Bolehkah Alergi Makanan Membuat Kucing menjadi Agresif?

"Sekiranya kucing kesayangan anda tiba-tiba berubah menjadi agresif, mungkin ada sesuatu yang tidak anda ketahui. Alahan makanan kucing adalah salah satu sebab mengapa kucing menjadi agresif. "

Jakarta - Alergi yang disebabkan oleh makanan kucing kadang-kadang boleh menyebabkan ketidakselesaan yang teruk pada kucing. Ini akhirnya akan menyebabkan kucing menjadi lebih pemarah dan agresif.

Walaupun alergi makanan kucing tidak akan menjadikan kucing anda agresif, ia boleh menyebabkan kucing anda merasa sakit dan tidak selesa. Anda boleh mengenalinya dengan berada di dekatnya. Sekiranya kucing anda tidak selesa atau berkelakuan buruk, mungkin ada yang tidak kena dengannya.

Alahan makanan kucing biasanya dapat dilihat melalui masalah kulit, seperti ruam, gatal, kucing akan menjilat bulunya secara berlebihan, dan cenderung menggigit. Alergi juga boleh berkembang sebagai masalah pencernaan, seperti cirit-birit, muntah, atau hilang selera makan.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Mengamalkan Kucing Jalanan

Bahan Makanan Menyebabkan Alahan pada Kucing

Bahan utama yang boleh menyebabkan alahan makanan kucing adalah jagung, gandum, dan soya. Malangnya, bahan makanan ini sebenarnya terdapat di banyak jenama makanan kucing komersial yang dijual sekarang.

Oleh itu, sebagai pemiliknya, adalah kewajipan anda untuk memeriksa kandungan makanan kucing yang anda beli dengan lebih berhati-hati. Bahan utama yang boleh menyebabkan alahan termasuk:

  • Jagung. Ini boleh menjadi jagung utuh atau tepung jagung, tepung jagung, atau tepung jagung. Jagung sering digunakan sebagai pengisi untuk membantu membuat kucing merasa kenyang, tetapi jagung tidak menambah banyak nilai pemakanan dalam makanan mereka.
  • Gandum. Gandum dan produk sampingannya adalah alergen yang sangat biasa untuk kucing. Beberapa sumber malah mendakwa gandum dikaitkan dengan serangan epilepsi dan penyakit seliak. Walaupun dilihat sebagai sumber karbohidrat berkualiti tinggi dalam makanan kucing yang memberikan tenaga untuk aktiviti harian, risiko alergi masih sangat mungkin.
  • Kacang soya. Walaupun mereka tidak menyebabkan alergi teruk seperti jagung dan gandum, beberapa kucing masih alergi terhadap produk ini. Industri makanan haiwan peliharaan mengatakan bahawa produk soya adalah sumber protein yang baik, minyak sayuran berkhasiat mantel, dan serat yang sihat untuk kucing. Anda juga akan menemuinya dalam formula yang membantu mengurangkan penampilan bola rambut. Selagi kucing tidak alah kepada bahan berasaskan soya, ia tidak menjadi masalah, tetapi awasi.

Baca juga: Petua untuk Melatih Kucing Haiwan untuk Bersosial

Anda harus segera memeriksa kesihatan kucing peliharaan anda sekiranya reaksi alergi muncul setelah dia memakan makanan kucing yang anda berikan. Kini, pertanyaan dan jawapan mengenai masalah kesihatan haiwan juga dapat dilakukan melalui aplikasi tersebut . Pantas muat turunaplikasinya, ya!

Tidak semua kucing alah kepada ramuan ini dan banyak kucing boleh bertoleransi dengan ramuan ini tanpa masalah. Namun, kerana kucing adalah pemakan daging, mungkin ada risiko pencernaan kerana kucing tidak memproses karbohidrat dan protein nabati seperti yang dilakukan oleh haiwan lain.

Sekiranya anda mengesyaki kucing anda bertindak balas terhadap pengisi ini, cuba berikan makanan kucing tanpa bijirin dan lihat apakah ia memberi perbezaan. Memang benar, memberi makanan kepada kucing pastinya tidak boleh sembrono. Anda masih perlu memperhatikan usia kucing, keperluan pemakanan, dan sama ada terdapat risiko masalah kesihatan tertentu pada kucing.

Baca juga: Ketahui Mood Cat Haiwan Peliharaan Anda Dengan Cara Ini

Sebenarnya, kucing yang agresif tidak selalu berlaku kerana alahan makanan. Terdapat banyak perkara lain yang boleh menjadikan haiwan comel ini menjadi pemarah dan berkelakuan tidak biasa. Pindah rumah, memiliki anggota keluarga baru, membesarkan haiwan lain, menyusun semula perabot bilik, hingga berisik juga dapat menjadikannya agresif. Anda hanya perlu mengenalinya.

Rujukan:
Orang dalam Makanan Kucing. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Alergi Makanan Kucing Menjadikan Kucing Anda Agresif?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found