Kenali VenaSeal, rawatan untuk merawat urat varikos

Jakarta - Vena varikos berlaku apabila darah membeku di vena. Keadaan ini dikenali sebagai tromboflebitis , yang akan mencetuskan timbulnya rasa sakit di bahagian badan yang mempunyai vena varikos. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, urat varikos akan bertambah teruk. Jadi, apakah langkah-langkah rawatan untuk merawat urat varikos? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Ketahui cara menghilangkan vena varikos secara semula jadi

VenaSeal, Satu Langkah Mengatasi Vena Varikos

Secara amnya, vena varikos akan dicirikan oleh urat bengkak di bawah permukaan kulit dan berwarna ungu atau biru tua. Pada awal penampilannya, vena varikos jarang menimbulkan gejala. Gejala vena varikos hanya akan muncul setelah penyakit itu berlanjutan. Berikut adalah beberapa gejala yang dapat dilihat:

 • Sensasi panas.
 • Sakitnya berdenyut-denyut.
 • Kaki berasa tidak selesa.
 • Bengkak pergelangan kaki.
 • Kulit terasa gatal dan kering.
 • Kekejangan otot kaki.

Gejala akan bertambah buruk pada seseorang yang tinggal di kawasan yang mempunyai cuaca panas, sedang haid, dan hamil. Sekiranya gejala vena varikos muncul dalam intensiti ringan, maka berjalan santai dapat melegakan gejala yang muncul. Sekiranya gejala vena varikos muncul dalam intensiti yang teruk, salah satu langkah rawatan untuk merawat urat varikos adalah prosedur menutup vena. Apa itu venereal?

Venaceal adalah salah satu langkah rawatan untuk merawat urat varikos yang dilakukan dengan menggunakan pelekat perubatan pada endovenous untuk menutup vena. Rawatan ini sering digunakan sebagai pilihan kerana dianggap mempunyai banyak kelebihan yang tidak dimiliki oleh vena varikos lain. Berikut adalah beberapa kelebihan rawatan kelamin:

 • Gejala varikos biasanya akan reda dengan segera.
 • Mengurangkan kesakitan semasa prosedur rawatan.
 • Segera kembali ke aktiviti selepas rawatan.
 • Prosedur dilakukan tanpa bius terlebih dahulu.
 • Meninggalkan tanda yang sangat kecil, hampir tidak kelihatan.

Selain memiliki beberapa kelebihan ini, prosedur vena dipilih secara meluas kerana mempunyai kadar kejayaan hingga 98 persen. Prosedur rawatan yang dilakukan semakin membuahkan hasil yang baik jika disertai dengan beberapa perubahan gaya hidup yang lebih sihat, seperti tidak berdiri terlalu lama, menjalani diet yang sihat, dan melakukan senaman secara teratur.

Baca juga: 8 Cara Mengatasi Vena Varikos semasa Kehamilan

Apa yang menyebabkan pembuluh darah membeku?

Gejala vena varikos yang muncul dipengaruhi oleh tekanan tinggi di dinding vena. Keadaan ini boleh dipicu oleh beberapa faktor, yang menyebabkan dinding urat kehilangan keanjalannya, dan injap di dalamnya melemah. Sekiranya ia berlaku, maka aliran darah ke jantung akan terganggu. Darah yang harus mengalir ke arah jantung akan membalikkan arah dan menetap pada titik di urat. Sekiranya tidak diperiksa, lama kelamaan kapal akan membengkak dan muncul sejumlah gejala vena varikos.

Baca juga: Adakah benar makanan pedas boleh memburukkan lagi vena varikos?

Pembalikan aliran darah yang harus masuk ke jantung boleh disebabkan oleh faktor pencetus berikut. Antara lain adalah:

 • Berdiri terlalu lama.
 • Peningkatan usia menyebabkan fungsi injap vena menjadi lemah.
 • Perubahan hormon yang dialami oleh wanita.
 • Mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama.
 • Tekanan pada saluran darah yang berlaku pada orang yang mengalami kegemukan.

Bukan hanya perkara ini, vena varikos juga dapat dipicu oleh masalah kesihatan lain, seperti tumor di rongga pinggul, kecacatan saluran darah, dan penyakit pembekuan darah lain. Sekiranya anda mengalami sejumlah gejala atau mempunyai beberapa faktor risiko, berjumpa doktor di hospital terdekat untuk merancang langkah rawatan yang betul.

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses 2020. Varicose Veins.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses 2020. Varicose Veins.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2020. Varicose and Spider Veins.
Klinik Mayo. Diakses 2020. Varicose Veins.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found