Ketahui Pencegahan Tetanus pada Kanak-kanak

, Jakarta - Bukan hanya orang dewasa, anak-anak juga dapat dijangkiti tetanus. Tetanus adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Clostridium tetani dan menyerang saraf. Ini tentu boleh mengganggu fungsi saraf yang dijangkiti. Bakteria Clostridium tetani dapat hidup di luar tubuh manusia dengan menjadi spora dan bertahan lama pada objek yang berkarat dan tidak dijaga dengan baik. Bakteria Clostridium tetani Ia boleh memasuki tubuh manusia melalui luka di badan.

Bakteria Clostridium tetani Ia boleh disebarkan melalui gigitan haiwan, dan melalui luka tusukan yang disebabkan oleh benda berkarat atau kotor. Terdapat beberapa jenis tetanus, seperti tetanus umum, tetanus setempat, dan tetanus neonatal.

Tetanus yang dilokalisasi berlaku apabila terdapat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria clostridium tetani menyerang beberapa bahagian badan. Tetanus ini boleh merebak ke tetanus umum. Sementara tetanus neonatorum biasanya dialami oleh bayi yang baru lahir kerana proses kelahirannya kurang steril dan tercemar dengan bakteria Clostridium tetani .

Selain daripada bakteria Clostridium tetani yang menyebabkan seseorang mengalami tetanus, keadaan imun yang lemah boleh menjadi salah satu penyebab tetanus, terutama pada kanak-kanak dan bayi. Bakteria Clostridium tetani juga mudah menyerang kanak-kanak dan bayi kerana sistem ketahanan badannya tidak optimum.

Gejala Tetanus pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa gejala yang akan dialami oleh kanak-kanak semasa mengidap tetanus. Gejalanya ialah anak kelihatan kaku, terutama ketika anak menyusu, makan atau minum. Di samping itu, otot muka anak kelihatan mengetat. Pada bayi, otot muka kelihatan kaku dan kencang setelah 2-3 hari selepas kelahiran.

Bukan hanya otot yang kaku, kanak-kanak terdedah kepada bakteria Clostridium tetani mengalami demam, sakit badan, cirit-birit, dan peningkatan degupan jantung.

Pencegahan Tetanus pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa sebab mengapa kanak-kanak boleh mengalami tetanus, salah satunya adalah bakteria yang masuk dari luka pada tali pusat. Lakukan rawatan luka steril pada tali pusat bayi baru lahir untuk mengelakkan tetanus. Keadaan ibu juga perlu dipertimbangkan, iaitu dengan menjaga kebersihan diri sebelum melakukan aktiviti bersama bayi. Sebelum merawat tali pusat bayi, anda harus mencuci tangan terlebih dahulu.

Jangan lupa memberi vaksinasi tetanus kepada bayi dan kanak-kanak yang biasanya diberikan ketika mereka berumur 2 tahun. Usaha ini adalah untuk mengelakkan kanak-kanak terkena bakteria Clostridium tetani .

Juga lakukan pencegahan untuk kanak-kanak yang aktif dalam aktiviti, jangan lupa selalu menggunakan kasut untuk mengelakkan benda tajam yang boleh menyebabkan kecederaan. Ajar anak menjaga kebersihan diri setelah melakukan aktiviti.

Apabila anak mengalami cedera, jangan lupa untuk segera membersihkan luka anak di air yang mengalir untuk mengelakkan jangkitan pada luka. Kemudian, berikan cecair antiseptik setelah luka dibersihkan sebagai pertolongan cemas.

Lebih baik menjaga kebersihan persekitaran agar bakteria penyebab tetanus tidak bertahan di persekitaran ibu. Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor melalui permohonan itu . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Sebab-sebab Tetanus Boleh Mematikan Sekiranya Tidak Dirawat Dengan Betul
  • Duh, anda harus berhati-hati, calar kanak-kanak boleh menyebabkan jangkitan
  • Ketahui Kebaikan, Kesan Sampingan & Jenis Imunisasi untuk Bayi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found