Kenali Ciri-ciri Sindrom Guillain Barre

, Jakarta - sindrom guillain barre atau biasa dikenali sebagai penyakit GBS, adalah penyakit autoimun yang jarang berlaku. Penyakit ini disebabkan oleh sistem imun yang menyerang sistem saraf persisian bertanggungjawab mengawal pergerakan badan.

Keadaan ini boleh membakar saraf yang menyebabkan kelumpuhan atau kelemahan otot jika tidak dirawat dengan cepat. Orang dengan sindrom ini mungkin mengalami gejala beransur-ansur yang bermula dengan kesemutan dan kesakitan pada otot kaki dan lengan.

Kemudian, orang dengan keadaan ini akan mengalami kelemahan pada kedua-dua belah otot badan, dari kaki dan merebak ke bahagian atas badan, bahkan ke otot mata. Gejala yang dialami tidak harus dialami oleh semua orang dengan sindrom ini, kerana ada di antara mereka yang tidak merasakannya. Sebaliknya, ada juga penderita yang merasa sakit yang tidak tertahankan, bukan hanya di kaki atau tangan, tetapi juga di tulang belakang.

Berikut adalah gejala yang ditunjukkan apabila seseorang mempunyai: sindrom guillain barre , dalam kalangan yang lain:

 • Tidak dapat bergerak dengan bebas, kerana otot yang lemah di kaki dan lengan.

 • Kehilangan refleks tangan dan kaki.

 • Tekanan darah menjadi rendah.

 • Penglihatan berganda.

 • Denyutan jantung yang tidak normal.

 • Terdapat gangguan pada sistem pencernaan.

 • Kelumpuhan otot sementara pada otot muka, kaki, tangan, dan juga otot pernafasan.

 • Kehilangan kesedaran atau pengsan.

Tidak diketahui dengan tepat apa sebab sistem imun bertukar terhadap sistem saraf persisian . Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes sindrom ini, penderita mengalami gejala sakit tekak, selesema, atau selesema. Nah, dari sini para pakar menyimpulkan bahawa autoimun dipicu oleh virus atau bakteria yang menyebabkan keadaan yang mendasari penyakit ini. Kerana sindrom guillain barre adalah penyakit autoimun, jadi keadaan ini tidak dapat ditularkan atau diwarisi secara genetik. Penyakit ini sering muncul beberapa hari atau minggu selepas jangkitan pernafasan atau pencernaan.

Rawatan untuk sindrom guillain barre ini adalah untuk mengatasi antibodi yang menyerang saraf periferal, untuk mengurangkan gejala yang timbul dan mempercepat proses penyembuhan. Rawatan keadaan ini dilakukan di hospital, dan biasanya doktor memerlukan waktu yang lama untuk memantau perkembangan keadaan tekanan darah, denyut jantung, dan sistem pernafasan penderita.

Sebilangan penghidap dapat pulih dalam beberapa minggu, dan ada yang memerlukan masa lebih lama. Sebilangan penghidap memerlukan terapi untuk membantu mengembalikan kemampuan menggerakkan dan memulihkan otot-otot penghidap yang kaku dan sakit.

Risiko kematian disebabkan oleh sindrom guillain barre agak rendah, iaitu hanya sekitar 5 peratus dari semua kes yang telah berlaku. Kematian yang berlaku biasanya berlaku kerana komplikasi penyumbatan usus, kegagalan pernafasan, dan masalah jantung. penghidap sindrom guillain barre yang mempunyai sejarah penyakit paru-paru atau orang yang sudah tua mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi jika menghidapnya sindrom guillain barre .

Anda perlu berjaga-jaga jika ada gejala sindrom guillain barre diri anda atau mereka yang paling dekat dengan anda. Adakah anda mempunyai masalah kesihatan yang lain? boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi ini, anda boleh berbincang dengan doktor di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, dengan aplikasi Anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan, dan pesanan anda akan dihantar ke tempat anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store.

Baca juga:

 • 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui
 • Ini adalah Penyakit Autoimun yang Mempengaruhi Wanita
 • Apa itu Hepatitis Autoimun?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found