Hati-hati, Jangan Meremehkan Hernia Umbilik pada Bayi

, Jakarta - Hernia umbilik adalah penyakit yang menyebabkan usus pesakit menonjol dari pusar. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini yang sering berlaku pada bayi tidak boleh dipandang ringan. Untuk lebih jelasnya, mari dapatkan maklumat yang lebih lengkap mengenai hernia umbilik!

Selain menyerang bayi, hernia umbilik juga boleh terjadi pada orang dewasa. Hernia umbilik biasanya hilang sendiri setelah bayi berumur satu atau dua tahun.

Walau bagaimanapun, hernia umbilik yang berlaku pada orang dewasa biasanya memerlukan rawatan dalam bentuk prosedur pembedahan. Di samping itu, prosedur pembedahan juga mesti dilakukan sekiranya hernia umbilik tidak sembuh, sehingga anak berusia empat tahun.

Hernia umbilik berlaku kerana otot perut gagal menutup sepenuhnya lubang pada tali pusat. Ini biasanya berlaku secara semula jadi beberapa ketika selepas bayi dilahirkan. Kegagalan ini boleh menyebabkan hernia umbilik semasa lahir atau ketika dewasa.

Keadaan ini paling kerap mempengaruhi bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah. Semasa pada orang dewasa, ada beberapa keadaan yang dapat memicu penyakit ini, seperti pengumpulan cairan di rongga perut, berat badan berlebihan, batuk kronik, operasi pada perut, dan kehamilan.

Baca juga: Bayi Hernia Umbilik Asli, Adakah Berbahaya?

Gejala dan Cara Mengatasi Hernia Umbilik

Gejala khas keadaan ini adalah kemunculan benjolan lembut di dekat kawasan pusar. Benjolan akan lebih jelas apabila bayi menangis, batuk, ketawa, atau ketegangan.

Walau bagaimanapun, ketika bayi masih dalam keadaan berbaring, benjolan biasanya kurang kelihatan. Biasanya, hernia umbilik yang berlaku pada bayi dan kanak-kanak tidak menyakitkan.

Sebaliknya, hernia umbilik yang menyerang orang dewasa boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Segera lakukan pemeriksaan kepada doktor sekiranya anda menemui benjolan di perut yang menjadi membesar dan berubah warna dan muntah.

Baca juga: Hernia umbilik pada bayi dapat sembuh dengan sendirinya

Dalam keadaan ringan, hernia umbilik pada bayi biasanya akan sembuh dengan sendirinya setelah berumur 1-2 tahun. Ini bermaksud penyakit ini mungkin tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan hernia umbilik yang memerlukan pembedahan. Hernia umbilik yang memerlukan pembedahan biasanya mempunyai gejala berikut:

  • Benjolan itu menyakitkan
  • Benjolan tidak hilang, walaupun selepas 1-2 tahun
  • Benjolan tidak hilang setelah anak berusia lebih dari 4 tahun
  • Diameter benjolan lebih daripada 1.5 sentimeter
  • Hernia dicubit, mengakibatkan pergerakan usus terhalang

Pembedahan dilakukan untuk memasukkan semula bahagian yang menonjol ke rongga perut. selepas itu, lubang pada otot perut akan ditutup semula. Pembedahan yang dilakukan pada orang dewasa bertujuan untuk mencegah komplikasi yang mungkin berlaku. Terutama jika benjolan akibat penyakit ini semakin besar dan menyakitkan.

Hernia umbilik yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk tisu dan kesakitan yang rosak. Selain itu, keadaan ini juga dapat memicu penyumbatan pengambilan darah ke tisu yang kemudian dapat menyebabkan kematian tisu, radang, dan jangkitan pada rongga perut.

Baca juga: Tiada Kesakitan pada Bayi, Hernia Umbilik Menyebabkan Sakit pada Orang Dewasa

Ketahui lebih lanjut mengenai hernia umbilik pada bayi dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found