Inilah Cara Mudah Mencegah Ruam Lampin Bayi

Jakarta - Bagi ibu yang baru melahirkan, adakah anda biasa dengan ruam lampin? Ruam lampin adalah keluhan yang biasa bagi banyak bayi. Ruam lampin adalah keradangan bayi di kawasan yang ditutupi lampin dan dicirikan oleh bintik-bintik merah.

Keadaan ini berlaku kerana kulit sentiasa bersentuhan langsung dengan air kencing dan tinja. Harap maklum bahawa air kencing dan tinja mengandungi bahan yang dapat merengsakan kulit pada bayi.

Lapisan pertahanan pada kulit bayi belum dikembangkan dengan baik, jadi bahan yang menyebabkan kerengsaan dapat dengan mudah memasuki kulit bayi. Walaupun keadaan ini bukan penyakit serius, ruam lampin boleh menyebabkan bayi merasa tidak selesa dan menjadi rewel.

Jadi, bagaimana anda mencegah ruam lampin pada bayi? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Ruam lampin untuk bayi rewel, atasi dengan ini

Petua Mencegah Ruam Lampin

Nasib baik, ada pelbagai usaha yang dapat dilakukan oleh ibu untuk mencegah ruam lampin pada bayi. Jadi, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba.

1. Jangan Pilih Yang Ketat

Pakaian atau lampin yang ketat dapat menimbulkan kelembapan di kawasan sekitar bahagian bawah bayi, dan membuat bayi merasa panas. Pilih pakaian bayi yang tidak terlalu ketat (longgar), supaya anak kecil anda tidak mudah panas.

2. Menukar lampin secara berkala

Menukar lampin secara berkala adalah suatu keharusan. Cuba ubah lampin apabila kelihatan kotor. Cuba jangan meletakkan lampin yang terlalu ketat pada bayi, sehingga kulit bayi dapat bernafas, dan ruam tidak bertambah buruk. Tunggu kulit bayi kering sebelum memakai lampin. Untuk memastikan kulit bayi kering dan tidak lembap.

3. Perhatikan cara memilih lampin

Mengenal pasti lampin yang sesuai digunakan pada bayi dapat mengurangkan ruam pada bayi. Sekiranya ibu menggunakan lampin kain untuk bayi dan mencucinya sendiri, jangan lupa menukar sabun cucian yang biasanya digunakan untuk membersihkan lampin. Gunakan sabun cucian ringan. Anda juga boleh menambah setengah cawan cuka semasa membilas lampin. Sekiranya bayi tidak sesuai untuk menggunakan produk lampin yang sedang digunakan, cubalah menukar lampin dengan jenama lain.

Baca juga: Cara merawat ruam lampin pada bayi

 1. Memberi Gel kepada Bayi

Ibu boleh menggunakan gel yang mengandungi zink untuk melegakan ruam pada kulit, dan mencegah kerengsaan lain. Elakkan menggunakan gel steroid, kecuali dengan preskripsi doktor. Ini kerana gel jenis ini boleh merengsakan kulit bahagian bawah bayi.

Selain empat perkara di atas, terdapat juga beberapa petua lain untuk mencegah ruam lampin, iaitu:

 • Kulit bersih yang sering ditutup dengan lampin, terutama ketika menukar lampin.

 • Sesuaikan ukuran lampin dengan ukuran bayi, jangan gunakan lampin yang terlalu ketat.

 • Jangan sesekali meletakkan lampin pada bayi, kulit bayi juga perlu "bernafas".

 • Elakkan menggunakan serbuk kerana boleh mencetuskan kerengsaan pada kulit, bahkan kerengsaan pada paru-paru bayi.

 • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menukar lampin.

Perhatikan Simptom dan Punca

Ruam lampin biasanya berlaku dalam dua tahun pertama, terutama ketika bayi berusia 9-12 bulan. Ruam ini juga dapat berulang kapan saja, selagi anak masih menggunakan lampin. Berikut adalah gejala ruam lampin pada bayi:

1. Bayi yang tumbuh rewel dan menangis apabila bahagian yang biasanya ditutup dengan lampin disentuh atau dibersihkan.

2. Kulit yang ditutup dengan lampin kelihatan merah, terutama pada punggung, paha, pangkal paha, dan sekitar alat kelamin pada bayi.

Baca juga: Lakukan 4 langkah ini agar si kecil anda bebas dari ruam lampin

Seterusnya, bagaimana dengan penyebabnya? Ingat, ruam lampin pada bayi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Jadi, berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

 • Lampin terlalu ketat kerana boleh menggosok kulit bayi dan boleh menyebabkan lepuh.

 • Kulit bayi sensitif, jika bayi mempunyai masalah kulit seperti eksim, mereka cenderung mendapat ruam lampin

 • Terlalu lama memakai lampin kotor. Jadi, sering menukar lampin yang basah atau kotor kerana najis.

 • Jangkitan kerana kawasan tubuh yang bersentuhan langsung dengan lampin akan mempunyai keadaan lembap, menjadikan kulit mudah terkena jangkitan kulat atau bakteria.

 • Kerengsaan produk kerana penggunaan produk yang tidak sesuai seperti serbuk, sabun, atau tisu basah di kawasan lampin.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional.
Diakses pada tahun 2020. Pencegahan dan Rawatan Dermatitis Lampin. Dermatologi Pediatrik.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Ruam lampin.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Menyelesaikan Dilema lampin anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found