Berhati-hatilah, inilah bahaya memakan makanan ringan sejak remaja

, Jakarta - Mengkonsumsi makanan ringan ia boleh membuat sesiapa sahaja ketagih, termasuk remaja. Mereka sering memilih untuk mengambil makanan ringan daripada makanan sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu.

Makanan ringan , seperti sepiring burger dengan keju cair ditambah kentang goreng yang enak, tetapi mempunyai kandungan nutrisi yang rendah. Sementara remaja memerlukan pelbagai nutrien dari makanan sihat untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Tabiat makan makanan makanan ringan sejak remaja boleh membahayakan anak dengan pelbagai masalah kesihatan kelak.

Baca juga: Ini adalah Makanan Sihat untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Remaja

Bahaya Memakan Makanan Sampah Sejak Remaja

Makanan ringan adalah makanan yang diproses yang mengandungi kalori tinggi, tetapi rendah nutrien baik yang diperlukan untuk kesihatan tubuh. Itulah sebabnya makanan yang mempunyai nilai pemakanan yang buruk dianggap tidak sihat, sehingga mereka dipanggil makanan ringan .

Tidak hanya rendah nutrien, makanan ringan biasanya juga tinggi lemak, gula, dan natrium. Selalunya mengambil makanan ringan sejak remaja dapat meningkatkan pengambilan lemak berlebihan, karbohidrat sederhana, dan gula halus, maka risiko untuk kegemukan, diabetes, dan penyakit kardiovaskular juga meningkat.

Berikut adalah bahaya mempunyai tabiat makan: makanan ringan sejak remaja:

1. Obesiti

Makanan ringan sarat dengan kalori dari gula dan lemak halus (terutamanya lemak tepu dan hidrogenasi yang menyumbat arteri, yang berasal dari minyak yang berulang kali dipanaskan hingga suhu tinggi untuk menggoreng). Makan dengan kerap makanan ringan boleh menyebabkan remaja bertambah berat badan dengan cepat.

Menurut hasil kajian membujur yang mengikuti lebih dari 3000 orang dewasa muda dalam jangka masa 15 tahun, mereka yang makan di restoran makanan ringan lebih daripada dua kali seminggu berat badannya mencapai 4.5 kilogram berbanding mereka yang hanya melakukannya kurang dari sekali seminggu. Sekiranya tidak seimbang dengan senaman atau gaya hidup aktif, lama kelamaan remaja akan sering makan makanan ringan boleh menjadi gemuk.

Seorang kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan sejak remaja biasanya akan tetap gemuk ketika dewasa. Di samping itu, remaja yang gemuk biasanya juga mempunyai tahap kolesterol tinggi, risiko penyakit koronari, dan penyakit biasa yang lain. Belum lagi rasa tidak selesa fizikal yang dapat dirasakan kerana berat badan yang berlebihan.

Baca juga: Obesiti pada Remaja Boleh Menyebabkan Masalah Mental

2. Diabetes

Makanan ringan Mereka juga mempunyai indeks glisemik tinggi, yang bermaksud mereka dapat meningkatkan gula darah dengan cepat. Lain daripada itu, makanan ringan sering dihidangkan dalam bahagian besar tetapi biasanya tidak terlalu kenyang atau membuat orang lapar lagi setelah memakannya.

Ia boleh menyebabkan orang tergoda untuk makan makanan ringan berlebihan, yang boleh memberi kesan negatif pada diabetes, termasuk lonjakan gula darah dan kenaikan berat badan. Berat badan yang berlebihan dan lemak badan juga merupakan faktor risiko utama untuk menghidap diabetes jenis 2. Diabetes juga merupakan faktor risiko utama penyakit jantung.

3. Penyakit Jantung

Makanan ringan mempunyai kadar lemak dan gula yang tinggi yang bukan hanya tidak sihat tetapi juga boleh menyebabkan ketagihan, jadi remaja akan sukar untuk menghentikan tabiat makan makanan ringan dan makan makanan yang kurang sihat.

Semasa makan dengan kerap makanan ringan yang mempunyai kandungan lemak trans yang tinggi dapat menjadikan remaja berisiko terkena penyakit jantung pada masa akan datang. Selain itu, kandungan kolesterol dan garam yang tinggi juga diketahui memicu tekanan darah tinggi, yang meningkatkan risiko strok dan penyakit jantung.

4. Tekanan Darah Tinggi

Makanan ringan biasanya juga mengandungi natrium atau garam yang tinggi, yang menyumbang kepada tekanan darah tinggi. Pengambilan garam yang tinggi juga boleh mempengaruhi fungsi buah pinggang secara negatif.

Baca juga: 5 Cara Mudah Mengelakkan Makanan Sampah

Itulah bahaya mempunyai tabiat makan makanan ringan sejak remaja. Sekiranya remaja anda sering makan makanan ringan , baik untuk mula berusaha mengurangkannya dari sekarang dan mendorongnya untuk makan makanan yang lebih sihat dan berkhasiat. Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi semasa kanak-kanak itu sakit. Ayuh, muat turun sekarang juga untuk mendapatkan penyelesaian kesihatan dengan mudah.

Rujukan:
Jurnal Sains Kejururawatan dan Kesihatan IOSR. Diakses pada tahun 2020. Kesan Makanan & Minuman Sampah Terhadap Kesihatan Remaja - Artikel Ulasan.
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Makan Makanan Segera Mempengaruhi Kesihatan Remaja.
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Makanan Ringan? Mengapa Ia Buruk Untuk Anda?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan ringan dan diabetes: Petua untuk makan di luar

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found