Mana Yang Lebih Berbahaya, Hipotensi atau Hipertensi?

"Hipertensi dan hipotensi adalah dua keadaan kesihatan yang dicirikan oleh bilangan tekanan darah yang tidak normal. Kedua-dua keadaan ini pastinya boleh mencetuskan timbulnya banyak masalah kesihatan, boleh menjadi ringan atau bahkan berbahaya. Namun, mana yang lebih harus diperhatikan? "

Jakarta - Tekanan darah adalah salah satu daripada empat tanda penting dalam tubuh yang dijadikan penanda aras untuk menentukan keadaan kesihatan secara keseluruhan. Nombor tekanan darah dapat diketahui dengan mudah melalui pemeriksaan tekanan darah.

Tekanan darah dikatakan normal jika berada dalam lingkungan 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Nombor yang melebihi had ini menunjukkan hipertensi, sementara nombor di bawah had menunjukkan keadaan hipotensi. Jadi, mana yang lebih membimbangkan?

Hipotensi Dapat Menunjukkan Keadaan Kesihatan Tertentu

Tidak seperti hipertensi, kes hipotensi tidak biasa. Biasanya, masalah kesihatan ini muncul pada orang yang mempunyai aktiviti fizikal yang tinggi atau kerap bersukan dalam keadaan berat.

Baca juga: Tekanan Boleh Membuat Hipertensi, Betul?

Walaupun begitu, tekanan darah rendah juga dapat terjadi disebabkan oleh banyak faktor lain, seperti hipotensi ortostatik, kekurangan zat makanan, pendarahan, masalah hormon, mengambil ubat tertentu, hingga masalah jantung. Gangguan kesihatan ini juga cenderung terjadi tanpa gejala khas. Biasanya, tanda-tanda yang sering muncul adalah:

 • Pening dan kelemahan.
 • Mual dan mahu muntah.
 • Penglihatan kabur dan kehilangan keseimbangan.
 • Degupan jantung.
 • Sesak nafas, bahkan sampai pingsan.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Kulit kelihatan pucat dan sejuk ketika disentuh.

Anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini kerana komplikasi yang disebabkan boleh menjadi sangat berbahaya. Sebut saja kejutan yang berlaku kerana tekanan darah berkurang dengan ketara. Kesannya, tubuh tidak mendapat oksigen yang diperlukannya.

Pengambilan oksigen yang tidak dipenuhi boleh menyebabkan masalah organ, seperti jantung, ginjal, dan otak. Sekiranya tidak dirawat, komplikasi akan bertambah buruk, malah boleh mengakibatkan kematian.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Hipotensi dan Anemia

Lalu, adakah cara untuk menyelesaikannya? Ya, itu, memperbanyak penggunaan cecair, boleh dari makanan, minuman, atau infus. Biasanya, doktor juga akan menasihati anda untuk berhenti mengambil ubat yang mempunyai kesan hipotensi dan merawat penyebabnya.

Sekiranya kejutan telah berlaku, rawatan perlu dilakukan secepat mungkin. Doktor boleh memberi ubat dan terapi oksigen untuk membantu menstabilkan tekanan darah, misalnya memberi adrenalin.

Hipertensi yang sering berlaku tanpa gejala

Sementara itu, tekanan darah tinggi adalah masalah kardiovaskular yang paling biasa, terutama pada orang tua. Berdasarkan data WHO pada tahun 2019, terdapat sekitar 1.1 bilion orang dengan hipertensi di seluruh dunia.

Sementara di Indonesia, berdasarkan data dari Riset Kesehatan Dasar 2013 atau Riskesdas, dicatat sekitar 25.8 persen orang Indonesia menderita tekanan darah tinggi.

Baca juga: 5 Tanda Orang Yang Berpengaruh Terpengaruh dengan Hipertensi

Hipertensi boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari genetik, keadaan perubatan tertentu, hingga gaya hidup dan pola makan yang tidak sihat. Tekanan dan kurang bersenam serta pengambilan alkohol yang berlebihan juga berperanan dalam meningkatkan tekanan darah seseorang.

Malangnya, tidak banyak orang tahu bahawa hipertensi boleh menjadi masalah kesihatan yang berbahaya. Ini kerana tekanan darah tinggi berlaku tanpa gejala tertentu. Biasanya, gejala baru akan dirasakan ketika tekanan darah meningkat sangat tinggi dan ada masalah dengan fungsi organ. Apabila ini berlaku, gejalanya dirasakan, yaitu:

 • Sakit kepala atau pening;
 • Lemah badan dan penglihatan kabur;
 • Sakit dada dan sesak nafas;
 • Berdebar-debar jantung yang kerap dan mimisan yang kerap;
 • Mual dan mahu muntah.

Sekiranya tidak dikawal, tekanan darah tinggi dapat berkembang menjadi hipertensi ganas, yang merupakan keadaan yang sangat berbahaya. Terdapat komplikasi berbahaya jika ini berlaku, seperti masalah buah pinggang, strok, dan penyakit jantung koronari.

Cara termudah untuk mengatasi masalah hipertensi adalah perubahan diet dan gaya hidup. Berolahraga secara berkala, mengurangkan pengambilan garam, dan memenuhi pengambilan cecair badan misalnya.

Mana Yang Lebih Berbahaya?

Kedua-dua hipotensi dan hipertensi sama-sama berbahaya. Sebabnya, kedua-duanya sangat berisiko menyebabkan komplikasi berbahaya. Kehilangan cecair atau darah menjadi salah satu daripadanya. Berkaitan dengan hipertensi, akan terdedah kepada kegagalan jantung, kerosakan pada saluran darah, kegagalan buah pinggang, dan serangan jantung.

Oleh itu, anda tidak boleh memandang rendah kedua-duanya. Sentiasa pastikan anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Cukup gunakan aplikasi jika anda ingin bertanya kepada doktor dan mendapatkan rawatan lebih mudah. Cukup muat turunaplikasi di telefon anda sekarang!

Rujukan:

Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Rendah - Apabila Tekanan Darah Terlalu Rendah.
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Gejala Hipertensi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Rendah (Hipotensi).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found