Apakah Kesan Bergantung pada Rakan?

, Jakarta - Mempunyai teman memang menyeronokkan, kerana anda dapat berkongsi kebahagiaan bersama. Mempunyai teman boleh menjadi sangat penting untuk kesihatan mental, kerana persahabatan yang sihat adalah cara yang pasti untuk menghilangkan kesepian. Namun, pernahkah anda berfikir bahawa anda terlalu bergantung pada rakan anda? Sebagai contoh, merasa seperti anda tidak dapat melakukan apa-apa tanpa rakan, atau merasa seperti anda tidak dapat melakukan tugas anda dengan betul tanpa bantuan rakan?

Sekiranya anda merasa terlalu bergantung pada rakan anda, anda harus mula mengerjakan perkara buruk ini. Sebabnya, jika anda terlalu bergantung pada rakan, anda tidak boleh berdikari. Selain itu, terlalu bergantung pada rakan juga boleh merosakkan persahabatan itu sendiri, anda tahu.

Baca juga: Hati-hati dengan Hubungan Beracun dalam Persahabatan

Kesan bergantung kepada rakan

Terdapat beberapa kesan negatif apabila anda terlalu bergantung pada rakan, termasuk:

Anda Tidak Berdikari

Kehidupan di dunia ini penuh dengan cabaran dan cobaan. Namun, jika anda selalu mengharapkan pertolongan dari orang, maka kepekaan untuk bertahan secara bebas tidak akan berfungsi dengan baik. Pada akhirnya, anda membuat diri anda merasa bergantung pada orang lain, walaupun rakan anda mempunyai dunia mereka sendiri, mempunyai keperluan mereka sendiri, dan mempunyai keutamaan mereka sendiri. Jangan biarkan perkara kecil membuat anda meminta pertolongan kepada rakan, dan terus berusaha untuk berdikari.

Merosakkan Persahabatan Sendiri

Sebahagian besarnya, pergantungan tidak akan membuka jalan menuju hubungan yang sihat. Orang yang bergantung pada emosi atau bahkan material biasanya memerlukan banyak jaminan dan sokongan daripada orang lain.

Sekiranya anda sering mengalami perasaan tidak selamat atau keraguan diri, anda mungkin memerlukan pertolongan atau nasihat mereka untuk merasa baik terhadap diri anda. Keperluan ini dapat mencetuskan ketakutan tentang apa yang mungkin berlaku jika mereka pergi atau berhenti memberikan jaminan yang anda perlukan. Ketakutan ditinggalkan ini akan menjadikan keadaan persahabatan tidak sihat. Terutama jika rakan itu menyedari bahawa pertolongan yang dia berikan tidak pernah membalas, maka persahabatan yang pada awalnya berdasarkan keikhlasan akan rosak.

Baca juga: Kepentingan Sistem Sokongan untuk Pembangunan Diri

Penjagaan Diri yang lemah

Sekiranya anda bergantung sepenuhnya kepada orang lain untuk mendapatkan sokongan, sama ada secara emosional atau material, anda akan melepaskan peluang untuk mencari cara untuk menyokong diri sendiri. Ingat, tidak realistik untuk mengharapkan orang lain memenuhi semua keperluan anda sepanjang masa. Oleh itu, penting untuk mempunyai beberapa kaedah untuk menangani keadaan yang anda alami apabila rakan anda tidak dapat membantu.

Tambahan lagi, tekanan emosi yang anda alami ketika mereka tidak dapat memenuhi keperluan anda boleh membuat anda mudah marah dan tertekan. Ini memberi anda peluang untuk meneruskan aktiviti yang lebih baik.

Sekiranya anda merasa terlalu bergantung pada rakan, maka ada baiknya anda membincangkan masalah ini dengan pakar psikologi di . Dapatkan nasihat pakar psikologi profesional di bagaimana berdikari dan tidak selalu bergantung pada rakan. Ingat, jika anda terus bergantung pada rakan, lama-kelamaan ini boleh merosakkan persahabatan.

Baca juga: Inilah Cara Menangani Rakan Yang Suka Gosip

Sekiranya Rakan-rakan Menjadi Sangat Bergantung, Cubalah Cara Ini

Kawan boleh menjadi tempat untuk mencurah atau meminta pertolongan. Tetapi ingat, apabila rakan menjadi sangat bergantung pada anda, ia pasti merasa tidak selesa. Terdapat beberapa strategi yang boleh anda lakukan untuk berurusan dengan rakan-rakan yang sangat bergantung pada kehadiran anda:

  • Tetapkan Had. Anda boleh menolak dengan penuh kasih sayang tetapi sebentar. Anda boleh mengatakan sesuatu seperti " Anda adalah kawan saya dan saya sayang kamu, tapi kali ini saya akan pergi sendiri / bersama orang lain. Kita akan pergi bersama lain kali ya! "
  • Cadangkan Alternatif. Ketika mengatakan tidak untuk permintaan rakan, ambil inisiatif dengan mencadangkan sesuatu yang mungkin lebih baik untuknya.
  • Ingatlah Perkara yang Baik. Lebih mudah menetapkan batas jika pertama kali mengingatkan diri anda bahawa anda benar-benar peduli dengan rakan anda dan bahawa anda menjaga batas-batas ini untuk menjaga persahabatan, bukan sebagai bentuk kemarahan, kekecewaan, atau bahkan hukuman.
  • Kereta. Berguna untuk melakukan latihan sebelum bercakap dengan rakan yang sangat bergantung pada anda. Latih diri anda untuk bersikap baik dan jelas ketika anda menolak permintaan rakan.
Rujukan:
Alami Kehidupan. Diakses pada 2021. Mengendalikan Rakan Penyelenggaraan Tinggi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengenali dan Mengerjakan Melalui Ketergantungan Emosi.
Langsung Mengenai. Diperoleh pada tahun 2021. Ketika Anda Bercinta Dengan Rakan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found