2 Perkara Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Tidur Selepas Suhoor

, Jakarta - Kita telah memasuki bulan Ramadhan, bulan suci yang mewajibkan setiap umat Islam untuk menahan dahaga dan lapar. Ketika berpuasa, seseorang tidak akan mendapat makanan dan minuman. Selain itu, perkara yang mencabar pada bulan puasa adalah pola tidur.

Waktu tidur akan berkurang pada bulan puasa, kerana setiap orang yang berpuasa mesti bangun untuk melakukan sahur. Oleh kerana sukar untuk mengantuk, tidak lama setelah makan menu sahur, banyak orang kembali tidur dengan segera sehingga mereka tidak mengantuk ketika mereka aktif di siang hari.

Rupa-rupanya, tidur sejurus selepas sahur boleh membahayakan kesihatan. Ini kerana makanan yang baru dimasukkan ke dalam badan mesti dicerna terlebih dahulu. Apabila anda langsung tidur, sistem pencernaan anda tidak berfungsi dengan baik.

Apabila seseorang tidur sejurus selepas sahur, tubuh berusaha mencerna makanan yang masuk. Jadi, sebahagian besar oksigen akan bergerak ke perut untuk memudahkan pencernaan. Namun, kerana badan dalam keadaan tidur, perut tidak dapat bekerja dengan cepat. Selain itu, oksigen di otak juga menjadi berkurang.

Baca juga: Tidur Selepas Suhoor, Adakah OK?

Sebab Seseorang Mengantuk Selepas Makan

Seseorang mempunyai keinginan untuk tidur setelah makan, kerana tubuh sibuk mencerna makanan yang telah dimakan. Setelah selesai makan, otak menghantar isyarat ke organ untuk pencernaan segera dan mengarahkan semua darah menjauhi organ-organ lain.

Sel darah merah juga membantu mencerna makanan yang dapat menyalurkan nutrien ke seluruh badan, sehingga menyebabkan otak kekurangan darah dan menyebabkan rasa mengantuk.

Baca juga: Tidur Selepas Suhoor Menyakitkan Perut, Kenapa?

Perkara Yang Boleh Terjadi Sekiranya Anda Tidur Selepas Suhoor

Tidur selepas makan menu sahur bukanlah perkara yang baik. Selepas makan, badan akan terus berfungsi untuk mencerna makanan yang boleh menyebabkan masalah pencernaan jika anda langsung tidur. Selain itu, makan pada waktu larut malam juga boleh menyebabkan gangguan pertimbangan badan, sehingga membuat badan menjadi letih.

Selain itu, makan makanan dan kemudian tidur boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Ini kerana badan tidak dapat membakar kalori ini. Oleh itu, seseorang yang akan berpuasa dapat menjaga kesihatannya dengan tidak tidur segera setelah sahur.

Sekiranya anda sering tidur selepas sahur, beberapa gangguan yang boleh berlaku di badan anda adalah:

  1. Pedih ulu hati

Anda mungkin merasa selesa berbaring sebaik sahaja makan, tetapi ini boleh menyebabkan pedih ulu hati di perut anda. Pedih ulu hati berlaku kerana pengeluaran asid perut yang berlebihan yang menyebar dari perut dan membawa ke kerongkong atau dada. Asid perut yang masuk ke organ atas menyebabkan sendawa, dan menyebabkan rasa masam di mulut. Gangguan ini juga dikaitkan dengan cegukan, menyukarkan anda tidur nyenyak di malam hari.

  1. GERD

Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD) juga boleh berlaku jika anda tidur selepas sahur. Keadaan ini berlaku kerana injap antara esofagus dan perut tidak menutup. Asid perut masuk ke kerongkong anda dan membuat anda merasa sensasi terbakar. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera, ia akan memberi kesan yang merosakkan pada membran mukus tekak sehingga menyebabkan komplikasi lebih lanjut.

Baca juga: 6 Cara Membangunkan Anak Kecil Anda di Suhoor

Itulah yang berlaku pada badan anda jika anda tidur tepat selepas sahur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai puasa, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found