Komplikasi Yang Boleh Disebabkan oleh Kanser Serviks

Jakarta - Wanita perlu lebih memperhatikan barah serviks. Masalah perubatan ini adalah "pembunuh" utama wanita di Indonesia. Sebenarnya, negara kita menduduki tempat pertama sebagai negara dengan jumlah kes tertinggi di Asia Tenggara.

Menurut data dari Pusat Data dan Maklumat Kementerian Kesihatan 2015, data Globocan pada tahun 2012, menunjukkan bahawa setiap hari 26 wanita di Indonesia mati akibat barah serviks. Dengan kata lain, setiap jam sekurang-kurangnya seorang wanita di Indonesia mati akibat barah serviks.

Baca juga: Penting untuk Wanita, Inilah 4 Cara Mencegah Kanser Serviks

Kanser ini berlaku apabila terdapat sel-sel abnormal di serviks atau serviks, dan mereka tumbuh dengan tidak terkawal. Gejala barah serviks sebenarnya hanya muncul ketika barah telah memasuki tahap lanjut. Oleh itu, penghidap sering terlambat untuk mendapatkan rawatan intensif.

Sebenarnya, barah yang menyerang serviks adalah salah satu barah yang paling mudah dicegah dan dapat disembuhkan daripada barah lain. Selagi ia diketahui pada peringkat awal.

Ingat, barah serviks boleh menyebabkan banyak komplikasi yang boleh membawa maut kepada penghidapnya. Inilah komplikasi yang mungkin timbul akibat rawatan barah serviks.

1. Miss V. penyempitan

Kanser serviks yang dirawat dengan radioterapi boleh menyebabkan penyempitan Miss V. Akibatnya, persetubuhan akan sangat menyakitkan. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan krim hormon pada faraj, yang dapat meningkatkan kelembapan sehingga persetubuhan menjadi lebih mudah.

2. Menopaus Awal

Keadaan ini berlaku apabila ovari berhenti menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. Biasanya berlaku pada wanita sekitar usia 50 tahun. Walau bagaimanapun, menopaus pramatang juga boleh berlaku ketika ovari dikeluarkan melalui pembedahan atau mungkin kerana ovari rosak kerana kesan sampingan radioterapi. Dalam keadaan ini, penghidapnya akan mengalami simptom, seperti Miss V kering, kehilangan keinginan seksual, hingga sensasi panas dan berpeluh. kepanasan panas ).

Baca juga: Kanser Serviks Boleh Menyebar ke 6 Bahagian Tubuh Ini

3. Kesakitan Penyebaran Barah

Kesakitan yang teruk dapat terjadi ketika barah telah merebak ke berbagai lokasi. Contohnya, saraf, otot, atau tulang. Untuk mengatasinya, doktor biasanya akan memberi ubat sakit. Ubat yang digunakan, seperti paracetamol, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), untuk morfin. Pemberian bergantung pada tahap kesakitan yang dirasakan.

4. Kegagalan buah pinggang

Dalam beberapa kes, barah disebabkan oleh virus virus papilloma manusia pada peringkat lanjut, boleh menyebabkan masalah pada buah pinggang. Pada peringkat lanjut, barah boleh menekan ureter. Keadaan ini boleh menyebabkan penyumbatan air kencing keluar dari buah pinggang.

Nah, pengumpulan air kencing di buah pinggang (hidronephrosis) boleh menyebabkan buah pinggang membengkak dan meregang. Hati-hati, hidronephrosis yang teruk boleh merosakkan buah pinggang, sehingga mereka kehilangan semua fungsinya, juga dikenali sebagai kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Ini adalah bagaimana untuk mengesan barah serviks lebih awal

5. Pendarahan Berlebihan

Ketika barah serviks mula merebak ke faraj, usus, atau pundi kencing, keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan di rektum atau di faraj.Pendarahan ini juga boleh berlaku ketika penghidap membuang air kecil. Biasanya, doktor akan merawat keadaan ini dengan kombinasi ubat untuk menurunkan tekanan darah.

Ada aduan kesihatan? Atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai barah serviks? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found