Berikut adalah 4 sukan yang boleh dilakukan untuk orang yang berjiwa

, Jakarta - Hampir tidak ada sukan yang tidak mempunyai manfaat untuk semua penyakit, termasuk untuk orang yang menderita penyakit jantung. Sebenarnya, senaman masih dibenarkan mempunyai tubuh yang sihat dan cergas. Malangnya, orang dengan penyakit jantung koronari tidak dapat bersenam seperti orang yang sihat pada umumnya.

Orang yang menghidap penyakit jantung tidak digalakkan melakukan senaman yang berat. Sebenarnya, disarankan untuk menggunakan monitor denyut jantung atau memeriksa denyutan nadi di pergelangan tangan sebelum dan selepas bersenam untuk memantau aktiviti jantung anda.

Jenis Senaman untuk Orang dengan Penyakit Jantung

Sekiranya nadi anda menghampiri 144 denyutan seminit, anda harus berehat. Latihan mencetuskan peningkatan tekanan darah, dan ini adalah sesuatu yang perlu diketahui oleh penghidap penyakit jantung.

Bagi anda yang telah menderita penyakit jantung, disyorkan jenis latihan berikut, iaitu:

Jalan

Sukan yang satu ini adalah yang paling senang dilakukan, bila-bila masa dan di mana sahaja. Walaupun tidak banyak tenaga, berjalan kaki dapat membantu meningkatkan kadar jantung dan aliran darah, jadi ini bagus untuk orang yang menderita penyakit jantung. Lakukan secara berkala setiap pagi selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Baca juga: Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

berjoging

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Sukan British mendapati bahawa berjoging atau berjoging dapat mengurangkan banyak faktor yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular, seperti tekanan darah tinggi, berat badan berlebihan atau kegemukan, hingga diabetes. Sebenarnya, durasinya tidak harus 75 atau 150 minit seminggu, atau boleh lebih rendah dari itu.

Berenang

Orang yang menghidap penyakit jantung biasanya juga harus menghadapi pelbagai keadaan kesihatan yang lain, termasuk artritis atau kegemukan. Namun, jangan biarkan keadaan ini membuat anda malas untuk bersenam.

Dipetik dari halaman Berita AS, berenang adalah pilihan senaman terbaik untuk orang yang menghidap penyakit jantung disertai dengan komplikasi lain, seperti arthritis.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan penyakit jantung koronari

Yoga

Manfaat yoga untuk kesihatan badan dan minda tidak dapat dinafikan. Sukan ini yang menggabungkan pergerakan fizikal, pernafasan, dan meditasi juga disyorkan untuk orang yang menderita penyakit jantung, anda tahu!

Kajian lain yang diterbitkan dalam Jurnal Pemulihan dan Pencegahan Kardiopulmonari menyebut bahawa yoga telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap keradangan sistemik, tekanan, sistem saraf autonomi jantung, dan faktor risiko kardiovaskular yang muncul.

Sebelum bersenam, anda harus bertanya kepada pakar kardiologi mengenai keadaan jantung anda dan latihan apa yang boleh anda lakukan. Sekarang kamu boleh berbual dengan doktor pada bila-bila masa tanpa perlu menunggu lama melalui permohonan .

Bukan hanya pakar kardiologi, anda boleh meminta pelbagai aduan kesihatan kepada doktor mengikut kepakarannya, juga pergi ke hospital terdekat tanpa perlu beratur.

Baca juga: Berhenti Jantung Semasa Bersenam, Inilah Sebabnya

Perkara penting yang tidak boleh dilupakan, adalah memanaskan badan sebelum melakukan sukan untuk mengelakkan keadaan jantung anda menjadi lemah kerana terkejut atau tidak bersedia untuk aktiviti sukan yang anda lakukan.

Jangan mengalami dehidrasi semasa bersenam, jadi jaga pengambilan cecair semasa aktiviti. Akhir sekali, elakkan melakukan sukan yang kompetitif seperti bola sepak, badminton, dan bola keranjang yang boleh membuat jantung bekerja lebih keras.

Rujukan:
Berita AS. Diakses pada tahun 2020. Latihan Terbaik untuk Pesakit Penyakit Jantung.
Jurnal Perubatan Sukan British. Diakses pada tahun 2020. Adakah Berlari Berkaitan dengan Risiko yang Lebih rendah untuk Semua Sebab, Kematian Kardiovaskular dan Kanser, dan Adakah Semakin Baik?
Jurnal Pemulihan dan Pencegahan Kardiopulmonari. Diakses pada tahun 2020. Peranan Yoga dalam Penyakit Jantung dan Pemulihan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found