Adakah benar anda tidak boleh minum minuman panas ketika anda mengalami sakit gigi?

, Jakarta - Agar sakit gigi cepat sembuh, anda tidak hanya perlu minum ubat, tetapi menghindari makanan dan minuman tertentu juga penting agar sakit gigi yang anda alami tidak memburuk. Lalu, bagaimana dengan minuman panas? Adakah benar bahawa kita tidak boleh minum minuman panas ketika mengalami sakit gigi? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Apa Yang Berlaku Ketika Sakit Gigi

Sakit gigi boleh menyebabkan sakit yang tajam dan berdenyut-denyut, dan rasa sakit itu berterusan atau tidak akan hilang. Tetapi, pada sesetengah orang, sakit gigi hanya dirasakan ketika ditekan atau ketika menggigit.

Tidak hanya sakit, sakit gigi biasanya juga akan menyebabkan gejala lain, iaitu bengkak, demam, dan sakit kepala.

Terdapat banyak penyebab sakit gigi, mulai dari rongga, patah gigi, kerosakan gigi, abses gigi, jangkitan gusi, atau kerosakan gigi dan gusi lain. Kesemuanya boleh menyebabkan sakit gigi.

Baca juga: 4 Cara Merawat Sakit Gigi Secara Semulajadi

Adakah Minuman Panas Lebih Gigi?

Pada asasnya, rawatan untuk sakit gigi dilakukan bergantung kepada penyebabnya. Begitu juga dengan larangan minum air panas ketika sakit gigi. Sekiranya sakit gigi disebabkan oleh gigi sensitif terhadap bahan tertentu, seperti minuman panas, minuman sejuk, dan minuman berasid, anda tidak boleh minum minuman yang boleh mencetuskan kepekaan gigi. Sekiranya anda terus mengambilnya, maka tahap kesakitan dan kepekaan dapat meningkat.

Baca juga: 6 Tabiat Buruk yang Mencetuskan Gigi Sensitif

Gigi mempunyai beberapa lapisan, salah satunya adalah lapisan dentin. Lapisan ini meliputi pulpa gigi yang mengandungi kumpulan saraf. Sekiranya lapisan dentin ini rosak atau anda sensitif terhadap suhu panas atau sejuk, maka rangkaian saraf inilah yang akan terjejas. Kesannya, anda akan merasa sakit gigi.

Namun, itu tidak bermaksud setiap orang yang mengalami sakit gigi tidak boleh minum minuman panas. Air panas (bukan air mendidih yang baru dimasak tetapi sudah suam) sebenarnya adalah salah satu cara untuk merawat sakit gigi di rumah yang berguna untuk melegakan kesakitan. Contohnya, air suam dicampurkan dengan beberapa ramuan herba untuk diminum atau digunakan sebagai ubat kumur ketika gigi sakit.

Tetapi, jika anda masih tidak pasti apa yang menyebabkan sakit gigi anda, lebih baik mengelakkan minuman yang terlalu panas atau terlalu sejuk.

Jenis Minuman Panas yang Baik untuk Sakit Gigi

Seperti yang dinyatakan di atas, minuman hangat sebenarnya dapat membantu melegakan sakit gigi, anda tahu. Berikut adalah pilihan minuman suam yang baik untuk anda minum ketika anda mengalami sakit gigi:

  • Air Madu

Campuran air suam dan madu boleh menjadi penenang untuk sakit gigi yang disebabkan oleh luka. Ini kerana madu adalah agen antibakteria yang dapat merawat luka. Madu juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit, mengurangkan bengkak, menenangkan keradangan, dan mempercepat penyembuhan.

  • Air suam dan Campuran Garam

Untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, anda boleh menggunakan air suam yang dicampurkan dengan garam. Anda tidak perlu minum larutan ini, tetapi hanya bilas mulut anda dengan air masin ini dua kali sehari atau setiap beberapa jam. Caranya, masukkan setengah hingga tiga per empat sudu teh garam ke dalam segelas air suam, kemudian kacau hingga larut. Selepas itu, berkumur dengan larutan ini selama 30 saat.

  • Teh Daun Pudina

Teh daun pudina berkhasiat untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak yang berlaku di rongga mulut anda. Caranya, anda hanya memasukkan 1 sudu daun pudina ke dalam segelas air mendidih atau teh. Kacau teh dan minum semasa suam. Anda boleh meminumnya dengan memegang teh sedikit lebih lama di mulut anda (jadi seperti berkumur) sehingga melekat pada gigi anda lebih lama, kemudian menelan.

Baca juga: Inilah kelebihan minum air suam yang perlu anda ketahui

Itulah penjelasan mitos tentang tidak dibenarkan minum minuman panas ketika anda mengalami sakit gigi. Jadi, jika sakit gigi yang anda alami bukan disebabkan oleh gigi sensitif, maka minum minuman suam sangat baik untuk menghilangkan rasa sakit akibat sakit gigi. Tetapi, jika anda mempunyai gigi sensitif, jangan cuba minum air panas ketika anda mengalami sakit gigi.

Anda juga boleh membeli ubat penahan sakit gigi di , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found