Kanak-kanak Kecil Lebih Cepat Memulihkan Kaki Patah, Mengapa?

, Jakarta - Anak-anak sangat mudah terseliuh dan patah kaki. Sama ada hasil dari memanjat pokok, jatuh ketika melintasi jalan yang licin, dan sebagainya. Kejatuhan dan patah kaki adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak. Namun, patah kaki pada anak masih menjadi perkara yang paling menakutkan bagi ibu bapa.

Ibu tidak perlu panik, patah kaki pada anak dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Di samping itu, kanak-kanak kecil juga biasanya pulih lebih cepat dari patah kaki daripada orang yang lebih tua. Kenapa begitu? Lihat penjelasannya di sini.

Semakin aktif anak bermain, semakin besar kemungkinan dia jatuh. Kaki adalah bahagian badan yang biasanya paling kerap terkena ketika anak cedera. Bermula dari pendarahan lutut, lecet kulit, hingga patah tulang kerana memukul sesuatu yang sangat keras. Namun, anda perlu tahu, tidak semua kanak-kanak yang jatuh akan mengalami patah kaki.

Ibu dapat mengetahui keadaan patah kaki pada anak dengan memerhatikan simptomnya. Gejala patah kaki yang paling jelas biasanya adalah kaki yang bengkak, sakit dan cacat (biasanya dilihat sebagai perubahan bentuk tulang). Di samping itu, berikut adalah beberapa gejala kaki patah yang lain pada kanak-kanak:

  • Bengkak, pendarahan atau kelembutan di sekitar kawasan kaki yang cedera.
  • Ibu dan bayi dapat mendengar suara, seperti bunyi "retak" yang mengiringi kesakitan.
  • Anak mengalami kesukaran untuk menggerakkan kakinya atau berdiri, kerana dia tidak tahan sakit.
  • Kawasan yang cedera kelihatan cacat. Dalam beberapa kes patah kaki, kadang-kadang kelihatan serpihan tulang yang menembusi kulit.

Baca juga: Ketahui langkah-langkah yang tepat untuk mendiagnosis patah kaki

Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak dengan Kaki Patah

Sekiranya anak anda patah kaki, maka pertolongan cemas pastinya meminta pertolongan perubatan. Jangan cuba menggerakkan kedudukan badan anak dan segera panggil ambulans sekiranya berlaku perkara berikut:

  • Sekiranya tulang yang patah menembusi kulit, pertolongan pertama yang boleh anda lakukan adalah terus menekan kawasan sakit dengan kain tebal, dan pastikan bayi anda berada dalam keadaan terbaring sehingga ambulans tiba.
  • Elakkan mencuci luka atau menekan tulang yang menonjol.

Dalam keadaan yang kurang serius, ibu boleh mencuba merawat kaki yang patah pada anak-anak dengan melakukan petua berikut:

  • Gulung ke atas atau jika perlu potong kain seluar di sekitar bahagian kaki yang patah. Ini untuk mengelakkan kesakitan tambahan daripada menggosok kain.
  • Kompres kaki anak yang patah dengan ais yang telah dibalut dengan kain. Ingat, puan, elakkan meletakkan ais batu terus ke kulit.
  • Biarkan patah tulang di tempatnya. Ini sangat penting agar doktor tidak menghadapi masalah ketika berhadapan dengan si Kecil.
  • Dapatkan bantuan perubatan dengan segera dan seboleh mungkin jangan berikan anak anda makan terlebih dahulu, memandangkan kemungkinan pembedahan dijalankan.

Baca juga: Ini adalah Cara Yang Betul Menangani Patah Pergelangan Kaki

Sebab-sebab Patah Kaki pada Anak Muda untuk Sembuh Lebih Cepat

Kaki yang patah pada kanak-kanak sembuh lebih cepat daripada patah tulang pada orang dewasa, kerana tulang kanak-kanak mengandungi lebih banyak perekat atau kolagen yang membantu dalam proses penyembuhan patah tulang. Kolagen berfungsi untuk menghubungkan dua patah tulang. Sementara itu, tulang dewasa hanya mengandungi sedikit kolagen, jadi proses merekatkan tulang yang patah memerlukan masa yang lebih lama.

Baca juga: Inilah masa yang diperlukan untuk menyembuhkan dari patah kaki

Nah, itulah penjelasan mengapa kanak-kanak kecil biasanya sembuh lebih cepat dari patah kaki daripada orang dewasa. Sekiranya ibu ingin bertanya mengenai rawatan untuk patah kaki pada anak, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found