, dan demam yang biasanya berlangsung beberapa hari. Kesan ini biasanya dialami oleh orang yang telah menerima dos kedua vaksin.

Baca juga:Vaksin Corona mRNA Bolehkah Mempunyai Kesan Jangka Panjang, Benarkah?

Sekiranya anda telah menerima vaksin dan bimbang tentang gejala anda, anda boleh menghubungi doktor anda melalui . Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Covid19.go.id. Diakses pada tahun 2021. [SALAH] Vaksin Berdasarkan mRna, Boleh Menyebabkan Kanser.
CDC. Diakses pada tahun 2021. Memahami vaksin mRNA COVID-19.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana vaksin mRNA berfungsi?