Ayam vs Ikan, Mana Yang Lebih Baik?

, Jakarta - Ayam dan ikan adalah lauk yang popular di negara kita. Jadi, ketika menyangkut makanan, biasanya timbul pertanyaan mana yang lebih baik atau lebih sihat? Sebenarnya, terdapat banyak cadangan dari pakar bahawa kita memilih ayam atau ikan sebagai sumber protein haiwan kerana lebih baik daripada daging merah. Kemudian, adakah ayam atau ikan lebih sihat?

Khasiat Ikan untuk Tubuh

1. Baik untuk Otak

Ikan dikenali sebagai makanan yang dapat meningkatkan fungsi otak kerana kandungan asid lemak omega-3 di dalamnya. Omega-3 dapat membantu perkembangan otak dan meningkatkan fokus mental pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Baca juga: 6 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan

Menurut satu kajian, pengambilan suplemen minyak ikan secara berkala dapat meningkatkan daya ingatan pada orang dewasa. Bukan hanya itu, kata pakar, asid lemak omega-3 juga dapat meningkatkan perkembangan otak bayi dan anak-anak.

2. Mencegah Kanser

Manfaat lain dari ikan juga dapat melindungi tubuh dari tiga jenis barah. Bermula dari barah payudara, prostat, dan usus besar. Macam mana boleh jadi? Sekali lagi, ini berkat peranan omega-3 yang terkandung di dalamnya. Menariknya, suplemen minyak juga dapat membantu seseorang yang menderita hiperlipidemia. Hiperlipidemia sendiri adalah keadaan ketidakseimbangan lemak dalam darah, yang dicirikan oleh tahap kolesterol dan trigliserida yang tinggi.

3. Jantung Sihat

Keistimewaan asid lemak omega-3 juga dapat membuat hati anda "tersenyum". Omega-3 adalah nutrien yang mempunyai banyak manfaat untuk jantung, urat, dan arteri yang membentuk sistem kardiovaskular. Ikan juga dapat membantu tubuh mencegah penyakit jantung dengan meningkatkan HDL (kolesterol baik), mencegah pembekuan darah, dan mengurangkan kadar trigliserida yang berlebihan. Tidak percaya?

Menurut pakar dari Harvard School of Public Health, memakan dua porsi ikan seminggu dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak tiga kali.

Kemudian, adakah ayam atau ikan lebih sihat? Tunggu sebentar, lihat penjelasan mengenai faedah daging ayam di bawah ini, ya.

Baca juga: Inilah faedah dan risiko makan daging merah

Manfaat Kesihatan Ayam

1. Membina Otot

Ayam tinggi protein dan rendah lemak, terutama ketika tidak digoreng. Sebagai contoh, setiap 100 gram dada ayam mengandungi sekurang-kurangnya 30 gram protein dengan lemak minimum. Menurut pakar, daging ayam dapat membantu pembentukan otot badan berkat kandungan protein di dalamnya.

Sebaliknya, pilih daging ayang yang mengandungi sedikit lemak. Lebih baik jika anda menghidangkannya rebus, tidak digoreng atau dipanggang.

2. Meningkatkan Sistem Imun

Sistem imun memerlukan pengambilan protein, zat besi, dan kalium agar dapat berfungsi dengan berkesan. Nah, ketiga-tiga bahan di atas anda dapat dengan mudah melalui daging ayam. Pakar mengatakan, nutrien ini dapat menguatkan sel-sel sistem kekebalan tubuh untuk menangkal toksin, radikal bebas, dan sel barah yang sangat merugikan tubuh.

3. Baik untuk Penghidap Anemia

Anemia adalah masalah kesihatan yang tidak boleh dipandang ringan. Untuk mengatasi anemia badan memerlukan zat besi. Nah, zat besi ini sendiri terdapat di hati ayam. Bukan hanya itu, ayam juga mengandungi banyak vitamin A, E, dan K yang menyumbang kepada pengeluaran sel darah merah.

Apabila tubuh mendapat pengambilan zat besi dan vitamin yang mencukupi, tubuh dapat menghasilkan dan mengimbangkan sel darah merah yang baik untuk mengatasi anemia.

Baca juga: Kambing vs Daging Sapi Mana Yang Lebih Sihat?

Ayam Vs Ikan

Menurut pakar dari American Heart Association, ayam dan ikan sama-sama baik untuk kesihatan. Kedua-duanya adalah jenis daging yang rendah kolesterol dan lemak jenuh. Ingat, kedua unsur ini adalah penyebab penyakit jantung jika kandungannya terlalu tinggi dalam darah.

Yang perlu diingat, perhatikan cara penyediaan dua jenis daging. Ayam tanpa kulit didakwa lebih baik apabila bercakap mengenai penyakit jantung. Bukan itu sahaja, ayam rebus atau panggang juga lebih enak daripada digoreng. Baiklah, lebih baik jika anda selalu menggabungkan menu ayam dan ikan setiap hari. Tujuannya agar tubuh mendapat pelbagai jenis nutrien dan nutrien.

Bagaimana dengan ikan itu sendiri? Mengapa banyak pakar mengatakan bahawa ikan mempunyai banyak ciri untuk kesihatan tubuh. Namun, ada satu perkara yang perlu diperhatikan, iaitu kandungan merkuri di dalamnya. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil ikan laut dalam keadaan mentah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat ayam dan ikan untuk badan? Atau ada aduan kesihatan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found