Adakah terdapat cara untuk menghilangkan alahan makanan?

, Jakarta - Sekiranya anda mempunyai alahan selain daripada alahan makanan, kemungkinan anda mendapat alahan makanan lebih besar daripada orang yang tidak pernah mengalami alahan. Di samping itu, jika anda mempunyai sejarah asma, risiko menghidap alahan makanan juga lebih tinggi kerana kedua-dua keadaan ini cenderung berlaku bersamaan.

Walaupun alahan makanan cenderung hilang ketika seseorang bertambah tua, dalam beberapa kes, keadaannya boleh muncul semula ketika mereka dewasa. Terutama pada orang yang mengalami alergi terhadap udang, udang galah, dan ketam, atau orang yang mengalami alahan yang sering mengalami reaksi teruk dan boleh bertahan seumur hidup. Untuk mengatasi dan mengelakkan alahan makanan, usaha perlu dilakukan agar alergi tidak muncul lagi. Ini caranya:

  1. Jauhkan Makanan Pencetus Alergi dari Dapur

Sekiranya alahan anda disebabkan oleh makanan tertentu, jauhkan semua produk yang mengandungi makanan ini dari rumah anda. Langkah ini sekurang-kurangnya dapat mengurangkan risiko anda memakan makanan yang menyebabkan reaksi alergi.

  1. Baca Label Produk Makanan dengan teliti

Begitu banyak pencetus alergi yang terdapat dalam makanan sehari-hari, bahkan vitamin. Oleh itu, anda harus mengetahui produk apa yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Baca label makanan dan produk untuk melihat sama ada mengandungi alergen. Berkaitan dengan ini, Amerika Syarikat bahkan memerlukan pengeluar makanan untuk menyenaraikan 8 ramuan makanan yang paling sering mencetuskan alahan pada bungkusannya.

  1. Pastikan Makanan Selamat Dimakan Di Dapur

Walaupun anda harus menyimpan banyak makanan kegemaran anda di luar dapur kerana alahan, anda boleh menyimpan makanan lain yang tidak mengandungi alergen di dapur. Menyimpan makanan bebas alergen dalam pelbagai pilihan dapat mengurangkan risiko memasak makanan yang boleh menyebabkan reaksi alergi.

Di samping itu, gunakan makanan lain untuk menggantikan pencetus alergi. Contohnya, anda boleh menggunakan susu oat atau susu beras sebagai ganti produk tenusu, tepung beras, atau produk jagung untuk merawat alergi gandum, gusi xanthan dan bukannya telur, biji labu atau biji bunga matahari panggang, bukan kacang atau kacang pokok.

  1. Buat Jadual Menu Makanan

Memasak sendiri adalah cara yang selamat untuk mengurangkan risiko anda memakan alergen makanan. Membuat jadual diet bukan sahaja dapat mencegah reaksi alergi, tetapi juga memastikan tubuh anda mendapat cukup vitamin dan nutrien untuk tetap sihat.

Buat jadual makan seminggu sekali. Perhatikan lebih banyak makanan yang tidak anda makan di rumah, seperti makan tengah hari. Sediakan makan tengah hari atau makanan lain jika anda suka.

Sekiranya alahan makanan anda teruk, anda mungkin perlu memberi perhatian khusus untuk memastikan tidak ada alergen di dalam dan di dekat makanan anda. Bagi sesetengah orang, hanya dekat dengan bahan pencetus boleh menyebabkan alergi.

Alahan Makanan Tidak Dapat Dihapuskan

Ternyata tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan alergi makanan. Tujuan pemberian ubat di sini adalah untuk melegakan reaksi alahan yang timbul. Oleh itu, lebih baik jika orang yang mengalami alahan makanan mengetahui dan mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan alergi pada diri mereka sendiri.

Berdasarkan keparahan gejala, terdapat dua jenis ubat yang biasanya digunakan. Yang pertama adalah ubat antihistamin. Ubat ini digunakan untuk melegakan reaksi alahan atau gejala alahan yang masih diklasifikasikan sebagai ringan hingga sederhana.

Sekiranya anda atau anak anda mengalami reaksi alahan setelah memakan makanan, anda harus segera bertanya dan berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Bercakap dengan doktor anda mengenai alahan makanan dapat mengelakkan gejala menjadi lebih teruk dan memudahkan doktor membuat diagnosis. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Cara Mengatasi Alergi Makanan Semasa Bercuti
  • Adakah benar bahawa alahan makanan dapat bersembunyi seumur hidup?
  • Cara yang betul untuk mengatasi alahan makanan pada kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found