3 Gangguan Keperibadian Berdasarkan Kelakuan Pelik

, Jakarta - Jika anda mengetahui seseorang yang moodnya berubah-ubah, ada kemungkinan dia mengalami gangguan keperibadian atau gangguan keperibadian . Gangguan keperibadian itu sendiri adalah keadaan yang membuat seseorang mempunyai corak pemikiran dan tingkah laku yang berbeza dengan orang normal.

Di samping itu, keadaan yang tergolong dalam kategori penyakit mental adalah apabila penghidapnya sukar memahami dan berinteraksi dengan orang lain di persekitaran mereka. Keadaan ini dapat membuat seseorang yang menderita mengalami masalah dalam persekitaran sosial di sekitarnya. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan keperibadian mempunyai sedikit kawan kerana keadaannya.

Orang yang mengalami gangguan keperibadian dapat dilihat dengan ciri-ciri, seperti menghindari interaksi sosial, kesukaran menjalin hubungan dengan orang lain, mempunyai tingkah laku pelik, dan sukar untuk mengawal pemikiran yang akhirnya selalu mempunyai pemikiran buruk.

Gangguan keperibadian atau gangguan keperibadian yang mempunyai tingkah laku pelik. Tingkah laku seperti itu selalu cemas, tidak selesa ketika berkumpul dengan banyak orang, dan sering berkhayal. Seseorang yang mengalami gangguan ini mempunyai emosi yang tidak stabil. Berikut adalah beberapa jenis gangguan keperibadian:

  1. Gangguan Keperibadian Paranoid

Seseorang dengan gangguan keperibadian paranoid selalu curiga dan tidak mempercayai orang lain tanpa sebab yang jelas dan berlebihan. Penderita selalu takut bahawa orang lain akan mengambil kesempatan dan bahkan membahayakannya. Di samping itu, orang-orang dengan gangguan ini merasa seperti mereka dieksploitasi oleh orang lain, jadi mereka selalu mengetahui segalanya.

Dalam jenis ini, penghidapnya sering bertindak atau mengatakan kasar dan emosinya segera meningkat jika dia merasakan sesuatu sebagai penghinaan. Seseorang yang mengalami gangguan ini sukar untuk mempercayai orang lain dan memilih untuk menyalahkan orang di sekelilingnya, dan menyimpan dendam yang berlebihan.

Orang dengan gangguan keperibadian paranoid sangat sensitif dan cemburu terhadap pasangannya dan sering mempersoalkan kesetiaan mereka. Gangguan keperibadian paranoid kebanyakannya menyerang lelaki dan biasanya dialami bersama dengan gangguan keperibadian yang lain.

  1. Gangguan Keperibadian Skizoid

Orang dengan gangguan keperibadian skizoid merasa seperti mereka tidak mahu dan / atau menikmati hubungan sosial. Orang yang mengalami gangguan ini biasanya tidak mempunyai kawan rapat, kelihatan rata, dan selalu menyendiri. Seseorang yang mengalami gangguan skizoid tidak mempunyai perasaan tulen terhadap orang di sekelilingnya. Selain itu, penghidapnya juga tidak berminat dalam hubungan intim dan hanya melakukan beberapa aktiviti yang menggembirakan.

Mereka yang mengalami gangguan ini tidak akan peduli jika mereka mendapat pujian, kritikan, atau perasaan orang lain. Seseorang yang mengalami keadaan ini adalah orang yang biasa bersendirian, suka melakukan aktiviti yang dilakukan sendiri, dan selalu bersikap sejuk.

  1. Gangguan Keperibadian Skizotip

Seseorang yang menderita gangguan keperibadian skizotip biasanya mengalami kesukaran dalam hubungan interpersonal dan kegelisahan sosial akut yang tidak berkurang walaupun mempunyai seseorang yang dekat dengannya. Penghidapnya sering kelihatan tidak selesa ketika berada di tempat orang ramai atau dalam keadaan sosial.

Orang yang mengalami gangguan ini sering mempunyai khayalan yang tidak wajar. Khayalan seperti mempunyai kuasa telepati atau khayalan yang membuat mereka mengatakan bahawa mereka dapat merasakan kekuatan atau makhluk yang tidak kelihatan. Biasanya, tingkah laku dan penampilan orang dengan gangguan ini kelihatan eksentrik. Ciri yang paling umum adalah bahawa acara mempunyai makna khas dan berkaitan dengan dirinya sendiri.

Itu adalah 3 gangguan berdasarkan tingkah laku pelik. Sekiranya anda melihat seseorang di sekitar anda mengalami gangguan tersebut, cubalah membincangkannya dengan doktor dari . Hanya dengan muat turun permohonan , anda sudah boleh berbual secara langsung!

Baca juga:

  • 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu
  • 4 Faktor Risiko pada Remaja Yang Boleh Dipengaruhi oleh Gangguan Keperibadian Sempadan
  • Alami 8 Tanda Ini, Waspadalah terhadap Gangguan Keperibadian Sempadan