Trending, Mengenal Freeletics Olahraga

, Jakarta - Sekarang ada banyak sukan yang dapat menjadi pilihan anda untuk menjaga kesihatan tubuh dan badan anda. Salah satunya adalah sukan freelet . Apa itu sukan freelet ? Mari kenali lebih banyak lagi mengenai sukan ini!

Baca juga: Ikuti Pergerakan Freeletik Ini untuk Mengecilkan Perut

Apa itu Sukan Freeletik?

Sukan freelet mula sesak di Jakarta dan kota-kota besar lainnya di Indonesia. Walaupun, freelet sendiri telah berada di Jerman sejak tahun 2003. Sukan freelet adalah sukan yang bergantung pada badan anda sendiri, kerana kebanyakan pergerakan freelet jangan gunakan sebarang alat.

Freelet Anda juga boleh melakukannya di mana sahaja, sama ada di dalam atau di luar rumah. Biasanya, latihan ini dilakukan dalam masa 15 hingga 60 minit. Walaupun memerlukan sedikit masa, hasil yang anda rasa akan sangat bermanfaat untuk kesihatan anda.

Pergerakan dalam Freeletics

Walaupun sukan ini tidak menggunakan peralatan apa pun, anda tidak perlu risau untuk bosan semasa melakukan sukan ini. Sukan freelet mempunyai banyak pergerakan yang sangat bervariasi, menjadikan aktiviti senaman anda lebih menyeronokkan.

Terdapat 3 bahagian untuk sukan freelet . Pertama, senaman niat tinggi atau juga dikenali sebagai gerakan senaman dengan intensiti yang cukup tinggi. Kemudian, di sana rancangan latihan dan bahagian terakhir terdapat pergerakan gabungan.

Pergerakannya juga berbeza-beza, seperti tolak naik , duduk , papan , tuas kaki , setinggan , lompat bintang , dan burpees . Pergerakan yang betul sebenarnya dapat membantu anda menurunkan kalori dengan lebih cepat. Biasanya, setiap pergerakan mempunyai hitungan. Bukan dalam bentuk berapa banyak pergerakan yang dapat dilakukan, tetapi berdasarkan masa.

Contohnya, tekan tubi dalam satu minit. Dalam satu minit, anda boleh melakukan push up sebanyak mungkin selagi pergerakannya betul. Dengan latihan berterusan, anda pasti akan terbiasa dengan pergerakan ini. Sekiranya anda terlatih, dalam satu minit anda boleh menyelesaikan 20 push-up. Oleh itu, pergerakan freelet Ia tersedia secara berbeza untuk peringkat pemula dan tahap lanjut.

Kelebihan Sukan Freeletics

Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan dari bersenam freelet . Selain menjadikan tubuh anda sihat dan cergas, berikut adalah faedah yang dapat anda rasakan:

1. Pembentukan Badan

Dengan melakukan senaman secara berkala freelet , anda boleh membentuk badan anda menjadi seperti yang anda mahukan. Sukan freelet Anda boleh menurunkan berat badan dengan membakar kalori. Bukan itu sahaja, anda juga dapat mengetatkan otot dengan melakukan beberapa pergerakan freelet.

2. Menguatkan Stamina

Pergerakan sukan freelet terdiri daripada pergerakan yang melatih beberapa otot badan dan juga pergerakan kardiovaskular. Oleh itu, sukan ini dapat mengekalkan stamina anda. Lain daripada itu, freelet dapat meningkatkan bekalan oksigen untuk diedarkan ke otot badan.

3. Badan semakin segar dan cergas

Apa sahaja jenis senaman, ia pasti akan meningkatkan kerja jantung dan paru-paru. Dengan begitu, aliran darah dan oksigen yang mengalir di dalam badan akan lancar, sehingga meningkatkan kesegaran dan kecergasan badan anda.

Baca juga: 3 Pergerakan Freelatik untuk Melatih Otot Badan Atas

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pergerakan sukan freelet dan faedahnya? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan mengenai senaman adalah baik untuk kesihatan anda . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di Stor aplikasi dan Google Play !


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found