Hernia Semula Jadi, Sekiranya Perlu Pembedahan?

Jakarta - Mengalami penyakit apa pun tidak akan menyenangkan, malah pasti tidak selesa. Ini termasuk jika anda mengalami hernia, tonjolan yang muncul di organ yang berlaku disebabkan oleh tisu yang lemah atau lemahnya otot dinding yang menutupinya. Hernia boleh menjadi akut atau kronik, dengan ukuran yang berbeza-beza.

Dalam beberapa kes, hernia terjadi kerana seseorang mengangkat berat, batu berpanjangan, kehamilan, dan menjalani pembedahan pada bahagian badan yang terdedah kepada hernia. Berdasarkan lokasinya, hernia terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • hernia hiatus yang berlaku pada orang yang berumur 50 tahun ke atas. Hernia ini berlaku di perut, dengan penonjolan diafragma ke rongga dada.

  • Hernia umbilik berlaku pada kanak-kanak dan bayi di bawah umur 6 bulan. Hernia ini berlaku apabila usus menonjol melalui dinding perut di sekitar pusar. Jenis hernia ini boleh menjadi lebih baik dengan sendirinya.

  • hernia inguinal adalah jenis yang paling biasa, biasanya berlaku di pangkal paha. Lelaki lebih berisiko mengalami hernia ini berbanding wanita.

  • hernia sementara, berlaku selepas orang menjalani pembedahan, terutamanya di kawasan sekitar rongga perut.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Hernias

Bolehkah Hernias Dirawat Tanpa Pembedahan?

Sebelum memutuskan rawatan apa yang harus dilakukan, doktor akan membuat diagnosis terlebih dahulu, dengan menyedari gejala hernia dan bertanya bagaimana sejarah perubatan anda sebelumnya. Adakah ubat-ubatan tertentu yang anda ambil dalam waktu terdekat atau sedang anda minum. Hasil diagnosis ini akan dipertimbangkan oleh doktor untuk menentukan rawatan hernia, sama ada pembedahan diperlukan atau tidak. Walau bagaimanapun, masih ada rawatan untuk merawat hernia tanpa pembedahan, seperti berikut.

  • Mengubah Diet dan Diet

Mengubah atau mengubah diet anda dapat membantu mengurangkan keparahan gejala hernia, terutama jika anda mengalami hernia hiatal. Pilih makanan yang sihat dan bersih dan jangan merangsang asid perut yang berlebihan. Sebabnya, gangguan pencernaan dapat memperburuk keadaan hernia yang anda hadapi.

Baca juga: Ketahui 4 Gejala Hernia Berdasarkan Jenisnya

Tetapkan corak bahagian makan supaya anda tidak berlebihan, dan yang terakhir, jangan membungkuk atau berbaring selepas makan. Bukan hanya itu, penting untuk mengetahui bahawa merokok dan mengekalkan berat badan yang ideal juga merupakan kunci untuk mencegah hernia menjadi lebih teruk.

  • Sukan

Secara amnya, senaman mempunyai kesan positif terhadap kesihatan tubuh. Walau bagaimanapun, terutama bagi orang-orang dengan hernia, jenis latihan yang dipilih juga tidak sewenang-wenangnya, kerana ia mesti disesuaikan agar tidak membuat pengalaman hernia bertambah buruk. Salah satu jenis senaman yang disarankan adalah yoga. Elakkan melakukan sukan yang melibatkan mengangkat beban berat, menarik atau menolak. Sekiranya terdapat peningkatan ukuran atau kesakitan ketika bersenam, segera berjumpa doktor. Buat temu janji terus dengan doktor di hospital terdekat.

  • Mengambil ubat

Pilihan rawatan bukan pembedahan untuk hernia adalah ubat. Sekiranya anda mempunyai hernia hiatal, ketidakselesaan dapat dikurangkan dengan mengambil ubat untuk asid perut. Sekiranya anda mempunyai jenis hernia lain, pengambilan ubat anti-radang bukan steroid dapat membantu melegakan keluhan dan ketidakselesaan.

Baca juga: Kenali Perbezaan Hernia pada Wanita dan Lelaki

Dalam beberapa keadaan, jika hernia anda sangat teruk, doktor mengesyorkan pembedahan hernia. Pembedahan ini terbahagi kepada dua jenis, pembedahan laparoskopi dan terbuka. Apa sahaja jenis rawatannya, adalah mustahak anda meminta doktor terlebih dahulu, kerana tindakan yang tepat dapat membantu mengurangkan kesan buruk.

Rujukan:
NHS Choices UK. (Diakses pada tahun 2019). hernia.
Klinik Cleveland. (Diakses pada tahun 2019). hernia.
Garis Kesihatan. (Diakses pada tahun 2019). hernia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found