Kepentingan membuang air kecil selepas intim

, Jakarta - Melakukan hubungan seks adalah salah satu cara yang boleh dilakukan oleh pasangan suami isteri untuk menjaga keharmonian rumah tangga. Namun, untuk mempunyai hubungan intim yang berkualiti, ada banyak perkara yang perlu anda perhatikan dan pasangan anda, salah satunya adalah masalah kebersihan organ intim.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan organ intim, seperti menjaga kebersihan Miss V dan Mr. P sebelum dan selepas hubungan seks. Anda boleh menggunakan alat kontraseptif seperti kondom untuk mengelakkan beberapa bakteria dan penyakit kelamin. Selain itu, penggunaan kondom semasa hubungan seks membuat anda dan pasangan berpuas hati kerana kondom dapat mengurangkan risiko ejakulasi dini.

Jangan lupa kencing selepas hubungan seks. Ini adalah salah satu aktiviti yang perlu anda lakukan setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Terdapat banyak faedah yang anda rasakan ketika kerap membuang air kecil setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan, terutama bagi wanita.

Kencing selepas hubungan seks dapat mengelakkan anda dari jangkitan saluran kencing. Jangkitan saluran kencing adalah keadaan apabila sistem kencing anda, seperti uretra dan pundi kencing, dijangkiti kerana bakteria.

Sebilangan wanita mendapat jangkitan saluran kencing dengan mudah, jadi kencing selepas melakukan aktiviti seksual dengan pasangan adalah salah satu cara untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing. Jarak antara bukaan vagina dan dubur yang cukup dekat menjadikan bakteria menyebar di sekitar faraj.Penggunaan pelincir, sperma, dan urin pasangan boleh menjadi cara untuk meningkatkan risiko bakteria di dalam vagina.

Bahayanya, jika bakteria memasuki uretra boleh menjadi penyebab jangkitan saluran kencing. Anda perlu membuang air kecil apabila bakteria yang masuk akan dihanyutkan dan keluar bersama air kencing. Apabila bakteria yang memasuki vagina tidak segera dikeluarkan dengan air kencing, ia boleh membahayakan kesihatan anda. Dikhuatiri bakteria dapat memasuki ginjal dan menyebabkan kesihatan buah pinggang terjejas. Bakteria yang berjaya memasuki buah pinggang boleh mencetuskan penyakit lain seperti urosepsis. Urosepsis adalah keadaan bakteria di buah pinggang yang menyebar melalui darah. Ini tentu membahayakan kesihatan anda kerana boleh menyebabkan tekanan darah rendah dan juga kematian.

Sebaiknya, selepas membuang air kecil anda perlu membersihkan Miss V dengan betul agar tidak ada bakteria yang tertinggal. Inilah cara membersihkan Miss V selepas melakukan hubungan seks:

1. Gunakan air suam

Bersihkan bahagian luar faraj dengan menggunakan air suam. Jangan lupa untuk memastikan Miss V tetap kering sehingga tidak lembap dan mengelakkan penyakit lain. Anda boleh menggunakan cecair antiseptik yang tidak mengandungi wangian untuk menjaga kebersihan Miss V. Harus diingat, hanya bersihkan bahagian luar atau labia. Anda tidak perlu memasukkan apa-apa ke dalam lubang faraj kerana bahagian itu dapat membersihkan organ mereka secara semula jadi.

2. Penggunaan Makanan yang Mengandungi Probiotik

Makan makanan yang mengandungi probiotik dapat menjaga kesihatan Miss V. Probiotik dapat digunakan untuk meningkatkan kadar bakteria baik dalam tubuh, salah satunya adalah bahagian Miss V. Oleh itu, tidak ada salahnya mengonsumsi yogurt secara berkala.

Mari kita mulakan sekarang harus rajin memperhatikan kesihatan organ intim. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai kesihatan intim. Muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Hati-hati dengan Penampilan Vena Varikos Vagina pada Wanita Hamil
  • Tidur Sejurus Selepas Persetubuhan Bolehkah Menyebabkan Jangkitan Saluran Kencing?
  • Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found