Anak Sedih Tanpa Sebab, Sekiranya Anda Berjumpa dengan Ahli Psikologi?

, Jakarta - Kemurungan bukan sahaja dapat dialami oleh orang dewasa, malah anak-anak juga dapat mengalami kemurungan untuk beberapa sebab. Merasa sedih tanpa sebab dan bertahan lama sering menjadi tanda kemurungan. Oleh itu, adakah perlu membawa anak anda berjumpa dengan ahli psikologi sekiranya dia tiba-tiba merasa sedih tanpa sebab? Lihat penjelasan di bawah.

Adalah normal untuk merasa sedih, terutamanya jika anak anda baru-baru ini mengalami peristiwa yang menyedihkan, menyakitkan, atau tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, banyak orang sering mengaitkan kesedihan yang mendalam dengan gejala kemurungan. Di satu pihak, kesedihan yang mendalam adalah gejala kemurungan yang tidak boleh diabaikan.

Dengan mengesan kemurungan lebih awal, potensi gangguan mental untuk disembuhkan lebih besar lagi. Namun, perasaan sedih yang mendalam yang dirasakan oleh anak itu mungkin merupakan perasaan biasa yang bukan merupakan gejala kemurungan. Oleh itu, sebelum membawa anak ke psikologi, ibu bapa perlu mengetahui terlebih dahulu perbezaan antara kesedihan dan kemurungan.

Baca juga: Jenis Gangguan Mental Yang Boleh Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Ketahui Perbezaan antara Kesedihan dan Kemurungan

Kesedihan adalah emosi manusia yang normal dan hampir semua orang mengalaminya. Kesedihan biasanya dipicu oleh peristiwa, pengalaman atau situasi yang sukar, menyakitkan, atau mengecewakan. Dengan kata lain, kita cenderung merasa sedih terhadap sesuatu. Ini juga bermaksud bahawa ketika keadaan bertambah baik atau ketika rasa sakit emosi kita memudar, dan juga ketika kita telah menyesuaikan diri dengan kehilangan atau kekecewaan, kesedihan akan hilang.

Walaupun kemurungan adalah keadaan emosi yang tidak normal, gangguan mental yang mempengaruhi pemikiran, emosi, persepsi dan tingkah laku kita. Apabila anda tertekan, anda merasa sedih dengan segala-galanya. Depresi tidak selalu memerlukan peristiwa atau perkara yang sukar, kehilangan, atau perubahan keadaan sebagai pencetus. Kemurungan sering berlaku tanpa pencetus.

Di samping itu, kemurungan mempengaruhi semua aspek kehidupan seseorang dan menjadikan perkara-perkara kurang menyenangkan, kurang menarik, atau kurang berharga. Apabila anda tertekan, anda akan menjadi lebih marah, kecewa, dan memerlukan masa yang lama untuk kembali.

Sekarang, berdasarkan penjelasan mengenai perbezaan antara kesedihan dan kemurungan, ibu bapa mungkin dapat menilai sendiri apakah perasaan sedih yang ditunjukkan oleh anak mereka adalah normal atau tanda kemurungan. Namun, untuk lebih pasti, ibu bapa juga perlu mengetahui gejala kemurungan pada anak-anak.

Baca juga: Hypophrenia, Menangis Tidak Perlu Tahu

Gejala Depresi pada Kanak-kanak

Untuk didiagnosis dengan kemurungan, seorang kanak-kanak perlu menunjukkan sekurang-kurangnya 5 gejala kemurungan berikut selama dua minggu:

 • Suasana tertekan atau mudah marah pada kebanyakan masa.
 • Kehilangan minat dalam kebanyakan aktiviti, termasuk aktiviti yang sebelumnya dianggap menarik atau menyeronokkan.
 • Perubahan berat badan atau selera makan yang ketara.
 • Anak anda menghadapi masalah untuk tertidur atau terlalu banyak tidur.
 • Anak bergerak dengan perlahan atau gelisah hampir sepanjang hari.
 • Kanak-kanak itu berasa letih, lembap, dan tidak bermotivasi hampir setiap hari.
 • Anak mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, kurang fokus, dan sukar membuat keputusan hampir setiap hari.
 • Kanak-kanak mempunyai perasaan bersalah atau perasaan tidak berharga hampir setiap hari.
 • Kanak-kanak itu mempunyai pemikiran kematian atau bunuh diri.

Perlu diingat, ibu bapa masih terdorong untuk berjumpa dengan profesional kesihatan mental untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Bilakah Membawa Anak Anda ke Pakar Psikologi?

Apabila kanak-kanak mempunyai masalah emosi atau tingkah laku, lebih awal dia mendapat rawatan, semakin besar potensi untuk disembuhkan. Tetapi sebagai ibu bapa, anda mungkin juga tidak mahu membuang masa atau wang untuk rawatan yang ternyata tidak perlu.

Beberapa kejadian kehidupan boleh menyebabkan perubahan fungsi anak sebagai sebahagian dari proses penyesuaian. Contohnya, perkara seperti perceraian ibu bapa, sekolah baru, atau saudara baru. Perkara-perkara ini boleh memberi kesan kepada emosi dan sikap anak-anak. Biasanya, ia bertambah baik dari masa ke masa. Jadi, ibu bapa dinasihatkan untuk menunggu terlebih dahulu sambil memerhatikannya.

Namun, anda mungkin tertanya-tanya, berapa lama saya harus menunggu? Sekarang, ibu bapa dinasihatkan untuk segera membawa anak mereka ke psikologi sekiranya tingkah laku dan emosi anak telah mencapai tahap berikut:

 • Apabila tingkah laku anak anda menyebabkan masalah kronik di sekolah atau mengganggu kehidupan keluarga anda dengan serius.
 • Apabila kanak-kanak itu kelihatan sangat cemas atau sedih atau mudah marah untuk jangka masa yang panjang dan ia mengganggu kemampuannya untuk melakukan aktiviti harian, seperti kanak-kanak lain seusianya.

Baca juga: Petua Mengatasi Kemurungan pada Kanak-kanak

Sekiranya si kecil menunjukkan tingkah laku atau emosi yang tidak sesuai, anda juga boleh berbincang dengan ahli psikologi menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Penting antara Kesedihan dan Kemurungan.
Faham. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Masa untuk Mendapatkan Bantuan Anak Saya untuk Masalah Kesihatan Mental?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found