4 Penyakit yang Disebabkan oleh E. Coli

Jakarta - Ada beberapa jenis penyakit yang boleh timbul akibat jangkitan bakteria. Antara jenis bakteria yang ada, bakteria Escherichia coli atau disingkat E coli menjadi salah satu bakteria yang mesti diperhatikan. Berita buruknya, bakteria jenis ini cenderung dekat dengan kehidupan seharian dan mudah menjangkiti tubuh manusia.

Penularan jangkitan bakteria dapat terjadi dengan berbagai cara, misalnya dengan memercikkan air liur orang yang dijangkiti, melalui makanan, air, atau gigitan binatang yang tercemar. Bakteria berbeza dengan virus. Ini kerana bakteria tidak memerlukan sel manusia untuk hidup dan membiak. Lalu, penyakit apa yang boleh disebabkan oleh jangkitan? E coli? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Bakteria E. Coli boleh muncul dengan cara ini

E. Coli Jangkitan dan Penyakit Yang Menyebabkan

Pada asasnya, bakteria E coli boleh dijumpai di dalam tubuh manusia. Malah, bakteria jenis ini juga berperanan menjaga kesihatan saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis bakteria E coli yang mesti diperhatikan dan boleh memudaratkan kesihatan tubuh. Jenis penyakit berikut boleh timbul kerana jangkitan bakteria: E coli:

  1. Jangkitan membran otak

Keradangan lapisan otak kerana jangkitan E coli biasanya berlaku pada bayi. Sebilangan besar keradangan pada bayi baru lahir, sekitar 28.5 peratus, disebabkan oleh bakteria ini. Sementara itu, 34 peratus lagi disebabkan oleh bakteria Streptococcus B.E. Bakteria E coli yang menyerang bayi ini berasal dari ibu Miss V. Kemudian, bakteria ini akan menyebar melalui darah, menyebabkan jangkitan meluas.

Bayi yang mengalami keradangan pada lapisan otak kerana bakteria Escherichia coli, akan menyebabkan pelbagai gejala. Bermula dari gangguan saraf, penyakit kuning di dalam badan, gangguan pertumbuhan, hingga penurunan pengambilan nafas.

  1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan bakteria Escherichia coli Ia juga boleh menyebabkan masalah saluran kencing. Keadaan ini berlaku apabila organ, seperti ginjal, pundi kencing, dan uretra dijangkiti. Bakteria E coli yang menyerang organ di atas akan menyebabkan simptom, seperti sakit ketika membuang air kecil, peningkatan frekuensi kencing, hingga demam.

Sistem kencing adalah tempat yang paling biasa dijangkiti Escherichia coli. Kira-kira 90 peratus jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria E coli menaip uropatogenik.

Baca juga: Kenali Gejala Jangkitan Bakteria E. Coli

  1. Jangkitan gastrousus

Bakteria Escherichia coli sering menyebabkan cirit-birit atau jangkitan gastrousus. Biasanya keadaan ini disebabkan oleh makanan atau minuman yang telah dicemari oleh bakteria ini. Bayam, timun, keju, daging lembu, dan produk tenusu adalah makanan dan sering kali dicemari bakteria E coli.

  1. Sindrom Hemolitik Uremik

Jangkitan gastrointestinal yang disebabkan oleh bakteria ini, secara amnya akan menyebabkan cirit-birit dan kekejangan perut. Tempohnya kira-kira satu minggu setelah memakan makanan atau minuman yang tercemar. Walau bagaimanapun, dalam kes yang disebabkan oleh salah satu Strain Escherichia coli, penghidapnya mungkin mengalami komplikasi buah pinggang yang jarang berlaku. Nama sindrom uremik hemolitik (HUS).

Baca juga: Inilah Cara Mengenali dan Mengelakkan Makanan Yang Tercemar dengan E. Coli

HUS adalah jenis kegagalan buah pinggang yang jarang berlaku. Biasanya hanya 5-15 peratus penduduk, terutama kanak-kanak yang dijangkiti Escherichia coli. Seseorang yang menghidap HUS akan mengalami simptom, termasuk demam, sakit perut, keletihan, kulit pucat, kencing berkurang, lebam yang tidak dapat dijelaskan, dan pendarahan dari hidung dan mulut.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara di atas? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. E. Coli.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan E. Coli.
WebMD. Diakses pada 2020. Apakah E. Coli?
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses tahun 2020. STEC Hemolytic Uremic Syndrome.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found