Harus Tahu, Hemofilia Hanya Diwarisi dari Ibu

, Jakarta - Setiap anak akan mewarisi sifat dari ibu bapa mereka yang diturunkan melalui genetik. Nampaknya, genetik yang diwarisi tidak hanya merangkumi sifat dan fizikal, tetapi beberapa gangguan juga dapat diwarisi. Salah satu gangguan yang diwarisi akibat gangguan genetik adalah hemofilia.

Gangguan ini dapat menyebabkan penderita sering berdarah ketika cedera akibat kelainan pembekuan darah. Nampaknya, hemofilia adalah penyakit yang diwarisi dari ibu. Penyakit ini juga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki. Berikut ini adalah perbincangan lengkap mengenai hemofilia yang disebabkan oleh gangguan genetik dari ibu!

Baca juga: Lelaki lebih cenderung kepada hemofilia, inilah sebabnya

Penyakit Hemofilia Diwarisi oleh Ibu

Hemofilia adalah gangguan genetik yang menyebabkan tubuh penghidap tidak dapat menghentikan pendarahan yang berlaku akibat gangguan pembekuan darah. Penyakit ini bersifat genetik yang berlaku kerana kromosom X yang diwarisi. Gangguan genetik ini sangat biasa terjadi pada lelaki dan wanita yang boleh menjadi penyebab penyakit ini.

Jantina seseorang berkaitan dengan pasangan kromosom yang diwarisi oleh ibu bapanya. Pada bayi lelaki, pasangan gen XY terdiri daripada kromosom X yang diwarisi dari ibu dan kromosom Y dari bapa. Kemudian, betina mempunyai sepasang gen XX, yang masing-masing berasal dari ibu dan ayahnya.

Wanita adalah pembawa hemofilia yang mempunyai satu kromosom X dengan satu gen yang berubah, menyebabkan hemofilia. Selain itu, kromosom X lain dapat berfungsi dengan baik. Pembawa gangguan ini boleh menyebabkan gejala. Namun, secara amnya gen dalam tubuh dapat mencegah pendarahan berlebihan sehingga tidak timbul gejala.

Sekiranya anak lelaki mewarisi kromosom X yang tidak terjejas, hemofilia tidak berlaku. Namun, jika anak mendapat kromosom X yang tidak normal, maka gangguan genetik dapat terjadi. Kemudian, pada gadis yang mewarisi kromosom X yang tidak normal, dia akan menjadi pembawa gangguan tersebut.

Seorang ibu yang mempunyai kromosom yang tidak normal mempunyai kemungkinan 50% anaknya untuk menderita hemofilia. Di samping itu, dengan kemungkinan yang sama juga dapat menjadikan anak perempuan mereka menjadi pembawa hemofilia untuk anak-anak mereka di masa depan.

Baca juga: Ketahui 3 jenis hemofilia dan simptomnya

Kanak-kanak Berkemungkinan Lain dengan Hemofilia

Lalu, bagaimana jika ayah ternyata menghidap hemofilia? Bolehkah anak mereka menghidap penyakit yang sama? Sperma pada lelaki mengandungi kromosom X atau kromosom Y. Telur yang disenyawakan dari kromosom X akan menjadi betina dan telur yang disenyawakan oleh kromosom Y akan menjadi jantan.

Dengan cara itu, tidak ada anak lelaki yang akan mengalami hemofilia kerana dia mewarisi kromosom X dari ibunya yang sihat. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak perempuan, kanak-kanak itu mempunyai 50% peluang menjadi pembawa penyakit ini. Selepas itu, bagaimana jika ayah menghidap hemofilia dan ibu adalah pembawa kromosom yang tidak normal?

Ini adalah kejadian yang jarang berlaku apabila kedua ibu bapa mempunyai kromosom X yang tidak normal. Dengan begitu, kemungkinannya adalah 50% jika anak lelaki dilahirkan dengan hemofilia. Kemudian, ada kemungkinan 50% bahawa anak perempuannya akan menjadi pembawa. Terakhir, ada kemungkinan 50% anak perempuan itu menderita hemofilia.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Itulah beberapa fakta yang dapat diketahui mengenai hemofilia. Sekiranya anak ibu menderita gangguan ini, dapat diketahui asal usul penyebabnya. Dengan cara itu, langkah selanjutnya dapat ditentukan dengan meminta doktor pakar seperti dalam aplikasi . Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar -kamu!

Rujukan:
Berita Hemofilia Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Hemofilia Diwarisi.
IHTC. Diakses pada 2020. The Xs and Ys of Hemophilia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found