Kesan Lebihan dan Kekurangan Hormon Testosteron

, Jakarta - Testosteron adalah hormon penting bagi lelaki. Hormon ini mempengaruhi pembentukan jisim otot dan daya tahan, tahap tenaga, libido, dan ciri suara pada lelaki yang sedang membesar. Nah, testosteron hormon lelaki ini juga mempunyai kelebihan dan kekurangan. Apakah faedah hormon ini? Ayuh, baca penjelasan penuh!

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

Apakah Hormon Testosteron?

Testosteron adalah hormon penting pada lelaki yang membantu prestasi sistem pembiakan. Hormon ini juga berfungsi dalam pembentukan kepadatan tulang, dan kekuatan otot. Hormon testosteron akan meningkat apabila anak lelaki membesar. Tahap testosteron normal pada lelaki berkisar antara 250-1100 nanogram per desiliter, dengan tahap purata 680 nanogram per desiliter.

Hormon ini akan meningkat semasa akil baligh, dan mencapai puncaknya ketika anak lelaki berumur 20 tahun. Selepas seorang lelaki berusia 30 tahun, hormon ini akan menurun satu peratus setiap tahun. Ketika seorang lelaki berumur 65 tahun, tahap testosteron normal akan berkisar antara 300-450 nanogram per desiliter.

Apakah Kebaikan Testosteron untuk Lelaki?

Selain daripada menjadi sistem pembiakan, beberapa faedah testosteron untuk lelaki termasuk:

 • Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Lelaki dengan tahap testosteron yang lebih tinggi daripada purata mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap Alzheimer. Mereka juga mempunyai ingatan verbal, kemampuan spasial dan penaakulan matematik yang lebih baik.

 • Menjadikan hubungan intim lebih baik. Hormon ini dapat meningkatkan keinginan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan.

 • Kurangkan lemak perut. Terapi hormon yang dilakukan pada lelaki boleh mempengaruhi tahap lemak di perut.

 • Meningkatkan kualiti hidup. Seorang lelaki dengan kadar testosteron yang tinggi dapat menurunkan risiko kemurungan, mudah marah, dan keletihan.

Nah, hormon ini mempunyai banyak faedah untuk lelaki. Anda disyorkan untuk memantau tahap testosteron setiap lima tahun, bermula pada usia 35 tahun. Sekiranya anda mempunyai testosteron terlalu sedikit, atau mengalami gejala penurunan hormon ini, anda mungkin disarankan untuk mengambil terapi hormon.

Baca juga: Tabiat Ini Dapat Meningkatkan Testosteron pada Lelaki

Apakah Kesan Testosteron Berlebihan?

Tahap hormon testosteron yang tinggi boleh memberi kesan seperti:

 • Sel darah merah dan hemoglobin yang berlebihan. Keadaan ini boleh menyebabkan strok dan serangan jantung. Peningkatan sel darah merah dalam darah dapat dikurangkan dengan menderma darah.

 • Keguguran rambut. Gejala awal akan bermula dari simpul kulit kepala, kemudian akan terus jatuh di pelipis, dan secara keseluruhan.

 • Dengan peningkatan hormon testosteron, ia akan menyebabkan peningkatan kadar dihidrotestosteron (DHT). Nah, keadaan ini boleh menyebabkan kulit menjadi berminyak dan berjerawat.

Kesan lebihan testosteron pada tubuh bergantung pada usia lelaki. Kelebihan hormon ini juga boleh menyebabkan akil baligh sebelum dewasa dan menyebabkan kemandulan.

Apakah Kesan Kekurangan Testosteron?

Penurunan kadar testosteron pada lelaki adalah keadaan semula jadi dengan usia. Selain usia, penurunan kadar hormon pada lelaki boleh dipicu oleh hipogonadisme. Dalam kes hipogonadisme, Mr P akan menghasilkan testosteron yang terlalu sedikit.

Apabila tahap hormon ini menurun, lelaki akan mengalami gejala yang berkaitan dengan fungsi seksual, seperti berkurangnya keinginan untuk melakukan seks, mengurangkan frekuensi ereksi, dan penurunan fungsi seksual. Bukan hanya kehidupan seks, kesan kekurangan testosteron, antara lain:

 • Tekanan dan kemurungan.

 • Penambahan berat badan.

 • Lemak badan meningkat dan otot berkurang.

 • Sukar untuk menumpukan perhatian.

Baca juga: 8 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Testosteron

Kekurangan tahap hormon ini juga boleh memberi kesan jangka panjang yang serius, seperti tulang yang lemah. Keadaan ini boleh menyebabkan osteoporosis dan meningkatkan risiko kecederaan. Untuk mengekalkan keseimbangan hormon ini, anda dapat mulai menghindari tekanan, menurunkan berat badan, tidur yang cukup, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang mengandung vitamin D untuk meningkatkan pengeluaran testosteron.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai masalah kesihatan? boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found