Makanan yang Harus Dimakan oleh Pesakit Lupus

Jakarta - Seseorang yang menderita lupus akan lebih kerap mengalami jangkitan dan keradangan akibat masalah sistem imun badan. Walaupun hingga kini tidak ada rawatan yang tepat untuk mengobati lupus, tetapi pengambilan makanan yang tepat dan diet yang sihat diduga akan menjadikan rawatan penghidap lupus lebih mudah.

Sebenarnya, tidak ada peraturan diet yang khusus untuk penghidap lupus. Mereka hanya disyorkan untuk makan makanan dengan kandungan nutrien yang seimbang. Walaupun tidak membantu menyembuhkan, tetapi makan makanan yang betul dapat membantu menguatkan tulang dan otot, mengurangkan keradangan, mengurangkan kesan sampingan ubat-ubatan, untuk membantu mendapatkan berat badan yang ideal.

Makanan yang Disyorkan untuk Penghidap Lupus

Walaupun tidak ada diet khusus, penderita lupus masih harus bertanya kepada pakar pemakanan mengenai diet mereka dan makanan apa yang dapat dimakan. Sebabnya, makan makanan yang salah sebenarnya boleh menjadikan penyakit atau keradangan yang berlaku semakin teruk, dan inilah yang harus dielakkan. Oleh itu, tanya pakar pemakanan sebenar di . Tidak perlu menunggu lama, semua soalan dapat dijawab.

Baca juga: 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui

Berikut adalah jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan oleh penghidap lupus. Ada apa-apa?

  • Kandungan Antioksidan Tinggi

Keradangan yang sering terjadi pada penderita lupus dapat diatasi dengan memakan makanan yang tinggi antioksidan. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan yang tepat, kerana jenis makanan ini mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan baik untuk mengatasi keradangan dan jangkitan.

  • Kandungan Omega-3 yang tinggi

Selain antioksidan, keradangan yang sering terjadi pada penderita lupus dapat dikurangkan dengan memakan makanan yang kaya dengan omega-3. Bukan hanya itu, omega-3 juga membantu mengurangkan risiko pelbagai masalah jantung dan strok yang sangat mudah terjadi pada orang dengan lupus. Tuna, salmon, sardin, dan makarel adalah pelbagai makanan yang kaya akan omega-3 yang dapat dicuba.

Baca juga: Selain Membuat Pipi Merah, Lupus Menyebabkan 13 Gejala Ini

  • Tinggi Kalsium dan Vitamin D

Orang dengan lupus cenderung mempunyai struktur tulang yang rapuh. Bukan hanya itu, kesan sampingan ubat yang dimakan juga menyerang tulang, sehingga risiko kerapuhan tulang menjadi lebih besar. Walau bagaimanapun, risiko kerapuhan tulang dapat diatasi dengan memakan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D, yang membantu menguatkan tulang.

Makanan yang tinggi vitamin D dan kalsium, seperti susu dan semua produk tenusu, rendah lemak. Kemudian, sayur-sayuran dengan warna daun hijau gelap, seperti brokoli dan bayam juga dapat menjadi alternatif selain kacang, termasuk kacang kedelai, kacang ginjal, atau kacang almond.

Baca juga: Ini adalah jenis lupus yang perlu anda ketahui

Itulah beberapa jenis makanan yang baik untuk orang yang menghidap lupus. Namun, perhatikan juga, ada beberapa jenis makanan yang harus dihindari, seperti makanan dengan kandungan lemak jenuh tinggi, makanan yang mengandung natrium yang berlebihan, dan makanan yang mengandung campuran bawang. Ketiga-tiga jenis makanan ini tidak boleh dimakan kerana diduga akan memburukkan lagi gejala lupus. Namun, selalu tanyakan pilihan makanan yang tepat terus kepada pakar, ya!

Rujukan:
WebMD. Diakses 2019. Diet dan Pemakanan Lupus.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Petua Diet untuk Lupus.
Lupus NY. Diakses pada tahun 2019. Makanan, Pemakanan, dan Lupus.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found