Tidak boleh diabaikan, ketahui gejala arthritis septik

, Jakarta - Septic arthritis atau arthritis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, yang menyebar ke sendi atau cecair yang mengelilingi sendi (cecair sinovial). Jangkitan yang berlaku pada arthritis septik biasanya bermula di kawasan badan yang lain dan menyebar melalui aliran darah ke tisu sendi. Dalam beberapa kes, bakteria yang menyebabkan jangkitan juga dapat memasuki tubuh melalui pembedahan, luka terbuka, atau suntikan. Arthritis septik biasanya hanya berlaku pada satu sendi, terutamanya sendi besar seperti lutut, pinggul, atau bahu.

Gejala arthritis septik boleh berbeza-beza, bergantung pada usia dan keparahan. Walau bagaimanapun, beberapa gejala biasa yang dialami termasuk:

 • Kesakitan teruk yang semakin teruk ketika memindahkan kawasan sendi.

 • Pembengkakan sendi.

 • Panas dan kemerahan di sekitar sendi.

 • Demam .

 • Letih dengan mudah.

 • Lemah.

 • Selera makan berkurang.

 • Denyutan jantung yang cepat

Baca juga: Ketahui Gangguan Sendi yang mudah dijangkiti oleh Pekerja Pejabat

Perkara yang Meningkatkan Risiko Arthritis Septik

Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan arthritis septik, iaitu:

 • Mengalami masalah sendi seperti arthritis, gout, atau lupus.

 • Mempunyai sejarah pembedahan sendi.

 • Mempunyai keadaan kulit tertentu.

 • Mempunyai luka terbuka.

 • Menyalahgunakan dadah atau alkohol haram.

 • Ambil ubat yang menekan sistem imun.

 • Mempunyai sistem imun yang lemah.

 • Menghidap barah.

 • Asap.

 • Menghidap diabetes.

Pilihan Rawatan untuk Septic Arthritis

Rawatan untuk septik arthritis biasanya bergantung pada sebab dan keparahan gejala anda. Beberapa pilihan rawatan yang paling biasa untuk arthritis septik adalah:

1. Ubat Preskripsi

Rawatan untuk septik arthritis yang disebabkan oleh bakteria biasanya bermula dengan antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan. Doktor biasanya akan menggunakan maklumat dari hasil ujian untuk memilih antibiotik yang berkesan untuk jenis bakteria penyebab keradangan. Jangkitan perlu diatasi dengan segera dan agresif untuk mencegah osteoartritis dan kerosakan sendi.

Doktor anda juga boleh menetapkan antibiotik oral untuk merawat jangkitan. Antibiotik oral untuk artritis berjangkit biasanya perlu diambil selama enam hingga lapan minggu. Amat penting untuk mengambil antibiotik secara keseluruhan untuk merawat jangkitan dengan berkesan. Walau bagaimanapun, doktor anda akan menetapkan ubat antijamur dan bukannya antibiotik sekiranya kulat menyebabkan jangkitan.

Baca juga: Perlu Tahu 6 Jenis Tendinitis, Gangguan Tulang

2. Saliran Cecair Sinovial

Ramai penghidap arthritis septik memerlukan cecair sinovial mereka disalirkan. Ini dilakukan untuk mengeluarkan cecair yang dijangkiti, menghilangkan rasa sakit dan bengkak, dan mencegah kerosakan sendi yang lebih lanjut. Cecair sinovial sering disalirkan menggunakan arthroscope, tetapi boleh dilakukan dengan prosedur pembedahan terbuka.

Dengan arthroscopy, doktor akan membuat beberapa sayatan kecil di dekat sendi yang terjejas. Kemudian, mereka akan memasukkan tiub kecil yang berisi kamera ke dalam sayatan. Doktor kemudian akan menggunakan gambar kamera untuk membimbing mereka menghisap cecair yang dijangkiti dari sendi. Biasanya, longkang atau tiub akan dimasukkan dan dibiarkan di sendi agar sendi tidak membengkak lagi. Saliran ini kemudian dibuang dalam beberapa hari.

Kadang kala, doktor mungkin menggunakan jarum kecil untuk mengeluarkan cecair yang dijangkiti tanpa memerlukan pembedahan. Ini dipanggil arthrocentesis. Prosedur ini sering diulang selama beberapa hari untuk memastikan cecair telah dikeringkan.

Baca juga: Ketahui 4 Punca Osteoporosis pada Wanita

3. Prosedur Pembedahan

Sebilangan besar kes artritis berjangkit memerlukan pembedahan, seperti arthroscopy atau prosedur terbuka, untuk membersihkan sendi. Kadang kala, pembedahan diperlukan untuk membuang bahagian sendi yang rosak atau mengganti sendi, tetapi ini hanya dilakukan setelah jangkitan dirawat.

Itulah sedikit penjelasan mengenai arthritis septik, gejala, dan pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found