Anak Kecil Anda Mengalami Gangguan Pertuturan? Awas Dapat Menandakan Dysarthria

, Jakarta - Kemampuan bercakap untuk setiap anak memang dapat berkembang pada usia yang berbeza. Tetapi, pada umumnya sekitar usia 1-2 tahun, seorang anak dapat menyebut beberapa perkataan yang sering diucapkan oleh ibu bapa mereka.

Kanak-kanak yang tidak dapat menuturkan perkataan pada usia itu mungkin mengalami kelewatan pertuturan. Walau bagaimanapun, keadaan kanak-kanak yang sukar bercakap juga boleh menjadi tanda disartria.

Gangguan apa yang boleh menyukarkan kanak-kanak untuk bercakap dan apa gejalanya? Lihat penjelasannya di sini.

Apa itu Dysarthria?

Dysarthria adalah gangguan pertuturan motor di mana ia menyebabkan keadaan penghambatan proses pertuturan yang disebabkan oleh gangguan pada sistem saraf yang mempengaruhi otot yang berperanan dalam menghasilkan suara. Untuk dapat bercakap dengan jelas, kita memerlukan koordinasi otot yang baik di bibir, lidah, pita suara, dan diafragma. Nah, pada kanak-kanak yang menderita disarthria, otot mulut dan sistem pernafasan lemah, sehingga akhirnya mereka mengalami kesukaran untuk bercakap dengan betul. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak dengan disartria mempunyai tahap kecerdasan dan pemahaman yang lemah.

Kanak-kanak dan kanak-kanak yang menderita disarthria masih dapat membaca, menulis, dan mendengar, seperti kanak-kanak lain pada umumnya. Mereka juga dapat memahami dengan baik apa yang anda katakan atau buku yang anda baca. Namun, ketika mereka ingin bercakap, anak-anak dengan disartria tidak dapat bercakap dengan jelas, jadi ibu mungkin sukar memahami maksudnya.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 4 gangguan pertuturan yang boleh dialami oleh kanak-kanak

Punca Dysarthria

Kanak-kanak dengan disartria merasa sukar untuk mengawal otot-otot pertuturan, kerana bahagian otak dan sistem saraf yang mengawal pergerakan otot-otot ini tidak berfungsi dengan normal. Gangguan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, pada bayi dan kanak-kanak, disartria biasanya disebabkan oleh kecederaan kelahiran yang mengakibatkan trauma otak. Dysarthria pada bayi baru lahir juga boleh disebabkan oleh kelainan kongenital.

Gejala dysarthria

Gejala dysarthria pada bayi hanya dapat diketahui setelah mereka mula bercakap dan menunjukkan tanda-tanda gangguan pertuturan. Keparahannya juga bergantung pada lokasi kerosakan pada sistem saraf.

Gejala dysarthria pada bayi dan kanak-kanak dapat dikenali ketika mereka bercakap dengan tergagap, seperti bergumam atau menyeringai, bercakap terlalu cepat atau terlalu perlahan, bercakap terlalu lembut, seperti berbisik dan corak pertuturan yang tidak biasa. Keadaan ini juga boleh mempengaruhi kualiti suara kanak-kanak, sehingga suara mereka terdengar serak atau hidung.

Keupayaan ucapan yang tidak normal ini disebabkan oleh kerosakan pada otot mulut dan muka. Kanak-kanak dan kanak-kanak yang mengalami disarthria akan sukar untuk menggerakkan rahang, lidah, dan bibir mereka. Selain itu, mereka juga mungkin mengalami kesukaran menelan (disfagia) dan makan, serta air liur yang berlebihan.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya gangguan menelan pada kanak-kanak

Cara Membantu Anak Kecil Anda Mengatasi Dysarthria

Mempunyai disarthria untuk kanak-kanak bukanlah perkara yang mudah. Kesukaran untuk berkomunikasi akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekecewaan dan mengubah emosi dan tingkah laku mereka.

Pendidikan dan pengembangan watak anak-anak juga dapat terganggu kerana ini, jadi tidak mustahil anak-anak sukar bergaul dengan orang lain, bahkan sehingga mereka dewasa. Oleh itu, sebagai ibu bapa, ibu diharapkan dapat membantu anak-anak mereka mengatasi disartria yang mereka alami dan terus memberi sokongan dan kasih sayang kepada anak-anak mereka.

Rawatan untuk disartria sebenarnya berbeza-beza bergantung pada penyebabnya, keparahan gejala, dan jenis disartria yang anda miliki. Tetapi secara amnya, disartria pada kanak-kanak dapat diatasi dengan melakukan terapi bahasa atau bertutur. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kemampuan bercakap anak, menguatkan otot muka dan pernafasan, membetulkan irama pertuturan, meningkatkan artikulasi, dan membantu ibu berkomunikasi dengan anak kecil mereka.

Berikut adalah beberapa cara untuk menolong anak anda yang mengalami masalah disartria:

  • Kemukakan soalan yang hanya perlu dijawab oleh si kecil anda. Contohnya, "warna pakaian kakak ...", "kakak suka makan ..." dan lain-lain. Ini akan memudahkan si kecil anda bercakap dan membuatnya fokus pada satu perkataan tertentu.

  • Selain kaedah ini, ibu juga boleh mengajak si Kecil bermain kata-kata yang bertentangan. Contohnya, dengan mengatakan "kebalikan dari panas adalah ...", "kata sepasang ayah adalah ...", dan sebagainya.

  • Semasa bercakap dengan si kecil, ibu juga dapat menggunakan gerak isyarat, seperti gerakan mulut, gerakan tangan, atau gerak isyarat, terutama ketika bercerita.

  • Ajak si kecil anda menyanyikan lagu kegemaran mereka. Menyanyi adalah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan artikulasi dan melatih pernafasan si kecil.

Baca juga: Trik untuk Bayi Belajar Bercakap Dengan Cepat

Sekiranya si kecil kelihatan sukar bercakap, hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk nasihat kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found