Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Gingivitis pada Kanak-kanak

Jakarta - Keradangan gusi pada kanak-kanak pasti mengganggu aktiviti harian mereka dan menjadikan bayi tidak selesa. Gingivitis, istilah perubatan untuk radang gusi, menunjukkan keradangan atau keradangan gusi yang membuat gusi membengkak. Keadaan ini berlaku kerana plak yang terkumpul dari sisa makanan dan bakteria yang melekat pada permukaan gigi.

Walaupun begitu, kebanyakan kes gingivitis tidak menyakitkan, jadi gangguan pergigian dan mulut ini hanya dapat dikenal pasti setelah berada dalam tahap yang teruk. Oleh itu, ibu perlu mengetahui gejala gingivitis pada anak dan bagaimana mengatasinya.

Selain radang gusi, gingivitis pada kanak-kanak dapat membuat gusi mengecut dan berubah menjadi kemerahan. Gusi yang dijangkiti terdedah kepada pendarahan, terutama ketika anak kecil anda menggosok gigi. Selain itu, bau mulut bayi menjadi kurang menyenangkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gingivitis boleh menyebabkan gusi anak jatuh.

Radang gusi akan bertambah teruk jika anak kecil anda malas untuk menggosok gigi dan kekurangan nutrisi, terutama yang berkaitan dengan kesihatan dan kekuatan giginya. Lalu, apa yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengatasi masalah radang gusi pada anak-anak?

  • Rajin Menyikat Gigi

Keradangan gusi yang sudah teruk kadang-kadang menyebabkan kesakitan. Walaupun begitu, anak kecil anda tidak boleh melewatkan masa untuk membersihkan giginya. Gosok gigi secara berkala akan mengelakkan radang gusi bayi anda menjadi lebih teruk. Pastikan anak anda menggosok gigi dua kali sehari, selepas makan dan sebelum tidur. Gosok gigi dengan lembut dengan ubat gigi supaya gusi yang meradang tidak menyebabkan kesakitan yang berlebihan.

  • Pilih berus gigi yang betul

Pada dasarnya, terdapat tiga jenis sikat gigi yang biasa dijumpai di pasaran. Gosok gigi dengan bulu kasar, lembut dan sangat lembut. Baiklah, terutama bagi bayi yang mengalami radang gusi, pilih berus gigi dengan bulu yang sangat lembut. Jangan lupa, ganti sikat si kecil setiap 12 hingga 16 minggu, terutamanya jika bulu rosak untuk mengelakkan jangkitan lain kerana berus gigi yang rosak.

  • Berkumur

Sekiranya ibu membawa bayi berjumpa doktor, doktor biasanya menetapkan ubat kumur tertentu untuk merawat radang gusi pada kanak-kanak. Cuci mulut ini umumnya mempunyai sifat antibakteria yang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bau mulut. Bukan hanya untuk kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda gingivitis, rajin berkumur, terutama selepas makan, disarankan untuk mengelakkan anak-anak mengalami masalah gigi dan mulut.

  • Menggunakan Air Garam

Selain menggunakan ubat kumur dari doktor, ibu boleh membuat ubat kumur sendiri jika bayi mengalami radang gusi, dengan menggunakan air garam. Penyelesaian ini dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh gusi yang meradang, mengurangkan bau mulut, dan menghilangkan bakteria yang tersimpan di dalam mulut. Campurkan setengah sudu teh garam dalam air suam dan kacau hingga larut. Berkumur selama 30 saat, dan ulangi hingga 3 kali sehari.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi masalah radang gusi pada anak yang boleh dilakukan oleh ibu. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pertanyaan lain mengenai radang gusi, tanyakan terus kepada doktor melalui perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan di telefon ibu sekarang!

Baca juga:

  • Plak pada Gigi Menyebabkan Periodontitis, Benarkah?
  • Ini adalah Gejala dan Rawatan Periodontitis yang Membuat Gusi Meradang
  • Faktor Risiko untuk Gingivitis pada Orang Dewasa yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found