Melakukan Catcalling Bukan "Pujian" atau "Bercanda" tetapi Gangguan

Jakarta - Panggilan kucing Anda boleh mengatakan bahawa ini adalah perkara biasa yang berlaku di Indonesia. Dari bandar besar hingga ke luar bandar, ada orang yang menjadi mangsa catcalling. Malangnya, mangsa catcalling Ini kebanyakannya adalah wanita, baik dewasa dan bawah umur. Kemudian, apa yang disebut catcalling itu? Nah, seperti yang dikutip dari Women Republic, ketika lelaki bersiul, menjerit, memanggil atau membuat komen mengenai seksualiti dan fizikal wanita di jalan, itu disebut catcalling.

Bukan Pujian

Sering mendengar ungkapan catcalling yang nampaknya menjadi pujian. Bermula dari, "Hai, cantik!", "Wah, sungguh comel.", Dan lain-lain. Kalimat-kalimat ini diucapkan oleh orang asing dan pada waktu yang salah. Mengapa salah? Ya, biasanya catcalling ini berlaku ketika mangsa berada di jalan raya, sementara menunggu pengangkutan awam, atau bersendirian di tempat awam. Dan "pujian" itu tidak tulus, tetapi dengan tujuan untuk diusik dan dilakukan oleh orang asing juga. Sudah tentu, ini menimbulkan perasaan tidak selamat dan tidak selesa. Ia boleh menyebabkan trauma kepada mangsa walaupun tidak mengakibatkan kekerasan fizikal.

Bukan jenaka

Ada juga catcalling yang terdengar seperti jenaka, tentu saja jika ayat ini diucapkan oleh orang yang paling dekat dengan anda atau seseorang yang anda kenal, ia boleh terdengar seperti jenaka. Namun, jika orang yang mengatakan itu orang asing? Makna ayat boleh berubah dan membunyikan "menakutkan" kepada mangsa.

"Jangan mengerutkan kening, senyum, tolong!", "Bagaimana jalannya begitu cepat?", "Ingin dibawa pulang?" ia adalah beberapa catcalling nuansa "jenaka" yang sering diucapkan ketika mangsa berada di tempat awam. Kerana hukuman itu tidak diucapkan oleh orang yang dekat dengan mangsa, tentu saja itu menimbulkan rasa tidak selesa. Dan anda tahu, catcalling Ini adalah jenis gangguan terhadap wanita, anda tahu!

Penyelidikan oleh Stop Street Harassment yang merupakan organisasi nirlaba, menyatakan bahawa tiga daripada empat wanita di Amerika telah mengalami catcalling. Lebih buruk lagi, penyelidikan oleh Hollaback dan Cornell University pada tahun 2014 mendapati bahawa hampir sebahagian besar wanita di seluruh dunia telah mengalami catcalling buat pertama kalinya semasa baligh.

Kesan Catcalling

Walaupun tidak disentuh secara fizikal, catcalling mempunyai kesan negatif yang signifikan terhadap keadaan psikologi seseorang. Kerana, seorang wanita dapat mengalami bantahan diri (self-objectification) yang menyebabkan seseorang melihat dirinya sebagai objek. Sekiranya anda mempunyai ini, keyakinan diri seseorang akan terjejas.

Bukan itu sahaja, catcalling Ia juga boleh memberi trauma kepada mangsa. Contohnya, takut meninggalkan rumah sendirian, takut menaiki pengangkutan awam, takut bertemu orang baru, dan banyak lagi. Terutama kepada mangsa yang mengalami catcalling pada usia muda. Mereka cenderung takut untuk bertindak, mengakibatkan trauma besar yang menyebabkan mereka mengehadkan diri dari kehidupan sosial.

Catcalling Boleh Melawan

Jangan takut untuk bertindak dan melaporkan tindakan catcalling yang dianggap mengganggu aktiviti. Terutama jika ia mempengaruhi emosi dan juga tindakan fizikal.

Ingatkan diri anda bahawa anda bukan objek, jadi tidak perlu merasa rendah diri. Tetap yakin tanpa mendengar frasa atau ayat catcalling menjengkelkan. Bertindak seperti biasa tanpa mengira catcalling. Pilih tempat yang penuh dengan orang supaya tidak ada peluang bagi "mulut" lelaki untuk melakukannya catcalling. Manfaatkan media sosial untuk berkongsi cerita mengenai catcalling begitu banyak orang menyedari perkara ini. Kedua-dua mangsa boleh berani bertindak, dan pelakunya juga menyedari bahawa tindakannya salah.

Sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan kesihatan mental atau psikologi, dan memerlukan nasihat doktor. Ayuh, cuba gunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor. Tidak perlu pergi ke hospital, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found