Menghidap Uveitis, Inilah 2 Cara Rawatan Yang Boleh Dilakukan

, Jakarta - Uveitis adalah penyakit yang terjadi akibat keradangan pada uvea atau lapisan tengah mata. Uvea adalah lapisan di tengah mata, bahagian ini terdiri daripada membran pelangi mata (iris), lapisan saluran darah mata (koroid), dan tisu penghubung antara iris dan koroid yang disebut badan silia. Uvea terletak di antara bahagian putih mata yang disebut sclera dan retina, yang merupakan bahagian belakang mata yang menangkap cahaya.

Secara amnya, keadaan ini memberi kesan kepada orang dewasa yang berumur antara 20-50 tahun. Namun, ada kemungkinan penyakit ini juga dialami oleh kanak-kanak. Uveitis dicirikan oleh perubahan pada satu atau kedua mata yang menjadi sangat merah.

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Asap Rokok Boleh Mengganggu Kesihatan Mata

Untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor akan mengambil sejarah perubatan dan bertanya apa gejala yang dirasakan. Selepas itu, pemeriksaan fizikal baru akan dilakukan, terutama pada mata.

Sekiranya diperlukan, pemeriksaan lebih lanjut dapat dilakukan termasuk pemeriksaan darah, analisis cairan mata, angiografi mata, hingga pemeriksaan pencitraan fotografi dari fundus mata. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengukur ketebalan retina dan menentukan kehadiran atau ketiadaan cecair di retina.

Sekiranya seseorang terbukti menghidap uveitis, rawatan mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi. Terdapat beberapa komplikasi uveitis yang boleh berlaku, seperti katarak, glaukoma, detasmen retina, edema makular cystoid, dan synechiae posterior. Selain mencegah komplikasi, rawatan penyakit ini juga bertujuan untuk mengurangkan keradangan pada mata. Terdapat dua cara untuk merawat uveitis:

1. Penggunaan Dadah

Mengatasi gangguan ini dapat dilakukan dengan mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan untuk mengurangkan keradangan, ubat-ubatan untuk melawan bakteria atau virus, dan ubat-ubatan yang mempengaruhi sistem kekebalan tubuh atau memusnahkan sel.

2. Operasi

Pada uveitis yang teruk dan menunjukkan gejala yang serius, rawatan pembedahan biasanya diperlukan. Tindakan ini hanya akan diambil sekiranya ternyata ubat tersebut dianggap tidak berkesan untuk mengatasi simptomnya.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Mata

Gejala dan Punca Uveitis

Seperti masalah kesihatan pada umumnya, uveitis juga mempunyai gejala yang muncul sebagai tanda penyakit. Gejala uveitis boleh muncul secara tiba-tiba atau berkembang secara beransur-ansur dalam jangka masa beberapa hari.

Gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini adalah rasa sakit di sekitar mata, terutama ketika mata tertumpu pada satu objek, penglihatan kabur, mata merah, dan menjadi lebih sensitif terhadap cahaya. Uveitis juga dapat memicu gejala penyempitan bidang visual, yang merupakan penurunan kemampuan mata untuk melihat objek yang terletak di sisi, serta titik-titik kecil yang menyekat penglihatan.

Sebilangan besar keadaan uveitis sering dikaitkan dengan penyakit autoimun, iaitu penyakit yang berlaku ketika sistem kekebalan tubuh yang seharusnya melindunginya menyerang tubuh. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini juga tidak diketahui apa yang menyebabkannya dan boleh berlaku walaupun pada orang yang sihat.

Penyakit autoimun yang sering dikaitkan dengan uveitis adalah rheumatoid arthritis, psoriasis, sarcoidosis, penyakit Kawasaki, kolitis ulseratif, dan Penyakit Crohn . Selain itu, terdapat beberapa keadaan yang juga dapat menyebabkan uveitis, seperti kecederaan mata atau pembedahan, barah mata, dan jangkitan termasuk herpes, tuberkulosis, toxoplasmosis, sifilis, hingga HIV / AIDS.

Baca juga: Tempat Terapung Terlihat? Makluman Floaters

Ketahui mengenai uveitis dan cara mengubatinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda juga boleh bertanya mengenai penyakit mata yang lain melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat dan petua kesihatan untuk menjaga kesihatan mata anda daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found