Inilah Cara Mengubati Gatal-gatal dengan Aloe Vera

, Jakarta - Hives adalah penyakit kulit gatal yang terjadi setelah terdedah kepada sinar matahari, alergi makanan, atau ubat-ubatan tertentu. Keadaan ini adalah reaksi kulit alergi yang mungkin muncul sebagai tampalan beberapa diameter.

Gatal-gatal dari gatal-gatal boleh mereda dalam 24 jam selepas muncul. Sekiranya gatal memerlukan rawatan, maka anda boleh mengatasinya dengan cara semula jadi, salah satunya adalah getah lidah buaya. Sifat anti-radang lidah buaya biasanya digunakan untuk merawat selaran matahari, tetapi juga berkesan dalam menenangkan gatal-gatal. Berikut adalah beberapa ubat semula jadi untuk merawat gatal-gatal:

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Sakit Kulit?

  • Lidah Buaya

Lidah buaya mengandungi sebatian anti-radang yang sering digunakan untuk merawat selaran matahari. Itulah sebabnya lidah buaya dianggap ubat yang berkesan untuk gatal-gatal. Sebelum anda menggunakan getah lidah buaya ke kawasan kulit yang terjejas, pastikan terlebih dahulu jika anda mempunyai alergi terhadap lidah buaya. Sapukan lidah buaya beberapa kali sehari untuk mendapatkan faedah yang diharapkan.

  • Mandi Oatmeal

Sama seperti lidah buaya, oatmeal juga mengandungi sifat anti-radang yang dapat menenangkan gatal-gatal yang disebabkan oleh gatal-gatal, selagi anda tidak alah terhadap komponen oatmeal. Tambahkan satu setengah cawan oatmeal koloid ke dalam tab mandi, pastikan airnya tidak terlalu panas. Sekiranya terlalu panas, ia boleh mencetuskan gatal dan rawatannya tidak berkesan. Rendam badan yang mempunyai gatal-gatal di dalam mandi oatmeal sekurang-kurangnya 15 minit. Elakkan menggaru kulit dengan tuala ketika kering.

  • Kompres sejuk

Kerana gatal boleh disebabkan atau diperparah oleh panas, menggunakan kompres sejuk pada gatal-gatal hingga 10 minit dapat menghilangkan kerengsaan. Balut ais dengan tuala lembut atau kain dan sapukan pada kulit.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Gatal-gatal

  • Losyen Calamine

Calamine lotion biasanya digunakan untuk melegakan gatal pada reaksi kulit seperti racun ivy atau oak racun . Losyen ini juga dapat merawat kegatalan. Sekiranya anda tidak alah kepada calamine, gunakan alas atau kain untuk menyapukan losyen calamine pada kulit anda.

  • Pengambilan Vitamin

Sebilangan orang percaya bahawa makanan tambahan vitamin dapat merawat gatal-gatal. Contohnya termasuk vitamin B-12, C, dan D, minyak ikan, atau quercetin. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar mengatakan bahawa pilihan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut. Anda juga perlu berbincang dengan doktor melalui aplikasi sebelum mengambil makanan tambahan.

Cegah Hives dengan Perubahan Gaya Hidup

Beberapa perubahan gaya hidup dapat membantu mencegah anda mengalami gatal-gatal atau mencegah gejala anda menjadi lebih teruk. Perhatikan jenis sabun yang anda gunakan dan bagaimana anda menggunakannya. Contohnya, menggosok terlalu keras pada kulit boleh menyebabkan kegatalan dan mengakibatkan gatal. Pertimbangkan juga untuk menggunakan sabun berlabel selamat untuk kulit sensitif.

Anda juga perlu mengesan kebiasaan makan anda untuk mengetahui makanan apa yang menyebabkan reaksi alergi. Anda lebih cenderung mengalami gatal jika anda mempunyai alahan terhadap ikan, kacang, telur, dan susu. Hives boleh menjadi reaksi alergi serius yang memerlukan perhatian perubatan. Sekiranya anda merasa bengkak di kerongkong, mengalami kesukaran bernafas, atau jika gejala anda bertambah buruk, segera dapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Tidak masuk ke dalam air boleh menjadi ubat nyeri yang kuat?

Gatal-gatal biasanya boleh dirawat dan hilang sendiri, jadi rawatan awal dengan rawatan semula jadi boleh menjadi pilihan yang berkesan. Pastikan anda tidak alah terhadap sebarang ramuan dalam rawatan. Sekiranya gejala bertambah buruk, jangan bertambah baik, dan bertambah buruk, segera dapatkan rawatan perubatan.

Rujukan;
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah untuk Gatal-gatal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found